Yeşilçam’ın en popüler karakter oyuncusu: Ali Şen
Adana’da doğdu. Önce marangoz ardından tiyatrocu oldu. 1954’de ilk sinema filmini oynadığında 36 yaşındaydı. Oğlu Şener Şen 23’ünde kızı İnci 47’sinde istemeye istemeye oyunculuğu seçti. Yaklaşık 300 filmde oynamasına rağmen evini geçindirmek için fabrikalarda işçilik yaptı.
Yeşilçam filmlerinde güldürü ve dramların aranılan ‘karakter oyuncusu’ oldu. Hem iyi hem kötü adamı çok iyi oynadı. 1989’da ‘biz artık bayatladık’ dediği bir televizyon programında oğlu Şener Şen ile birlikte kendi doğal sesiyle son kez göründükten sonra vefat etti.
Genel kabul gören kaideye göre sinema ‘yönetmen’ sanatıdır. Başrolden diyalogsuz figürasyona kadar tüm ‘faktörler’ esasında yönetmenin film(in)de kullandığı birer enstrümandır. Tüm dünyada başlı başına devasa bir sektör haline gelen sinema, star oyuncudan başlayarak belirli yan rollerin canlandırılmasını üstlenen ‘karakter oyuncularının’ da önemli misyon üstendiği bir alandır.
Uluslararası sinema jargonunda ‘karakter oyuncusu’ aslında ‘olağandışı, ilginç veya eksantrik karakterleri’ oynayan yardımcı oyuncudur. Genellikle başrol oyuncusu terimiyle çelişen bu terim biraz soyuttur ve yoruma açıktır. Kelimenin tam anlamıyla bütün aktörler ‘karakter’ oynadığı için aslında ‘karakter oyuncusu’ kabul edilebilir ancak bu terim genelde sadece ayırt edici ve önemli bir yardımcı rolü oynayan oyuncuları tanımlamak için kullanılır.
Bazı karakter oyuncuları, oyuncunun gerçek hayattaki kişiliğinden çok farklı karakterleri oynayabilirken, bazı karakter oyuncuları, küçük rollerde uzmanlaşmış olabilir. Her iki durumda da, karakter oyuncularının rolleri, kısa süreli yardımcı oyunculardan veya diyalogları olmayan figüranlardan daha önemlidir. ‘Karakter oyuncusu’ terimi, tiyatronun aksine, televizyon ve film oyuncularını tanımlamak için kullanılır. Terimin ilk kullanıldığı yer, bir karakter aktörünü ‘bireysellikleri ve tuhaflıkları tasvir eden’ olarak tanımlayan 1883 baskısı The Stage isimli kitaptır.
1914 yılında Fuat Uzkınay tarafından çekilen (ancak fiilen bir kopyası günümüze ulaşamayan) ‘Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışı’ filmiyle başlatılan Türk Sinema tarihinde ‘karakter oyuncusu’ kadrosunda en çok görev alan isimlerin başında Ali Şen gelir. 1914’de çekildiği kayda geçen belgeselden dört yıl sonra 26 Aralık 1918 tarihinde devrin Osmanlı İmparatorluğu Adana’sında doğan Ali Şen yaşamı boyunca 300 civarında filmde rol aldı.
1915’te, Enver Paşa tarafından İstanbul’da kurdurulan Merkez Ordu Sinema Dairesi, Türk sinemasının kurumsal kimliğe kavuşmasını sağlayan kuruluş oldu. I. Dünya Savaşı ve akabindeki Türk Kurtuluş Savaşı sırasında da sinema çalışmaları yürütülmeye devam edilmiş ve 1922 yılında Türkiye’nin ilk özel film şirketi olan Kemal Film kuruldu.
Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulduğu 1923 yılından 1950'ye kadar daha çok tiyatronun etkisinde kalan Türk sineması, 1931'den sonra sesli filmler çekmeye başladı.
