Wikileaks belgelerinde bir Adanalı: Açıklamada bulundu
Bir dönem dünya gündemini sarsan Wikileaks'te bir Adanalının adı geçti. Adı Wikileaks'te geçen isim kucuksaat.com'a açıklamada bulundu.
2006 yılında Julian Assange tarafından kurulan Wikileaks web sitesinde, tüm dünyada geniş yankı uyandıran belgeler yayınlandı. Wikileaks bugüne kadar on milyondan fazla gizli belgeyi yayımladığını iddia ediyor. Belgeler arasında savaş, casusluk ve yolsuzlukla bağlantılı resmi raporlar da yer aldığı söyleniyor.
Wikileaks'e Türkiye boyutunda bakıldığında ise 2016 yılında ABD'de başkanlık seçimlerine günler kala, Demokrat başkan adayı Hillary Clinton'ın kampanya ekibinin e-posta yazışmalarını yayımlamaya başlamıştı. Bu yazışmalarda Türkiye'yle ilgili haber ve analizler, bunun dışında yer yer özel görüşler de paylaşılıyordu.
Wikileaks belgelerinde bugüne kadar Adana boyutunda ilk kez bir isim yer aldı.
Mühendis, eğitimci ve yazar Vedat Kahyalar, Wikileaks belgelerine 01.08.2007 tarihinde basılan Sabah Gazetesi'nin Güney ekindeki haber ile girdi.
İlgili Wikileaks linki: https://wikileaks.jcvignoli.com/cable_07ADANA104#google_vignette
Vedat Kahyalar ile ilgili Wikileaks belgesinde alıntılanan Sabah Gazetesi haberinde, "Adana'daki Hacı Sabancı Organize Sanayi Bölgesi Müdürü Vedat Kahyalar, saksı içinde yetiştirilmekmek üzere toprak değil, perlit, çim, hindistan cevizi lifi ve taş yünü gibi diğer karışımları kullanacak olan Özel Tarımsal(SERA) Sanayi Bölgesi'nin Adana'da 912 dönümlük bir alana inşa edileceğini ve 10.000'den fazla kişiye iş imkanı sağlanacağını duyurdu." ifadeleri kayıt altına alındı.
Kucuksaat.com'un konuyla ilgili sorularını yanıtlayan Vedat Kahyalar, şu açıklamalarda buundu;
Tarıma Dayalı organize sanayi bölgesi "SERA OSB " fikrim Wikileaks belgelerine bile girip ABD başkentine rapor edilmişti. Türkiye’nin ve bölgemizin geleceği için çok stratejik öncelikte olan bu konsantre tarım ve tarıma dayalı sanayi bölgesi yatırımına bizim yöneticiler Amerikalılar kadar ilgi göstermemişti. Oysa yatırımcı ilgisi ilk günden itibaren olağanüstü yüksekti. Hiç unutamıyorum,
Bölgenin en büyük seracılarından biri " Hayatımda ilk kez bu kadar umutlanıyorum ve gurur duyuyorum bu kentte ve bu projeyle " demişti.
2015 yılında Adana Ticaret Odasının desteğiyle başladığımız SERA OSB kurma yolculuğumuz, bölgenin önemli seracıları, ilgili dernek ve kuruluşların temsilcilerinden oluşan TARIM KOMISYONU ile başladı. Yer seçimi, maliyetler, sera tipleri, ürün çeşitleri, işgücü, iklim şartları, arazi yapıları...en ince detaylarına kadar 6 ay boyunca araştırıldı, konuşuldu. En sonunda yer seçimi gercekleşti. Yasaya uygun olarak hazineye ait büyük bir alan bulundu Karataş ilçemizde, denize çok yakın bölgede, Seracıların, meslek odalarının, dernek yetkililerinin çok beğendiği yer bir süre sonra garip bir şekilde, itirazlarımız dikkate bile alınmadan değiştirildi...(?)
Yeniden başa döndük ve yeni bir arayışa başladık ve itiraf edeyim çokta içimize sinmeden başka bir yer seçimini gerçekleştirdik. Fizibilite çalışmaları hızla başladı. Şehir plancısı, harita mühendisi,
Kadastrocu, ziraat mühendisi... titiz bir çalışma sonunda işimizi tamamladık ve bakanlığa sunduk.
Bakanlık onayıyla birlikte Müteşebbis heyet, yönetim kurulu oluştu. Yatırımcılardan talep toplama sürecinde büyük mutluluk yaşadık.
Başvurular, satılacak alanın 10 katına ulaşmıştı. Doğru yoldaydık.
Proje piyasa oyuncuları tarafından benimsenmişti. Bunun için; üniversitede, odalarda, ilgili kurumlarda, medyada her türlü bilgilendirmeyi yapıyor, gelen soruları cevaplandırıyorduk.
Tarım Bakanlığı projeyi 2017 yılı Aralık ayında onaylamıştı, ancak aynı bakanlığın birimlerinden biri mevcut yasaları öne sürerek denize yakın kıyı-kenar çizgisini bahane ederek itiraz ediyordu.
Klasik sanayi bölgesiymiş gibi yapılan itirazlara çok direndik. Üretimin; soğuk hava, paketleme vs den ibaret olacağını, sanayi alanının denize en uzak bölgesinde % 5 ler düzeyinde olacağını, %95 lik alanda seraların olacağını söylesekte tatmin edemedik aynı bakanlığın farklı mensuplarını.
Sonuç itibariyle dünyanın öteki ucundan Bill Gates ülkemizden binlerce dönüm tarım arazisi toplarken, gelecekte önemli tarım gücü olabilecekken, üretimin %75 ini ihraç edecek Türk sera yatırımcısına aslanlar gibi direndiler.
Neyse ki bu süreç 7 yıl sonra son buldu ve bütün itirazlar bitti. Projemiz harekete geçiyor sonunda. 12 ağustosta altyapı için ihale var. Yapım süreçlerinin 1 yılı geçmeyeceğini umuyor ve diliyorum. Yatırımcısı hazır, cazip bir üretim üssü için parsellerin, gerçek seracılara ve üreticilere tahsis edilmesi en önemli şarttır. Bundan sonra yeni havalimanı olan Çukurova Bölgesel havalimanı bağlantı yolunun bir an önce tamamlanması gerekir.
Sera Organize Tarım Bölgesi Adana'mıza hayırlı olsun. Her kademeden emeği olanlara teşekkür ederim.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.