1. HABERLER

  2. SİYASET

  3. “Vatandaşın cebindeki 10 liraya göz koydunuz!”
“Vatandaşın cebindeki 10 liraya göz koydunuz!”

“Vatandaşın cebindeki 10 liraya göz koydunuz!”

Meclisteki görüşmeleri zaman zaman tartışmaya neden olan Rekabet Kanunu ile ilgili konuşan CHP Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, iktidara sert çıktı.

A+A-

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi Dr. Müzeyyen Şevkin, iktidara sert çıktı. Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde (TBMM) görüşülen ‘Rekabetin Korunması Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ üzerine CHP grubu adına konuşan Dr. Şevkin, ‘Rekabet Kurulu’ görevlilerinin herhangi bir işletmeye ait her türlü evrakı, dijital veriyi, bilişim sistemine depolanmış bütün bilgileri hiçbir sınır ve ticari sır gözetmeksizin kopyalayabilme, çıktı alabilme yetkisininin suistimale açık bir konu olduğunu söyledi. Mevcut kanunda evrak ve belgelerden birer suret almak mümkünken yeni teklifte bu verilerin her birinin çıktı örnekleri kopyalarıyla beraber alınabileceğini ve bu kopyalarda hiçbir sınır tanınmayacağına dikkat çekti.

İŞLETMELERİN İTİBARI DİKKATE ALINMIYOR!

Kurul eliyle her türlü dijital verinin inceleme gerekçesiyle, teşebbüslerin fiziki, elektronik ve bilişim sistemindeki her türlü verinin alınmasının gerekli olup olmadığına bakılmaksızın kopyalanacağını ifade eden Dr. Şevkin, “Böyle bir uygulama hukuk güvenliği bakımından sorunludur. Yerinde inceleme yapacak görevlilerce herhangi bir siyasal talimatla bir işletmenin ticari sırlarının ortaya çıkarılmaması, işletmenin itibarının zedelenmemesi ya da piyasada verilerin dolaşıma açılmaması için yasal temsilciler huzurunda verilerin listelenerek bilgi, veri kopyalama işlemlerinin yapılması gereklidir” dedi.

Söz konusu işlemlerin yasayla sınırlandırılması, kopyalanan verilerin amacı dışında asla kullanılmaması ve paylaşılmamasına ilişkin hukuki düzenleme ve yükümlülüklerin açıkça kanuna yazılmasının gereğine dikkat çeken Dr. Şevkin, “İş dünyasından da bu maddelere ilişkin rahatsızlıklar komisyonumuza iletildi. TÜSİAD'ın komisyonumuza ilettiği görüş ve öneri metninde bu maddeye ilişkin sakıncalara vurgu yapılmaktadır” diye konuştu.

ÇEKİNCELER ARTTI!
İş dünyasının düzenlenen belge ve yazışmalarla ilgili çekincelerine avukat-müvekkil gizliliği imtiyazının zedeleneceği kaygısının da eklendiğini dile getiren Dr. Şevkin, “Rekabet Kurulu gerekli olmayan bilgilerin de kopyalanmasının, daha da kötüsü, bu verilerin sonradan değiştirilebilmesinin teknik olarak mümkün hâle getirilebildiği bir süreci yaşayacaktır” ifadelerini kullandı.

“Burada ticari sır, mülkiyet hakkının korunması, avukat-müvekkil ilişkisi açılarından büyük bir sorun doğabilir” diye konuşan Dr. Şevkin, “Hukuki güvenlik boşluğunu gidermek amacıyla tüm veri ve evrakların listelenmesi ve ticari sırları içeren veri ve bilgilerin ayrı bir şekilde dosyalanması, dosyanın firma temsilcilerinin de hazır olduğu bir ortamda açılması, kurul çalışanları tarafından da kayda alınması gerekiyor. Tabii, avukat ve müvekkil ilişkisine yönelik yazışmaların da kesinlikle örnek alma ve kopyalama işleminden muaf tutulması gerekiyor” dedi.

Teklifin bu hâliyle Anayasa'nın 20'nci maddesinde yer alan özel hayat ile aile hayatının gizliliğiyle ilgili maddesine de aykırılık teşkil ettiğini dile getiren Dr. Şevkin, konuşmasında pandemi döneminde yaşanan sorunlara da dikkat çekti.

“DÜNYA YARDIM YAPTI, SİZ İBAN DAĞITTINIZ!”
İktidarın çok övündüğü ‘uçtuk, kaçtık’ dediği yönetim biçimini eleştiren Dr. Şevkin, “5 maskeyi 50 kere değişiklik yaparak dağıtamadınız. İçişleri Bakanını istifa noktasına getirdiniz, sokağa çıkma yasağı konusunda bir türlü tutarlı davranamadınız; bütün dünya, vatandaşlarına yardım kampanyaları yaparken siz, IBAN numarası dağıtarak vatandaşın cebindeki 10 liraya göz koydunuz. Ayrıca, aşevlerinde yoksullara para toplamaya çalışan belediyelerimizin hesaplarına el koydunuz” diye çıkıştı.

Bütün dünya ülkelerinin vatandaşlarına yardım ederken, Türkiye’deki çiftçinin ürününün tarlada kaldığını pandemi sürecinde çok zorunlu bir şeymiş gibi İran'dan karpuz ithal edildiğini, yanı sıra mısır, soğan, patates ithal edildiğini, Türk çiftçisinin iktidar eliyle mağdur edildiğini vurguladı.

MİLLET CANIYLA UĞRAŞIRKEN SİZ NELER YAPTINIZ?

İktidarın çok övündüğü şehir hastaneleri dururken nedense stratejik önemi olan Atatürk Havalimanı'ndaki pistleri hiç gözünü kırpmadan takır takır kırdığını belirten Dr. Şevkin, şu ifadelere yer verdi:

“Daha geçen sene kullanımda olan Atatürk Havalimanı'nda, sanki başka yer yokmuş gibi pandemi hastanesi oluşturdunuz. Nerede kaldı şehir hastaneleri?

Başka ne yaptınız? Yandaş müteahhide para aktardınız, bunu yaptınız. Millet canıyla uğraşırken belediye başkanlarımızı görevden aldınız. Millet canıyla uğraşırken Gençlik Kolları Başkanımızı hapse attınız. Millet canıyla uğraşırken çocuklarımızın geleceğiyle, psikolojisiyle oynadınız; YKS ve LGS tarihini bir ileri bir geri aldınız. İnsanlar canıyla uğraşırken milletvekillerimizin görevine son verdiniz, gazetecilerin haber verme özgürlüğünü sona erdirdiniz. Yetmedi, İş Bankası, TMMOB ve Barolarla da uğraşıyorsunuz. Yetti artık! Milletin derdiyle dertlenin.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.