Ali Şen henüz ortaokulu bitirmeden iş hayatına atılarak marangozluk yapmaya başlamıştı. Adana Halkevi bünyesindeki tiyatronun dekor işlerinin kendisine verilmesiyle önce tiyatro ardından sinemayla tanıştı. Tiyatro yaşamında ilk kez Adana Halkevi’nde sahneye çıktı.
Adana Halkevi, Cumhuriyetin kuruluşuyla birlikte modern, laik, inkılapçı bir ulus devlet oluşturma çabaları kapsamında Mustafa Kemal Atatürk’ün Halkçılık ilkesi doğrultusunda bir yaygın eğitim kurumu olarak kuruldu. Tiyatro topluluğu bu kurumların en faal kollarından biriydi.
Halkevlerinin faaliyet hayatı boyunca tiyatro kolları amatör olmakla birlikte yerleştirilmek istenen inkılap kültürünün topluma iletilmesinde önemli bir görevi yerine getirdi. Temsillerle yurdun her yanında köylere varıncaya kadar dil ve tarih tezlerinin görsel olarak ifade edilmesine çalışıldı. Piyeslerde kullanılan terimler ve kişi adları tamamen yeni Türkçe kelimelerden oluşmakta, konuları tarih tezinin savunuculuğunu yapmaktaydı. Oyunların dilinde Türklerin Anadolu’da kurdukları köklü uygarlığa yapılan vurgu yanında, Osmanlı’ya aynı ölçüde ağırlık vermeyen, buna karşın Cumhuriyet dönemini öven bir anlatım hakimdi.
Temsiller aracılığıyla yerleştirilmeye çalışılan Batılı değerlerin toplu bir sunumu gerçekleştirilmeye çalışıldı. Başka bir deyişle giyinişi, davranışı, eğitimi ve görgüsüyle tamamen çağdaş bir insan tipi yaratmayı amaçlayan ve bunu da toplumun bünyesine bu yolla zerk eden bir yaklaşım sergilendi. Öyle ki, tiyatro konusunda ‘propaganda’ çizgisinin fazlasıyla ön plana çıkması, sanatsal yanının zayıf kaldığı yönünde eleştirilerin yapılmasına neden oldu.
Ali Şen, Adana Halkevi’nin tiyatro koluyla tanışmasını ve meslek seçimini yıllar sonra katıldığı bir televizyon programında şöyle anlatacaktır; “Ben okuldan falan mezun değilim. Zaten böyle bir şey de yoktu bizim memleketimizde. Halkevi’ni tanıdım. Halkevi’ni gördüm. Sanata karşı da demek ki Allah tarafından bir şey var ki beni o tarafa sürükledi.”
Şen, 1944 – 1946 yılları arasında gezginci Sadi Tek Tiyatrosu’nda çeşitli oyunlarda oynadı. 1950’lerin başında ailesiyle birlikte İstanbul’a yerleşti. Kameralar karşısında ilk rolünü 1954 yılında Turgut Demirağ’ın filmi ‘Ahretten Gelen Adam’ filmi ile oynadı.
İLK FİLMİ: AHRETTEN GELEN ADAM
Ahretten Gelen Adam, Turgut Demirağ ve Mehmet Muhtar'ın senaryosunu yazdığı, Turgut Demirağ'ın yönettiği 1954 yılında çekilmiş olan, Türk yapımı sinema filmidir. Filmin yapımcısı aynı zamanda senarist ve yönetmeni de olan Turgut Demirağ'dır. Filmde birbirine çok benzeyen bir grup insanın, komik ve eğlenceli öyküsü konu edilmektedir.
Uzun sanat yaşamı boyunca ilginç karakter rolleriyle geniş izleyici kitleleri tarafından benimsendi. Özellikle ‘Yılanların Öcü’ (1962) filminde canlandırdığı muhtar ve ‘Vurun Kahpeye’ (1964) filminde canlandırdığı Hacı Fettah tiplemeleriyle unutulmazlar arasına girdi. Komedi filmlerinden romantik filmlere her tür filmde rol alan oyuncu, rolünün hakkını vererek oynamış, ‘iyi kalpli babacan adam’ kadar ‘kötü adam’ı da başarıyla canlandırmıştır.
