1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Uzmanlardan klima uyarısı: Bazı havalandırma sistemlerinin Kovid-19’u yayma riski var
Uzmanlardan klima uyarısı: Bazı havalandırma sistemlerinin Kovid-19’u yayma riski var

Uzmanlardan klima uyarısı: Bazı havalandırma sistemlerinin Kovid-19’u yayma riski var

Havayı tekrar kullanan sistemler "havalanmış viral parçacıkların devridaiminden ve sosyal mesafelendirilmiş kullanıcılar arasında yayılmasından sorumlu olabilir"

A+A-

Uzmanlar koronavirüsü yayma riski barındırdığı için, oda ve ofislerdeki havayı devridaim yapan kilime ünitelerinin kapatılması ya da sadece açık pencereyle kullanılması gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Uzmanlar herhangi bir KOVİD-19 damlacığının aralarında sosyal mesafelendirme uygulanmış olsa bile odadaki kişilere hava yoluyla daha kolay iletilebileceğinden endişeleniyor ve ofis yöneticilerine mümkün olan tüm zamanlarda odaları taze havayla havalandırmalarını tavsiye ediyor.

Bilim insanlarının bu tehlikeye dikkat çekmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) geçen hafta koronavirüsün kapalı alanlarda havada asılı kalan minik damlacıklar yoluyla yayılabileceğini duyurdu.

Birleşik Krallık (BK) Sağlık ve Güvenlik Dairesi (HSE) "yeterli temiz hava sağlandığı ve havalandırma yapıldığı sürece" işyerlerinde klimaların koronavirüs yayma riskinin son derece düşük olduğunu ifade etti ancak şunları ekledi:

Eğer havayı çeken ve farklı odalar arasında dolaştıran bir merkezi havalandırma sistemi kullanıyorsanız, devridaimi kapatmanızı ve taze hava kaynağı kullanmanızı tavsiye edilir.

Bazı klimalar havayı dış ortamdan alır ve geri dışarıya atarken split (duvar tipi) klima ismi verilen diğerleriyse aynı havayı devridaim eder.

Kraliyet Mühendislik Akademisi (Royal Academy of Engineering) akademisyenlerinden Dr. Shaun Fitzgerald The Telegraph'a şunları anlattı:

Şu anda tavsiye edilen strateji, eğer bu split ünitelerden birine sahipseniz camınızı tamamen açmanız ve soğuk ya da daha soğuk ortam isteğinizden fedakarlık yapmanız. Eğer biraz rüzgar varsa, havayı etrafta dolaştıracaktır. Eğer pencere açamıyorsanız, üniteyi kapatın.

Dr. Fitzgerald'ın yazımına yardım ettiği İmtiyazlı Bina Hizmetleri Mühendisleri Kurumu'nun (CIBSE) Rehberi, split klima ünitelerinin dışardaki odayı içeriye taşımaya ayrılmış özel bir kaynağa sahip olmadığı ve bunun "havalanmış viral parçacıkların devridaiminden ve sosyal mesafelendirilmiş kullanıcılar arasında yayılmasından sorumlu olabileceği" uyarısında bulunuyor.

Rehberde şu satırlara yer verildi:

Normalde devridaim modunda çalışan tüm havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin mümkün olan yerlerde artık tamamen dışarıdan havayla çalışmaya ayarlanması gerektiği tavsiye edilir.

Dr. Fitzgerald, her ne kadar sağduyuya aykırı ve daha maliyetli olabilecekse de ünite çalışırken bir pencere açmanın tehlikeyi azaltmak için en iyi yöntem olduğunu ifade etti.

Uzman bu tür duvara monte edilmiş ünitelerin sıklıkla yalnızca yılın birkaç gününde klimaya ihtiyaç duyan insanlarca kurdurulduğunu ekledi.

CNN'e göre, Harvard Üniversitesi'nden çevre sağlığı araştırmacısı Joseph Gardner Allen, yüksek verimli filtrelere sahip havalandırma sistemlerinin havayı damlacıklardan arındırmak için başlıca yöntem olduğunu söyledi.

Nisan'da Çin'de gerçekleştirilen bir araştırma, Guanco şehrindeki bir restorandaki akşam yemeğinde 9 kişiye virüs bulaşmasının ardından koronavirüsün yayılmasını bir klima ünitesiyle bağlantılandırmıştı.

Guanco Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'den araştırmacılar şunları söyledi: 

Bu patlamada damlacık taşınımını klimalı havalandırmanın neden olduğu sonucuna vardık. Bulaşmanın başlıca etkeni hava akımının doğrultusuydu.

Şimdiye dek dünya genelinde 12,7 milyondan fazla kişiye virüs bulaştı ve 565 binden fazla kişi öldü. Ölümlerden 134 bini klima kullanımının yaygın olduğu ABD'de.

Vakalar sıcaklıkların en yüksek olduğu ABD'nin güney ve batı bölgelerinde yükseliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.