Sözütek: "Fırıncı esnafımız zam değil, destek istiyor"
Adana ESOB Başkanı Nihat Sözütek, un ve maya başta yolmak üzere ekmek üretimindeki girdilerde yaşanan fiyat artışı karşısında zor günler geçiren fırıncı esnafının zam değil, devlet desteği istediğini söyledi.
Adana Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (Adana ESOB) ve Minibüsçüler Odası Başkanı Nihat Sözütek, Fırıncılar Odası Başkanı Ali Tekin'le birlikte, ekmekteki girdi maliyetlerinde yaşanan yüksek artışa ve fırıncı esnafının yaşadığı sorunlara dikkat çekmek için yapılan ortak açıklamanın kamuoyunda, ekmeğe zam yapılacağı şeklinde yanlış yorumlandığını dile getirdi.
Adana'da ekmek zammının 1 Nisan 2019'da yapıldığını, yeni bir zammın söz konusu olmadığını dile getiren Başkan Nihat Sözütek,"En önemli gıda maddelerimizden birisi olan ekmek üretiminin, un, maya, küncü, elektrik, mazot, poşet, kağıt, personel giderleri başta olmak üzere 17 kalem girdisi bulunmaktadır. Adana'da ekmeğe zam yapıldığı tarihten bu yana ekmekteki girdi kalemlerine gelen zamlar, bir yandan kayıt dışı çalışan fırınlar, diğer yandan denetimsiz bir şekilde imalatı ve satışı yapılan Suriye ekmeği nedeniyle sıkıntılı günler geçiren fırıncı esnafımızı daha da zorda bırakmıştır. Hal böyle iken, sağlıklı, kaliteli ve hijyen kurallarına uygun ucuz ekmek üretiminin devam edebilmesi için fırıncı esnafımızın desteklenmesi gerekmektedir. Kaldı ki açıklamamızda da belirttiğimiz üzere fırıncı esnafımızın talebi zam değil, un ve maya başta olmak üzere ekmek üretimindeki ana girdi kalemlerinde yaşanan fiyat artışına müdahale edilmesi ve devlet tarafından destek verilmesi yönündedir" dedi.
Enflasyonla topyekün mücadele kapsamında fırıncı esnafının üzerine düşeni her zaman fazlasıyla yerine getirdiğinin altını çizen Başkan Nihat Sözütek, "Zam hiçbir zaman bizim esnafımızın önceliği olmamıştır ve olmayacaktır da. Ancak kendi menfaatlerinden önce halkımızın ve ülkemizin çıkarlarını gözeten esnafımızın desteklenmesi de kaçınılmazdır. Bunun da yolu bellidir, fiyatlardaki yüksek artışlara müdahale edilmeli, ekmeğin maliyetini etkileyen tüm girdilere sübvanse yoluyla devlet desteği verilmeli, fırıncı esnafının tüm girdi kalemlerini düşük fiyattan temin edilmesine olanak sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.