OĞLUYLA BİRLİKTE OYNADIĞI FİLMLER
Ali Şen, kendisi gibi oyuncu olan oğlu Şener Şen ile birlikte çok az kamera karşısına geçti. 1976 yapımı ‘Süt Kardeşler’ filmi baba oğulun birlikte göründüğü ender filmlerdendir.
Süt Kardeşler, senaristliğini Sadık Şendil’in, yönetmenliğini Ertem Eğilmez’in yaptığı, Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın Gulyabani isimli romanından uyarlanan, 1976 yapımı bir Türk komedi filmidir. Filmin hikayesi özetle şöyle; “Yıllardır kimsenin sahip olamadığı konağın sahibi Melek Hanım, süt oğlu Şaban sanıp da Şaban’ın arkadaşı Ramazan’ı eve alır. Fakat sinirli abisi (Şener Şen) Hüsamettin’e Ramazan’ı ‘damadı Bayram’ olarak tanıtır. Konağa gerçek Şaban ve gerçek Bayram’ın gelmesiyle işler karışır. Bayram'ın kardeşi Bihter'e âşık olan Şaban, onun peşinde dolanır. Bayram'ın babası (Ali Şen) Kerami Bey’in eve ‘Gulyabani’ adında bir canavar sokmasıyla işler iyice karışır. Olayı çözen Şaban, damat Bayram ve emir eri olan Ramazan madalya alır.
1976 yılında vizyona giren filmin çekimleri İstanbul Yeşilköy'deki Simenoğlu Köşkü'nde gerçekleştirildi. Özellikle Arzu Film’in komedi filmlerinin çekildiği bu köşk, 1979’a kadar sinemaya hizmet etti. Ali Şen'in canlandırdığı Kerami Bey ve ailesinin yaşadığı köşk sahneleri için Sarıyer'in Yeniköy semtindeki Said Halim Paşa Yalısı kullanıldı.
BABA OĞUL HATIRLAYAMADI AMA ARŞİVLERDEN BAŞKA FİLMLERDE ÇIKTI
Baba Ali Şen ile oğlu Şener Şen birlikte son kez 1989 yılında bir TRT programı için kameralar karşısına geçti. Ümit Aktan’ın hazırlayıp sunduğu programın yayınlandığı yıl Ali Şen vefat etti. Programda gelen bir soru üzerine Şener Şen ve baba Ali Şen ‘Sütkardeşler’ dışında başka bir projede birlikte oynamadıklarını açıkladı. Ancak arşivler bu açıklamanın güncellenmesi gerektiğini gösterdi.
Ali Şen 1964’de oğlu Şener Şen’le birlikte ilk kez ‘Yaşasın Hayat’ filminde beraber rol aldı. Şener Şen o yıl henüz 23 yaşındadır ve bu küçük rol onun meslek kariyerinin ilk filmidir. Baba oğul daha sonra Banker Bilo ve Dolapbeygiri filmlerinde de birlikte oynadı.
İLK VE SON KEZ KENDİ SESİYLE TRT’YE ÇIKTI
Vefat ettiği yıl olan 1989’da TRT’de Ümit Aktan’ın hazırlayıp sunduğu ‘Anneler Babalar Çocuklar’ programında nihayet kendi sesiyle beyaz camda göründü. Ali Şen’i sinema filmlerinde genellikle yoğun Kayseri şivesiyle dublaj sanatçısı Rıza Tüzün seslendiriyordu.
Ali Şen, sunucu Aktan’ın, ‘sinema sektöründe bir kriz var mı?’ sorusunu “Herhalde var. İşlerin düşüşü, eskisi gibi koşmayışımız, filmlerin çoğalmayışı. Eskiden bir günde üç dört sete koşardım yetişmek için” diye cevapladı.
“Biz bayatladık artık” tespitine sunucu Ümit Aktan her ne kadar ‘estağfurullah’ dese de sanatçı aynı yıl Aralık ayında geçirdiği beyin kanaması sonucu vefat etti. “Düşünceler değişti, konular değişti” diyerek başlayan yeni dönemi tanımlamaya çalışıyor Şen. Aynı programda babasıyla karşılıklı oturan oğul Şener Şen, “Model oluşturmuştur benim için” diyor babasını kast ederek.
