Vefa

Vefa

Recep Garip yazdı...

A+A-

İnna lillahi ve İnna ileyhi raciun. 

Karpuzcu Mehmet Ali Ustalar'ın vefat haberini Adana-Yüreğir İlçesi Sinanpaşa Mahallesindeki genç kardeşlerimden Murat Kara haber verdi.  

Zincirli Cami (Medresesi) Ahmet Garip Hocababamla daha da bilinir hale geldi denilse abartılmış olmaz. Cemaati, gençliği ve çocukları kalabalık olan bir mahalledir Sinanpaşa. Rabbim rahmetiyle kuşatsın, merhametiyle muamele eylesin. Efendimiz (as) 'a komşu olsun. 

Tanıştığımda lise son sınıfta olmalıyım. O yıllardan bu yana tanıdığım kardeşlerimden birisi olan Mehmet Ali Ustalar, rahmetli Hocababamın hem talebesi, hem cemaati, hem de manevi evlatlarındandır.  Kardeşi Burhan ile Mehmet Ali gün boyu karpuz satarak geçimlerini sağlarlar. Bundan dolayıdır ki bizim yanımızdaki lakabı Karpuzcu Mehmet'tir. Kardeşim Halim Garip ile yaş itibariyle daha yakındırlar. Halim'i çok sevdiği için ikinci oğluna adını vermişti.  Halim hocanın naklettiğine göre dedeleri Pakistan'dan Türkiye'ye-Adana'ya gelip yerleşmişler. Vefat haberi üzerine oğulları Abdullah ve Halim'le görüşüp taziyede bulundum. Ahmet Ekiz, Canan Şile, Rıfat Tarakçı ve Osman Atıcı kardeşlerimizle de haberleştik. Bizler İstanbul'da olduğumuz için cenazeye kardeşlerimiz katılacaklar. Onların şehadeti bizim şehadetimizdir. 

Amcasının oğlu rahmetli Mustafa da babamın telabelerindendir. Kardeşi Burhan da öyledir. Özellikle öğle namazlarını müteakiben öğle ve akşam yemeği için tablacılardan meyve, sebze alırdı. Zincirli Caminin hemen önüne gelmiş olan tablacılar genelde Karpuzcu Mehmet, amcasının oğlu Mustafa, kardeşi Burhan orda bulunurdu. Cemaat camiden çıkışta alışverişlerini yaparak evlerine giderlerdi. Babam da tablacıları sıraya koymuş gibi bugün Mehmet Ali'den, yarın Mustafa'dan, diğer gün Burhan'dan vs. alışveriş yapardı. Böylece her birisinden alışveriş yapmayı alışkanlık haline getirmiş, her birinin gönlünü kazanmıştı. Babama karşı son derece saygılı ve hürmetkardılar. Böyle böyle günler geçer ve günün birinde Kur'an öğrenmek için diz çökerlerdi. Davulcular diye de ifade edilen bu mahalle sakinlerinden çok talebelerimiz, dostlarımız oldu. İslamı, Kur'an'ı öğrendiler. Beş vakit namazı Zinciri Camii'nde babamın arkasında kıldılar. Mehmet Ali Ustalar, ifade yerinde olursa eğer kendi kabilesinin (Vehbi Necip İlkokulunun karşısındaki semt) öncüsü sayılırdı. İslam'la, Kur'an'la tanışma, kaynaşma kapısı Mehmet Ali kardeşimizdir. Mümin bir aile, gayretli, mütebessim bir çehre ile, yardımsever hali ve cömertliğiyle her işe yetişme gayreti herkes tarafından sevilirdi. 

71c26c9c-2d93-42b8-8b35-d750e142df97.jpeg

20 Haziran 2022 -İstanbul gezisinden kalan hatırayı Halim Garip gönderdi. 
Halim Garip (Sakallı), yanındaki rahmetli Mehmet Ali Ustalar

Bütün aile efradıyla birlikte Kur'an ve sünnet üzere yaşamak için gayret ettiğini ifade edeyim. Bizler o zamanlar Adana'dayken ailece görüştüğümüz ve kıymet verdiğimiz kardeşim nur içinde medfun bulun. 

Kardeşi Burhan Ustalar, hem tablacılık yapar, Kur'an eğitiminden sonra hem kitap okur, bir taraftan da şiirler yazardı. Şiirlerini bana getirir, üzerinde beraber çalışır yayınlanmasını sağlardık. 

Kalender meşrep bir dost, bir yaran, bir kardeşimizdir Mehmet Ali Ustalar. Dürüst, yalansız, riyakarsız, saf bir mümin haliyle gördüm her zaman seni. Senin bu haline hayranlık duyardım. Şiir yazdığını bana söylemekten uzun yıllar utanmıştı Mehmet Ali. İki mısraını Dostumuz Abidin Deveci'den aldım. Uygun düştüğü için ifade edelim:

"Adına vefa denilen yar
Yolun hiç geçmez mi bu sokaklardan" 

Esmer yağız delikanlı halinle kalbimde duruyorsun. Evlendin, çoluk çocuğa karıştın, her birini Kur'an ve Sünnet üzere yaşamayı öğrettin ne mutlu sana kardeşim. Evine geldim, sofrana oturdum, evlatlarını yeğenim bildim. Evime geldin, soframa şeref verdin. Bizleri hoşnut kıldın. Babam Ahmet Garip Hocam seni severdi. Bizlerde çok sevdik. Babam sıklıkla senden bahsederdi. Göç vakti gelince yolcu geriye doğru bakmaz imiş. Gittin orada sevgilimiz Efendimiz, iki Cihan serveri Peygamberimiz var. Baban var, babam (Hocan) var. Nice geçmişimizle berabersin. Bizden selam et. Bizler senden razıydık, Efendimiz (as)'da, Rabbimiz de senden razı olsun. 
Nur içinde kalasın. Makamın ali, mekanın Firdevs cenneti olsun. Üç ihlas bir fatiha ile her daim seninleyiz. Vakit gelince beraber olmayı dileriz kardeşim. 

9 Eylül 2024 - İstanbul

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.