"Yandaşa var, çiftçiye yok"
Ayhan Barut, çiftçi borçlarının yapılandırmasıyla ilgili düzenlemeye tepki gösterdi
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, çiftçi borçlarının yapılandırmasıyla ilgili düzenlemeye Meclis'te oldukça sert tepki gösterdi. Yasa teklifi görüşmelerinde CHP Grubu adına konuşan Barut, "Bu düzenleme sorunlara çare üretmiyor. Yandaşa var, çiftçiye yok. Bunu reddediyoruz" dedi.
"TEFECİ MANTIĞI"
Çiftçilerin Tarım Kredi Kooperatifi'ne olan borçlarının yapılandırılmasıyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) yasa değişikliği görüşmelerinde CHP Grubu adına kürsüye çıkan Ayhan Barut, "Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin 15'inci maddesi üzerine söz aldım. Bu torba yasa teklifi içerisinde dara düşen üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine takipteki borçlarının yapılandırılma hususu var. Sonda söyleyeceğimi başta söylemek istiyorum;Çiftçilerimizin aylardır dört gözle beklediği bu kanun teklifi, ihtiyacı karşılamaktan uzaktır ve çare üretmemektedir. Bu teklifle birlikte âdeta dağ fare doğurmuştur. Bu teklif bir tefeci mantığı gibi, çiftçiden faizin faizinin faizini istiyor. Bu da sizin parayı ne kadar sevdiğinizi gösteriyor" diye konuştu.
"ÇİFTÇİNİN PARASI OLSA ZATEN BU BORCUNU ÖDERDİ"
Teklife göre 31 Aralık 2020 tarihinden itibaren takibe alınmış çiftçi borçlarına yönelik yapılandırmanın getirildiğini ifade eden Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"İşte esas Ali Cengiz oyunu da tam burada başlıyor. Teklife göre, 31 Aralık 2020 tarihine kadar çiftçi borçlarının faizi yüzde 11'den 18'e çıkarılıyor. Kanun çıktığı tarihe kadar olan bölümde de yüzde 5'ten yüzde 12'ye yükseltiliyor. Sonra bu faizli borcun tahsili yoluna gidiliyor. Geriye kalan borçlar anapara faiziyle birlikte yüzde 18'den hesaplanıyor. Ayrıca, çiftçiden yüzde 30 da peşinat isteniyor. Taksit sayısı ise eski yapılandırmalarda 5 taksitken şimdi, bu durumda, yeni teklifte 3 taksite düşürülmüş oluyor. Allah'tan korkun, kuldan utanın! Çiftçinin parası olsa zaten bu borcunu öderdi. Yüzde 30 peşinat hangi aklın ürünüdür, anlamıyoruz. Biraz insafınız varsa, biraz vicdanınız varsa biraz merhamet göstermeliydiniz. Bu teklif aslında çok bilinmeyenli bir denklem gibi karmakarışık faiz sistemiyle oluşturulmuştur. 1 Ocak 2017 tarihinde 100 bin lira kredi kullanan üretici, borcunu yapılandırdıktan sonra ödeme sonuna kadar yüzde 6, hazine desteksiz 265 bin lira borç oluyor. Hazine desteği uygulandığında 220 bin lira civarında bir borca tekabül ediyor."
"ÇİFTÇİMİZİN AKLIYLA DALGA GEÇMEYİN"
Meclis Genel Kurulu'ndaki milletvekillerine, "Buradan soruyorum size; Bu yapılandırma sizlerin içine siniyor mu?" diye seslenen Ayhan Barut, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu miktarı evine ekmek götüremeyen, bir arkadaşına yemek dahi ısmarlayamayan, kahvede çay parası olmayan herhangi bir hasat dönemine dahi denk gelmeyen, ağır faiz yükü altındaki bu borcu hangi çiftçi ödeyebilir? Yüksek maliyetler altında ezilen, ürünü para etmeyen çiftçiye siz de bu darbeyi vurmayın. Ayrıca, tarımla ilgili bu teklifin Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonunda değerlendirilmeden buraya getirilmesini de kınıyorum. Üretici perişan hâlde, üstelik borçları sadece Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine değildir. Kısaca, Türkiye Tarım Kredi Kooperatiflerine 9,2 milyar TL, Ziraat Bankasına 89 milyar TL, özel bankalara 45 milyar TL, özel sektöre de yaklaşık 37 milyar TL olmak üzere toplamda 180 milyar TL çiftçinin borcu var ve ödenemez durumdayken siz sadece Tarım Kredilerden kullanılmış ve takibe düşmüş borcun yüzde 10 kadar bölümünü, yani 931 milyon TL'lik bölümünü, yüksek faiz ile güya yapılandırıyorsunuz, bunu da bir lütuf gibi gösteriyorsunuz."
"YANDAŞLARA YAPTIĞINIZI ÇİFTÇİYE DE YAPIN"
Yapılandırmayla ilgili teklifin iktidarın algı oyunlarıyla dolu olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Teklif sorunları halının altına süpürme amaçlıdır. Allayıp pullayarak çiftçimizin yani bizlerin aklıyla dalga geçmeyin. Sizi ciddiyete çağırıyoruz. Dayatmadan vazgeçin, çiftçinin derdine derman olun. Ama siz çiftçiyi üvey evlat ve hor gördüğünüz için yandaş firmalara yaptığınızı çiftçilere yapmıyorsunuz. Buradan tarihe not düşüyor ve sizi de uyarıyorum; Bu şekilde bu borçlar ödenemez. İleriki tarihlerde daha büyük bir sorun olarak karşınıza gelir. Ayrıca, Sayın Cumhurbaşkanı 'Hedefimiz var. Enflasyonu tek haneye düşüreceğiz' diyor. Siz, burada, yüzde 18 faiz uygulamasıyla mı enflasyonu tek hanelere düşüreceksiniz? Gelin ülke tarımı ve çiftçiler için burada el ele verip olumlu bir adım atalım. Tıpkı yandaş firmalara sağladığınız kolaylık gibi çiftçilerimizin Tarım Kredi Kooperatiflerine, kamu ve özel bankalara olan tarımsal kredi borçlarını, ana parasının tüm faizlerini ve gecikme faizlerini silmek kaydıyla beş yıl ödemeli yapılandıralım. Ayrıca borçları nedeniyle kredi kullanamayan üreticilere yeniden, uygun koşullarda kredi kullandıralım, destek olalım."
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.