Baba Şen, ‘armut dibine düşer’ diyerek oğlunun meslek seçiminde kendisinden etkilendiğini belirtenken oğlu; “Ama önceleri meslek seçimi olarak düşünmüyordum oyunculuğu. Ama evde o havayı teneffüs etmek, babamın dediği gibi hakikaten Halkevlerinden başlayarak tiyatroda bir geçmişi var. Ayrıca ikimizin bir ortak yanı da ikimizin bu alanda eğitim yapmamamızdır. Biz eskilerin tabiriyle alaylı yetiştik” şeklinde konuşuyor.
FİLMOGRAFİSİ
1954’de Ahretten Gelen Adam, 1958’de Gökler Kraliçesi’nde oynayan Ali Şen sonraki yıllarda şu filmlerde irili ufaklı roller üstlendi;
1960’da Dolandırıcılar Şahı, Yeşil Kurbağalar.
1961’de Altın Hırsı, Oy Farfara Farfara, Yedi Günlük Aşk.
1962’de Battı Balık, Geçti Buranın Pazarı, Gençlik Hülyaları, Hodri Meydan, Kırmızı Karanfiller, Kısmetin En Güzeli, Ne Şeker Şey, Neşemizi Bulalım, Şehirdeki Yabancı, Şehvet Uçurumu, Şeyh Ahmed'in Torunu, Silah Arkadaşları, Sokak Kızı, Ver Elini İstanbul ve Yılanların Öcü.
1963’de Bahçevan, Beyaz Güvercin, Bir Hizmetçi Kızın Hatıra Defteri, Cici Can, İkisi de Cesurdu, Kendini Arayan Adam, Üç Çapkın Gelin, Üç Öfkeli Genç.
SUSUZ YAZ FİLM SETİNDE HÜLYA KOÇYİĞİT’İ LİNÇTEN KURTARDI
1963 yapımı ‘Susuz Yaz’ filminin setinde yaşananlar hakkında konuşan Hülya Koçyiğit, yönetmenliğini Metin Erksan'ın yaptığı, Erol Taş ve Ulvi Doğan ile başrolde yer aldığı film çekilirken figürasyon ekibine verecek para olmadığını söyledi. Yeşilçam yıldızı, şu ifadeleri kullandı; “Köylülere, ‘Bu meydanda film çekilecek ve siz oradaki kadına taş atacaksınız. Onun saçlarından tutup sürükleyeceksiniz ve linç edeceksiniz’ diye anons yapıldı.
Bir sürü genç, oyunculuk hevesiyle köy meydanında gerçekten beni linç ediyordu. Annem setteydi ve canhıraş bir şekilde kendini kameraların önüne atarak ‘Evladıma dokunmayın’ diye koştu” dedi. Koçyiğit sözlerini şöyle sürdürdü; “Tabii ki sahne bozulmuştu. Daha sonra anonslar yapıldı ve bunun gerçek olmadığı söylendi. Sette bulunan Ali Şen, halkın hezeyanını görünce üstüme kapandı ve beni linçten korumaya çalıştı.”
1964’de Ana Bizi Eversene, Asfalt Rıza, Ayvaz Kasap, Dağların Aslanı, Günah Kadınları, Kara Şahin, Kocaoğlan, Mor Defter, Plajda Sevişelim, Şahane Züğürtler, Şoförler Kralı, Şu Kızların Elinden, Vurun Kahpeye.
