Türkiye'de eşi benzeri yok sadece Adana'da üretiliyor!
Adana’nın Kozan ilçesinde coğrafi işaretli Kuytucak Narı Eylül ayında hasat edilmesinin ardından kurutularak 4 mevsim tüketiliyor. Öte yandan yapılan araştırmalar sonucunda nar suyunun prostat kanserini önlediği ortaya çıktı.
Kuytucak Mahallesine ait coğrafi işaretli Kuytucak Narı köylülerin ürünü kurutup saklaması ile 4 mevsim tüketilebilirken evlerin çardaklarında görsel güzelliği ile de beğeni topluyor.
Eylül ayında hasat edilen Kuytucak Narı, hasat edilmesinin ardında 5 ay geçmesine rağmen hala aynı tazelikte tüketiliyor. Nar teker teker saplarından düğümlenip top haline getirilerek askı usulü saklanıyor.
İhsan Özkan, “Nar bizim için çok değerli vazgeçilmez meyvedir. Bizler narı sadece zamanında değil, dayanıklı şekilde koruyarak bugüne kadar saklayabiliyoruz. Bizler narın değerini biliyoruz daha iyi şekilde yetiştirmeye çalışıyoruz ve uzun ömürlü hale getiriyoruz.
Narın şifaları saymakla bitmez en belirgin özellikleri vitamin bakımından zengin, asit, şeker ve mineraller sayesinde de oldukça faydalı bir meyve olan nar bunlarla sınırlı kalmıyor. Bizlerde geleneksel yöntemlerle kurutup asıyoruz” dedi.
KUYTUCAK NARININ ÖZELLİĞİ NEDİR?
Kuytucak Narı, yaklaşık 400 m rakıma sahip olan Kuytucak Köyünde nehir yatağı boyunca uzanan, yer yer ormanlık alanlar arasındaki tarıma elverişli yamaç arazilerde yetiştirilen nar ağaçları ile bu ağaçlardan alınan çeliklerle yetiştirilen ağaçlardan elde edilir. Kuytucak Narı; fazla iri olmayan, kabuğu ince, tatlı, iri daneli, kolay danelenebilen, çekirdekleri küçük ve orta sertlikte bir meyvedir.
Kuytucak Narı üretimi için alınan bitkisel üretim materyalleri, bölge dışına çıkarıldığında kendine has olan kabuk kalınlığı, dane iriliği, dane rengi gibi özelliklerini kaybeder. Kuytucak Narının hasadı, eylül ayı ortasında başlar ve kasım sonlarına kadar devam eder
Elle çekerek kopartma meyve ve dalda zedelenmelere yol açtığı için hasat, makasla yapılır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.