1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. Vefat eden Yeşilçam’ın yakışıklı jönü Murat Soydan Adanalıların eniştesiydi. Kayınbabası ünlü işadamı kimdi?
Vefat eden Yeşilçam’ın yakışıklı jönü Murat Soydan Adanalıların eniştesiydi. Kayınbabası ünlü işadamı kimdi?

Vefat eden Yeşilçam’ın yakışıklı jönü Murat Soydan Adanalıların eniştesiydi. Kayınbabası ünlü işadamı kimdi?

Gazeteci - Yazar Taner Talaş, Yeşilçam'ın unutulmayan jönlerinden Murat Soydan'ın Adana ile ilişkisini derledi

A+A-

1966 yapımı Kolsuz Kahraman adlı film ile Yeşilçam'a katılan ünlü aktör Murat Soydan, 84 yaşında hayatını kaybetti. 

Sana Dönmeyeceğim, Saadet Güneşi, Yalan Yıllar ve Dert Bende gibi yapımlarla tanınan 84 yaşındaki Soydan'ın ölüm haberini kızı Mehveş Soydan duyurdu.

Yeşilçam'ın yıldızı Soydan'ın ölüm haberini sosyal medya paylaşımıyla duyuran Mehveş Soydan, yaptığı paylaşımda "Canım babamı kaybettik. Başımız sağ olsun" ifadesinde bulundu.

1970'li yılların "Jön" oyuncularından olan Murat Soydan, birçok filmde Türkân Şoray ve Hülya Koçyiğit'le başrolü paylaştı.

YARIN SON YOLCULUĞUNA UĞURLANACAK

Ailesi tarafından Murat Soydan'ın sosyal medya hesabından yapılan duyuruda "Murat Soydan'ın cenazesi 13 Haziran Perşembe günü öğle namazından sonra Ataköy 5. Kısım Ömer Durak Cami'nden kaldırılacaktır. Cenazemiz Zincirlikuyu Mezarlığı'nda defnedilecektir" ifadeleri kullanıldı.

31989835364-40f5d47850-o.jpg

MURAY SOYDAN VE ADANA...

Türkiye'de sinema denilince Adana akıllara gelir. Adana, Türk sinemasına birçok sanatçı yetiştirdiği gibi Adana ile ilişkisi olan çok sayıda sanatçıyla da bağlantılıdır. 

Murat Soydan'ın Adana ile bağlantısı eşiyle başladı. Murat Soydan'ın eşi Uğurgül Güleç Soydan, Saimbeyli'de dünyaya geldi. Saimbeyli'nin Karsavuran Köyü bugün Tufanbeyli sınırları içerisinde yer alıyor. (Tufanbeyli, Saimbeyli'den ayrılarak, 1958 yılında ilçe statüsü kazandı.)

gorsel-11-28.png

SAİMBEYLİ'DEN TÜRKİYE'YE: ALİ GÜLEÇ

Uğurgül Güleç Soydan'ın babası Ali Güleç, gerek Adana gerekse Türkiye için tarihe geçen şöhret sahibi bir iş insanı. Saimbeyli'den çıkan Ali Güleç, o dönemde şehir merkezlerinden en ücra köylere ürettiği dikiş makinalarıyla girdi.

b989c6b6-452b-455f-9991-0fccf8a56b7a.jpeg

Elmas marka dikiş makinasının satışıyla ticaret hayatına başlayan Ali Güleç, dikiş makinesi sektöründe yeni çıkardığı markaya çok sevdiği kızının adı olan Uğurgül ismini vererek Türkiye çapında satışlar yakaladı.

Ali Güleç, tüm bu markalara ek olarak; Türk sanayisine ürettiği Numan, Köhler ve Necchi dikiş makinaları ile katkı sundu.

x5-1103531034my1.jpg

ALİ GÜLEÇ İLK TELEVİZYON FABRİKASINI KURDU

Televizyonun Türkiye'ye gelmesi sonrasında Alman markası Grundig ile anlaşan Ali Güleç, Grundig marka televizyonların Türkiye ana bayiliğini aldı. Ayrıca Türkiye'de ilk televizyon ve televizyon tüp fabrikasını kurarak tarihe geçti.

Ali Güleç, 2023 tarihinde hayatını kaybetti.

b71158b1-5f1e-4995-aaa7-0c1c7a469f19.jpeg

AHMET KAYTANCI'YA TEŞEKKÜRLER

Murat Soydan'ın Adana ile ilişkisini yazdığım ve araştırmaya başladığım saatten itibaren çok değerli bilgiler veren rahmetli Murat Soydan'ın eşi Uğurgül Güleç'in annesi Pakize Güleç'in amcasının oğlu olan Adanalı eğitimci - yazar, değerli ağabeyim Ahmet Kaytancı'ya da katkılarından dolayı teşekkür eder, taziyelerimi sunarım.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.