1965’de Aman Dünya Ne Dar İmiş, Beleş Osman, Beni Kadınlara Sor, Buzlar Çözülmeden, Fakir Gencin Romanı, Hülya, Kalbimdeki Serseri, Kanunsuzlar, Kardeş Belası, Kasımpaşalı Recep, Kasımpaşalı Yunus Bey, Konyakçı, Mirasyedi, Murat'ın Türküsü, Onyedinci Yolcu, Senede Bir Gün, Seveceksen Yiğit Sev, Şoför Nebahat Bizde Kabahat, Tavan Arası, Vahşi Gelin, Veda Busesi
1966’da Baybora'nın Oğlu, Düğün Gecesi, Eşrefpaşalı, Göklerdeki Sevgili, Her Şafakta Ölürüm, İbrahim Ethem İlahi Davet, Kaderde Birleşenler, Kanun Benim, Kovboy Ali, Meyhanenin Gülü, Topal Osman, Zalimler, Zaloğlu Rüstem.
KOVBOY ALİ’DE YILMAZ GÜNEY’LE BİRLİKTE OYNADI
Kovboy Ali, başrollerinde Yılmaz Güney ve Müjgan Ağralı’nın oynadığı yönetmenliğini Yılmaz Atadeniz’in yaptığı 1966 yapımı bir filmdir. Ali Şen bu filmde kendisi gibi karakter oyuncusu olan Yıldırım Gencer, Aydemir Akbaş, Hüseyin Peyda, Cahide Sonku, Erol Günaydın gibi isimlerle birlikte rol aldı.
1967’de Anadolu Kızı, At Hırsızı Banuş, Bir Dağ Masalı, Bizansı Titreten Adam, Demir Kapı, Hacı Bektaş Veli, Kara Atmaca, Kara Kartal (I), Karım Beni Aldatırsa, Kırbaç Altında, Kocadağlı, Namus Belası, Sinekli Bakkal, Şoför Parçası, Tapılacak Kadın, Utanç Kapıları, Yolsuz Mehmet.
1968’de Affedilmeyen Suç, Ayşem, Çöl Kartalı / Şeyh Ahmed, Dertli Pınar, Eşkiya Halil (Haydut), Habis Ruhlar, Kalbimdeki Yabancı, Mezarım Mermerden Olsun, Öldürmek Hakkımdır, Paydos Muhtar, Talihsiz Meryem, Yakılacak Kitap, Yaşamak Haram Oldu, Yasemin'in Tatlı Aşkı.
1969’da Acı İle Karışık, Allah Aşkı Yarattı, Ana Yüreği, Ayşecik'le Ömercik, Beyaz Mendilim, Bir Şarkısın Sen, Dönüşü Olmayan Yol, Dost Hançeri, Kaderden Kaçılmaz, Kadere Boyun Eğdiler, Mezarımı Taştan Oyun, Namus Fedaisi, Sabrın Sonu, Seninle Düştüm Dile, Şirvan, Yaralı Kalp.
1970’de Ali İle Veli, Güller Ve Dikenler, Kadın Satılmaz, Kanıma Kan İsterim, Kara Gözlüm, Küçük Hanımın Şoförü, Linç, Merhamet, Müthiş Türk, Şoför Nebahat, Sosyete Şakir, Yaralı Ceylan, Zindandan Gelen Mektup.
1971’de Altın Prens Devler Ülkesinde, Aşk Uğruna, Ayşecik Ve Sihirli Cüceler Rüyalar Ülkesinde, Dişi Tarzan, Fakir Aşıkların Romanı, Gençliğin Rüyası, Gönül Hırsızı, Görünce Kurşunlayın, Güllü, Hasret, Her Kurşuna Bir Ölü, İntikam Kartalları, İşte Deve İşte Hendek, Keloğlan Ve Yedi Cüceler, Kirli Eller, Korkusuz Kaptan Swing, Mavi Boncuk Lassi, On Küçük Şeytan, Turist Ömer Boğa Güreşçisi, Vefasız, Yedi Kocalı Hürmüz.
1972’de Akma Tuna, Aşkların En Güzeli, Aynı Yolun Yolcusu, Baskın, Belalılar Şehri, Bitirim, Çapkınlar Şahı / Don Juan 72, Dinmeyen Sızı, Estergon Kalesi, Irmak, Kadersizler, Kadın Yapar, Kara Doğan, Katerina 72, Ver Allahım Ver, Yalan Dünya, Yazık Oldu Ali'ye, Zorbanın Aşkı.
