"Zeytinlik alanlarımıza dokunmayın"

Ayhan Barut, zeytinlik alanların madencilik için kurban edilmemesini istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerine izin verilmesine çok sert tepki gösterdi. AKP dönemindeki Türkiye'de mera, orman ve tarım alanlarının ranta kurban gittiğini aktaran Barut, "Ülkemizin 34 milyon dönüm tarım arazisi üretimden çıktı, çıkarıldı. Neden? Çünkü AKP ürettirmiyor, çiftçiyi cezalandırırken ülke ekonomisine darbe vuruyor. Zeytinlik alanlarımıza dokunmayın" dedi.

"DURMAK BİLMİYORLAR"

Ülkenin elektrik ihtiyacı gözetilerek yapıldığı söylenen zeytinlik alanlarda madencilik faaliyetlerini düzenleyen karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararla birlikte, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülecek olan Maden Yönetmeliği'nde değişikliğe gidilerek zeytinlik alanlarda madencilik çalışmalarına şartlı izin verildi. Söz konusu kararı sert sözlerle eleştiren CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, "Yenilenebilir enerji kaynakları dururken, zeytin gibi kutsal ve stratejik bir ürüne yönelik atılan olumsuz adımları anlamak mümkün değil. Üretim yerine rantı düşünenler, tarımsal üretim alanlarını ranta kurban edenler durmak bilmiyor" diye konuştu.

"BU KARAR GERİ ALINSIN"

AKP iktidarı döneminde Türkiye'de 34 milyon dönüm tarım alanının üretimden çıktığına dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Bu çok ciddi bir orandır. Trakya'dan üç kat daha fazla bir alandan söz ediyoruz. AKP eliyle maalesef meralarımız, ormanlarımız, derelerimiz, sularımız, tarım alanlarımız ranta kurban edildi. Ne yazık ki 10 milyon dönüm tarım alanı bir daha tarıma kazandırılamaz hale getirildi. Bunu niye yapıyorlar, niye üretime ve üreticiye, doğamıza darbe vuruyorlar? Çünkü ülkemizin üretmesini, çiftçimizin kazanmasını istemiyorlar. Onlar rant uğruna çalışıyor, ithalat lobilerine hizmet ediyorlar. Ülkemize yazık ediyorlar. AKP üretime darbe vurduğu için, üretim maliyetleri artarken üretilen ürünler para etmediği için 2002 yılında 2 milyon 700 milyon olan çiftçi sayımız 700 binden fazla azaldı. Çiftçi borçları arttı, ithalat rekor kırdı. Şimdi zeytinlik alanlara maden izni verip ayrıca bir darbe daha vuruyorlar. Yazıktır, günahtır, bu adım tümüyle yanlıştır. Şartlı izin vermek demek zeytinliklerin yok edilmesi demektir. Tarihi yanlıştan dönülmesini, bu kararın uygulanmadan geri alınmasını, iptal edilmesini istiyoruz."

SİYASET Haberleri

Oya Tekin’den alışılmışın dışında yıkım kararı değerlendirmesi
Çukurova Belediyesi personeline yangın eğitimi verildi
3 Altın Madalya Kazanan Adanalı Halterci Adana'ya döndü
Başkan Zeydan Karalar’dan kadına yönelik artan şiddetle ilgili açıklama
"Sadullah Kısacık ismi hiçbir şaibeye karışmamıştır"