Yerel Seçimler ve Adana

Vedat Kahyalar

Çapsız siyasetçiler yine Adana’yı küçültme hayalleri kuruyor. Adana, Osmaniye ve 3 ilçenin koparılmasıyla 19 milyon kilometrekareden 14 milyona düşmüştü. Şimdi bunu yarıya indirmeye çalışıyorlar. Ceyhan, Kozan ve 5 ilçe daha koparılma hazırlığında.

Neden bu kadar nefret dolular bu topraklara? Üretimi destekleyerek, üretim odaklı yatırımlar yaparak, kent trafiğini ve yollarını çağdaş sanayi kentlerine uygun düzenleyerek Adana'nın önü açılıp, hayranlık uyandıran kent duzenlemelerine sahip, bir yaşam merkezi olabilirdi oysa. Ancak, liman, demiryolu, sanayi siteleri ve organize sanayi bölgeleri kurmak yerine, şehri küçültmek veya bu hizmetleri başka yerler için yapmak tercih edildi bu güne kadar.

Adana, adeta hizmetsizlikten boğuluyor. 

Şimdi yerel seçimler var. Kim Adanalıların ve dünyanın çok beğendiği Şakirpaşa havaalanının kapatılmasına destek verecek, kim Adana'nın küçülmesine ses çıkarmayacak, kim Yumurtalık'taki onlarca yıldır planlanmış yatırımlar için "emredersiniz" diyip istenileni yapacaksa, o kişi "aday" olacak sanki...

Yine hüsran bekliyor Adana'yı. Bu kentin sokaklarında yürümekten utanmayacak, bu kenti gerçekten seven, ranta değil halka düşkün adayları istiyoruz artık.

Adana'nın Sorunları ve Çözüm Önerileri

Adana işsizlikte ve iş kazası sıralamalarında ön sıralarda yer alıyor. Yatırım ve iş ortamı hazırlama çabaları yetersiz. Organize sanayi bölgesi, yatırımcı taleplerine ve kentin üretim potansiyeline yetmiyor. Yeni ve çağdaş küçük sanayi sitelerine ihtiyaç var.

Adana, Marmara çevresindeki sanayi tesislerinin önemli bir alternatif/ çözüm merkezi olabilir. Kent; karayolu, otoyolu, havalimanı, limanlara yakınlığı, demiryolu yükleme ve taşıma olanaklarıyla büyük avantajlara sahip. Ancak, mevcut organize sanayi bölgesinin genişleme olanakları yeterince ve zamanında kullanılmamış durumda. SERA OSB bir an önce kurulup faaliyete geçmeli. Su Ürünleri OSB yatırıma başlamalı. Karataş-Yeni bölgesel havalimanı bağlantı yolunun yapımına hemen başlanmalı. Adana Şakirpaşa Havalimanı kullanılmaya devam etmeli, kesinlikle kapanmamalı. Ulaşımı düzenleyecek bir "ulaşım master planı" eksik. Kent içi trafik sorunlu, yayaların güvenliği öncelikli değil. Dolmuşlar ve diğer toplu taşıma araçları, zaten yetersiz olan yolları tamamen tıkıyor. Araçlar için park yeri sıkıntısı had safhada. Kuzey-güney bağlantısını sağlayacak yeni bulvarlara ihtiyaç var.

Adana, merkezi bütçeden hak ettiği payı alamıyor. Kent, kayıt dışı aşırı göçle balon gibi şişmiş durumda. Alt ve üst yapı yatırımları için, kamulaştırmalar için ek bütçelere ihtiyaç var. Kaçak yapılaşma yaygın, imar değişiklikleri ve aflar bu durumu özendirebiliyor. Çağdaş, büyük bir kentin altyapıları eksik.

Kent içinden geçen Seyhan Nehri ve Baraj gölü, projelerle değerlendirilebilir, ulaşım, eğlence, turizm amaçlı projelerle donatılabilir. Kamu yararı gözetilmeyen kentsel dönüşüm projeleri uygulanıyor. Adana kent kimliği her geçen gün zarar görüyor.

Adana, çevre ve atık sorunları yaşıyor. Avrupa'nın atık deposu imajı, Adana'nın endüstri kimliğine zarar veriyor. Gıda güvenliğinin sağlanması için yeterli önlemler alınmıyor. Temizlik ve çevre hizmetleri yetersiz.

Adana'da, enerjinin etkin kullanılmasında sorunlar var. Güneş enerji sistemleri, teşviklerle daha da yaygınlaştırılmalı.

Adana metrosu, Şehir hastanesi, Çukurova Üniversitesi, yeni stadyum ve Sarıçam ilçesine ulaşmalı.

Seyhan ilçe merkezindeki KENT MEYDANI projesiçözümden ziyade Adana'ya yük olmuştur. Bu proje, yeşil alanı çoğaltılarak derhal bitirilmeli.

Her geçen gün artan sorunlarıyla Adana'da yaşam kalitesi düşmüş durumda. Adana, yaşanılabilir bir kent olmaktan hızla uzaklaşıyor. Yerel yönetimlerin, bu tablonun ortadan kaldırılmasını sağlayacak ve kenti daha yaşanabilir kılacak çalışmalara yönelmesi gerekiyor.

Dilerim ki bu seçimler; Adana'nın sorunlarının çözümü için bir fırsat olabilir ve vizyon sahibi, becerikli, projeleri ve ekibiyle kenti, özlediği hizmetlere kavuşturabilecek bir başkanı getirebilir.