1973’de Anadolu Ekspresi Bakkal Faik, Asiye Nasıl Kurtulur?, Aşkın Zaferi / Aşk ve Vatan, Beklenmeyen Adam, Bir Dost Bulamadım, Bitirimler Sosyetede, Dağ Kanunu, Gelin, Gönüller Fatihi Yunus, Hayat Bayram Olsa, Meyro, Öksüzler, Silahım Namusumdur, Yunus Emre, Zalim Avcı.
1974’de Atını Seven Kovboy, Avşar Beyi, Bacım, Cici Kız, Dövüşe Dövüşe Öldüler, Gün Akşam Oldu, Kardeş, Kardeşim, Namus Belası, Reisin Kızı, Sahipsizler Kasap, Salak Milyoner, Saymadım Kaç Yıl Oldu?, Sensiz Yaşanmaz, Şirvan, Sığıntı, Vur Be Ramazan.
1975’de Anahtarı Bendedir, Baldız, Deli Yusuf, Delisin, Güler Misin Ağlar Mısın?, Hasan Almaz Basan Alır, Hayret 17, Sarı Necmiye / İt Adası, Şaşkın Damat, Silahım Altı Okka / Silahım Altı Kurşun, Vur Davula Tokmağı.
1976’da Adana Urfa Bankası, Aşk Dediğin Laftır, Bu Nasıl Dünya, Bulunmaz Uşak, Deli Şahin, Her Gönülde Bir Aslan Yatar, Meraklı Köfteci, Profesyonel / Kadın Çapkın Olunca, Şeytan Diyor Ki, Süt Kardeşler, Tek Başına.
ADANA URFA BANKASI’NDA ÖZTÜRK SERENGİLLE BİRLİKTE OYNADI
Adana Urfa Bankası 1976 yılında çekildi. Komedi türündeki filmin yönetmeni Mehmet Dinler, Senaryo Abdülkadir Danışman’a aitti. Osman Fahir Seden’in yapımcılığındaki filmde Görüntü Yönetmeni Kenan Kurt ve Orhan Kapkı’ydı. Kemal Film, Kunt Film ve Seden Film’in ortak yapımcılığında çekilen filmde Öztürk Serengil önceki yıllarda aynı karakteri canlandırdığı bir Adanalıyı oynadı. Adanalı Tayfur’un maceralarının anlatıldığı filmde Ali Şen ‘Haydar’ isimli karakteri canlandırdı.
Film, beşik kertmesi Nilüfer’i bulmak için İstanbul’a giden Ökkeş’in hikâyesini anlatır. Ökkeş’in babası (Öztürk Serengil) Deli Tayfur ve Nilüfer’in babası (Ali Şen) Haydar çok yakın iki arkadaştır. Tayfur, hapishanede bir definenin yerini öğrenir. Çıkar çıkmaz Haydar’ı da yanına alıp defineyi çıkarmaya gider. Defineyi çıkarıp altınları aldıktan sonra iki arkadaşın yolları ayrılır. Haydar, fabrikalar açmak için İstanbul’a giderken, Tayfur dünya turuna çıkar. Yıllar sonra Tayfur ölmüş, Haydar ise batmak üzeredir. Fakat bir gün bankalara olan milyonlarca lira borcu ödeyerek Haydar’ı batmaktan kurtaran biri çıkar. Kim olduğu sır gibi saklanan bu kişi Ökkeş’tir. Ökkeş, babasından kalan bütün paraya rağmen köyden hiç çıkmamış, dolayısıyla parayı harcamamıştır. Yardıma karşılık tek beklentisi, beşik kertmesinin kendisiyle evlenmesidir.
1977’de Al Gülüm Ver Gülüm, Ava Giden Avlanır, Garip, Güllüşah İle İbo, Hızlı Giden Yorulur, Sahibini Arayan Madalya, Sakar Şakir.
1978’de Avanak Apti, Çaresiz Rasim, Dertli Pınar, Hanımevladı, İyi Aile Çocuğu, Köşeyi Dönen Adam, Petrol Kralları, Son Sabah, Töre, Yüz Numaralı Adam.
