"Yurtdışına gidip dönmeyişin son örneği Erasmus genelgesiyle görüldü"
Ayhan Barut, yurtdışına beyin göçünü Meclis gündemine taşıdı
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, son 10 yılda yurtdışına kaç kişinin gidip dönmediğini sorguladı. Beyin göçüyle ilgili Meclis'e soru önergesi sunan Ayhan Barut, son 10 yılda yurtdışına kaç kişinin gidip dönmediğini Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'a sordu. Yurtdışına gidip dönmeyenlerle ilgili Dışişleri Bakanlığı'nın Erasmus konulu genelgesiyle yaptığı uyarıyı anımsatan Barut, "Son yıllarda özellikle genç yaş grubu ve nitelikli çalışanlar arasında beyin göçü inanılmaz seviyelere ulaşmıştır. Bu durumun nedenleri araştırılmalı ve neden olan sorun ortadan kaldırılmalıdır" dedi.
GİDİŞİN NEDENLERİNİ SIRALADI
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na verdiği önergenin detaylarını paylaşan Ayhan Barut, "Türkiye maalesef uzun yıllardır başta Avrupa olmak üzere çeşitli ülkelere beyin göçü veriyor. Fakat son yıllarda özellikle genç yaş grubu ve nitelikli çalışanlar arasında beyin göçü inanılmaz seviyelere ulaşmıştır. Bu durumun sebepleri arasında başta ülkemizde öngörülemez baskıcı siyaset, bilime önem verilmemesi, inanılmaz seviyelere gelen işsizlik ve enflasyon oranları geliyor" diye konuştu.
ERASMUS GENELGESİNİ HATIRLATTI
Yaşanan sorunla ilgili ayrıntılı araştırma yapılmasını ve soruna çare bulunmasını isteyen Barut, şunları kaydetti:
"Gençlerin ülkemizde istikballerini kuramayacakları düşüncesi ve dış ülkelerdeki cazip yaşam şartları da buna eklenince vasıflı bireylerin ilk hedeflerinden birisi yurt dışına gitmek oluyor. Bu gidişlerde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye'de yaşayamam diyenlerin biletini alıp, göndermek lazım' demesi gibi iktidarın yanlış politikaları ve ayrıştırıcı tutumunun da etkisi oldukça fazladır. Bunun son örneğini Erasmus Projesi kapsamında yurtdışına eğitim ve staj amacıyla giden bazı kişilerin dönmemesi konusunda Dışişleri Bakanlığı'nın genelgesiyle öğrendik. Yurtdışında yaşayan bir çok zeki ve yetenekli vatandaşımız yaptıkları çalışmalar ve kazandıkları ödüller ile adından söz ettirmektedirler. Yetenekli vatandaşlarımızı kaybetmemiz aynı zamanda ülkemizin gelişimi anlamında birçok dezavantaj getirmektedir."
"SON 10 YILDA KAÇ KİŞİ GİTTİ?"
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un önergesinde şu sorulara yanıt arandı;
"1- Son 10 yılda beyin göçü ile yurtdışına giden kaç vatandaşımız olmuştur? En çok hangi ülkeler tercih edilmektedir?
2- Beyin göçü veren meslek gruplarının başında hangileri gelmektedir?
3- Yurtdışına yerleşen vatandaşlarımızın yaş grupları nedir? Yaş grupları yıllara göre düşüş göstermiş midir?
4- Sosyal, ekonomik ve siyasi sebeplerle yurtdışına giden vatandaşlarımızın geri gelmeleri için ülkemizde gerekli koşullar sağlanacak mıdır?
5- Beyin göçünün ülkemize olumsuz etkileri araştırılmakta mıdır? Beyin göçünün engellenmesi adına yapmış olduğunuz çalışmalar nelerdir?"
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.