Uluslararası yolsuzluk iddiası Adana’ya sıçradı
Fresenius Medical Care (FMC) 231 Milyon dolar cezayı ödemeyi kabul etti.
Diyaliz tanısı konulan hastalar üzerinden inanılmaz rantların döndüğü ortaya çıktı. Doktorlar ve hemşireler üzerinden sağlanan bu rantların milyon dolar üzerinden bir bedel olduğu öne sürüldü. FMC şirketi 231 Milyon Dolar cezayı ödemeyi kabul etti.
Diyaliz tanısı konulan hastalar üzerinden inanılmaz rantların döndüğü ortaya çıktı.
Doktorlar ve hemşireler üzerinden sağlanan bu rantların milyon dolar üzerinden bir bedel olduğu öne sürüldü. Diyaliz hastası olmayan hastalara bile diyaliz tanısı konularak özel diyaliz merkezlerine yönlendirme yapıldığı; Adana, Gaziantep, Kahramanmaraş ve Adıyaman İllerinde özel diyaliz merkezlerinde çalışan doktor ve hemşirelerin özellikle Tıp Fakültesinde açılan kurslarda diyaliz hastalarına bakmak için sertifika alarak özel hastanelerde çalıştığı, sonradan bu hemşire ve doktorların hem Tıp Fakültesi hem de Devlet hastanelerinde görev almaya başladığı ve özel diyaliz merkezleri ile bağlantılarının sürdüğü iddia edildi. 231 MİLYON DOLAR CEZA ÖDEMEYİ KABUL ETTİ Fresenius Medical Care AG & Co. KGaA (FMC) Yurtdışı Yolsuzluk Uygulamaları Yasası (FCPA) yaptırım eylemi açıklandı. Şirket tarafından birçok ülkede gerçekleştirilen çok yıllı ve çok sayıda rüşvet planını içeriyordu. Şirket, Adalet Bakanlığı'na (DOJ) 84,715,273 ABD doları tutarında ceza ödemeyi kabul etti. FMC, Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) ile ilgili bir FCPA meselesini çözdü ve DOJ'un kararında kredilendirdiği ve FMC tarafından ödenen toplam tutarı 231 milyon $ 'ın üzerine çıkardı. Söz konusu büyük miktardaki yolsuzluğa rağmen, şirket bir Takipsizlik Anlaşması (NPA) elde etmeyi başardı. Konuyla ilgili SEC, bu konudaki payını bir durdurma ve Vazgeçme Emri (Emir) ile çözdü ve bu karar aynı zamanda bir SEC Basın Bildirisi olarak yayınladı.
YOLSUZLUK OLAYLARINDA TÜRKİYE’NİN DE ADI GEÇTİ Türkiye'de de benzer bir yolsuzluk planı izlendiği öne sürüldü. Bahse konu yaptırım eyleminde; Türkiye de yerel iş birimi, kurulduğu sırada ortak girişim hisselerinin% 35'ini (o tarihte yaklaşık 74.000 $ değerinde) alan Turkish Doctor 1 ile ortak girişim başlattı. Bu Türk Doktor 1, ortak girişimde sermaye artışına katkıda bulunacaktı, ancak ilgisini korudu. Nitekim “Diğer MYK yöneticisi,[Türk Doktor 1] hiçbir ödeme yapmadığında neden bu kadar işbirlikçi olmaları gerektiğini” sorduğunda, FMC Türkiye Yöneticisi 1, Türk Doktor 1'in devlet hastaneleriyle güçlü ilişkileri olduğunu ve "Hisselerini sulandırarak bu profesörle kavga başlatacak durumda değil." Doctor 1, hiçbir katkıda bulunmadığı ortak girişimdeki ilgisinden dolayı 360.000 $ aldığı belirtildi.
Edinilen bilgiye göre Kahramanmaraş özel diyaliz merkezlerinde, hemşire ve doktorlardan ve diyaliz merkezlerinde çalışan personellerden bazıları konu ile ilgili ifadelerinin alınacağı, OECD İstanbul Merkez ofisi yolsuzluklarla mücadele birimine konu ile ilgili dosyaların ulaştığı öğrenildi.
Kaynak :Kanal Maraş Haber Merkezi
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.