1979’da Canikom, Emekli Başkan, Esmerim, Gelin Kayası, İki Cambaz, Nemrud, Süpermenler, Üç Sevgilim, Üç Tatlı Bela, Yanmışım.
KEMAL SUNAL FİLMLERİNİN VAZGEÇİLMEZ KARAKTERİ OLDU
Ali Şen, Yeşilçam’ın güldürü ustalarından Kemal Sunal ile birlikte pek çok filmde birlikte rol aldı. Şen, Sunal filmlerinde ‘kötü niyetli şark kurnazı’ tipleri başarıyla canlandırdı. Kemal Sunal’ın başrol oynadığı 81 filmin neredeyse tamamında Ali Şen yan rollerden birisini üstlendi.
1980: Bağrıyanık, Banker Bilo, Beş Parasız Adam, Yarabbim, Zübük.
1981’de Gırgır Ali, Mutluluk Haram Oldu, Şabancık, Şaka Yapma, Üç Kağıtçı.
1982’de Doktor Civanım, Sekiz Sütuna Manşet, Şıngırdak Şadiye, Yedi Bela Hüsnü.
1983’de Çarıklı Milyoner, Erkekçe, Futboliye, Kahreden Kurşun, Kılıbık, Tokatçı.
1984’de Çalsın Sazlar, Çılgın Arzular, Keriz, Lodos Zühtü, Sevmek Yeniden Doğmak.
1985’de Duyar mısın Feryadımı, İşler Tıkırında.
1986’da Ben Milyarder Değilim, Çalıkuşu, Dayak Cennetten Çıkma, Gırgır Hafiye, Hekimoğlu, İki Milyarlık Bilet.
1987’de Görüş Günü, Kuruluş "Osmancık", Sevgi Dünyası.
1988’de Denizden Gelen Kadın, Küçüksün Yavrum, Kurt Payı, Sevimli Hırsız.
1989’da Keko İki Tatlı Serseri, Kır Çiçeğim, Sahibini Arayan Madalya.
Ve 1990’da gösterime giren Can Dostlar.
OYUNCULUKTAN ALDIĞI PARAYLA GEÇİNEMEYİNCE NE YAPTI?
Hüseyin Aladağ’ın sinema oyuncularının yaşamlarından kesitleri anlattığı bir belgesel serisinde Ali Şen’e dair ilginç anekdotlar yer alır. Meslek yaşamı boyunca yüzlerce filmde rol alan Ali Şen iş sanatının karşılığını almaya geldiğinde aynı cömertlikle karşılanmadı. Şen film sektöründen kazanamadığı parayı aynı dönemde çalıştığı bir fabrikadan kazanıyordu. Fabrikadan aldığı maaşla satın aldığı otomobili dönemin gazetelerine haber oldu. 1980’lerin sonunda sinema sektörünün yaşadığı kriz nedeniyle Ali Şen video filmleri ve tv dizilerinde de roller almaya başladı.
Ali Şen, komediden drama birçok eserde yer almış, 300 civarında filmde küçüklü büyüklü roller almıştır ve genellikle kötü ve paragöz adam rollerinde oynamıştır.
Ali Şen kameralar karşısında ilk rolünü 1954 yılında oynadı. Vefat ettiği 1989 yılında rol aldığı son filmi Can Dostlar 1990’da gösterime girdi. Şen 1944–1989 yılları arasında Yeşilçam filmlerinin aranılan karakter oyuncusu oldu.
Mürvet Şen ile evlendi. 1989 yılında vefat eden Şen’in kendisi gibi sinema oyuncusu olan oğlu Şener Şen’in yanında Tuncer ve İnci isminde iki çocuğu daha vardır.
Ali Şen 15 Aralık 1989 tarihinde 70 yaşında geçirdiği beyin kanaması sonucu öldü. Teşvikiye Camii'nde kılınan cenaze namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verildi. Eşi Mürvet Şen 2015 yılında tedavi gördüğü hastanede vefat etti.