YAZŞA-DER, Bir Dernekten Daha Fazlası

Erol Aydın

Başlığın açılımı: Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneği'dir. Ülkemizde eli kalem tutan ve de kitap çıkaran herkesin kadim sorunları mevcuttur. Bunların başında; kitabın editörlüğü, basımı, dağıtımı, satışı, telif hakları diye liste sonsuza kadar uzamaktadır.

Tarafları dinlediğiniz de herkes kendi açısından haklı fakat yine de yazar aleyhine bir durum her daim mevcuttur. Bu durumu;  “filler tepinirken ezilenin çimenler” olduğu gerçeği ile tarif etmek sanırım uygun olacaktır. Telif oranlarının düşük olması bunun yanında ödemelerin çok uzun vadelerde gerçekleşiyor olması yazarların şevklerinin kırılmasına neden olmaktadır. Bunca olumsuzluğa rağmen motivasyonu ve konsantrasyonu bozulmuş bir yazardan verimli olmasını beklemek ise ham hayal olmaktadır. Yazarın işinde başarılı olup daha üretken olması için bütün bu sorunları yaşamıyor olması gerekir.

Hele bir de ilk kitabınızı çıkartıyorsanız yayınevlerinin kibirleri yüzünden bütün motivasyonunuz yerle yeksan olabilir. Yazar olmak ve kitap çıkarmak isteyenlerin hevesini kırmak istemem ama bu gerçeklerle de peşin olarak yüzleşmekte fayda vardır.

Yaşanan bütün sorunların bir parçası değil de çözüm ortağı olmak adına ilk başta 13 kişi elimizi taşın altına koyarak derneğimizi Ocak 2022’de İzmir’de kurduk. Dernek konusunda tecrübesi ile bizlere her zaman liderlik yapan başkanımız emekli asker Cemal Durmaz ile yola çıktık. Gelinen bu noktada Türkiye’nin her tarafından hatta yurtdışından 65 üye ile yolumuza devam ediyoruz. Fakat gördük ki sadece dernek kurmakla yaşanan sorunların üstesinden gelmemiz mümkün değil. Derneğimizin yanı sıra iktisadi işletme olarak aynı adla yayınevimizi de kurduk ve ilk kitabınızı yayımladık. Emin adımlarla yolumuza devam ederken başka sorunlarla da karşılaşıyoruz.

Herkes bir kurtarıcı bekliyor. Sadece eleştirerek hiç bir şeyin düzeldiği vaki değildir. Çevremizde onlarca yazar, şair, gazeteci arkadaşımız olduğu halde derneğimize davet ettiğimizde gerekli ilgiyi göremiyor olmak bizi ziyadesiyle üzüyor. Hatır ve gönül olarak hayır demeyenler de pasif kalarak veya aidatı ödemeyerek zaman içerisinde refüze oluyorlar. Üye sayısı şu açıdan da son derece önemli: Mesela kurumsal olarak bir kuruma başvurduğunuz zaman size sorulan ilk soru kaç üyeniz var? Üyelik sayısı, itibar ve prestij açısından ön kabul niteliği taşıdığı için son derece hayati önem arz etmektedir.

Dernek olarak misyon ve vizyonumuz ortada dolayısıyla hiç bir ayrıma tabi tutmadan bütün renkleri aynı potada eritme çabası içerisindeyiz. Dijital çağda yaşıyoruz dolayısıyla üyelik, aidat,  katılım ve destek konusunda nerede olduğunuzdan ziyade bizimle yüreğinizi paylaşıyor olmanız yeterlidir. Aylık sadece 30 TL gibi komik bir rakamla üye olabilirsiniz. Bunun yanında kitabınızın ve telif hakkımızın sonuna kadar yanınızda olmak bizden, daha ne olsun!

Bireysel olarak hiç bir problemi çözemezsiniz, dolayısıyla ile örgütlü toplum olarak güç birliği ile ancak sorunların üstesinden gelebilirsiniz! Sırf bu yüzden en kötü dernek bile bireysellikten üstündür. Kamu yararı gözeten bu tür sivil toplum örgütlerine destek vererek ancak özlenen demokratik olgunluğa erişebileceksiniz bunu da unutmamak lazım.

Sonuç olarak; yaşadığımız coğrafya ve ekonomik şartlar hepimizi derinden etkilese de hayat devam ediyor. Üretmeden feraha ulaşmamız söz konusu olmadığına göre; eğitime, bilime, okumaya ve yazmaya devam etmek zorundayız. Gelin bize katılın ve hep birlikte sizin de geleceğin inşasında katkınız olsun. Bu onur ve gururu hep birlikte yaşayalım ve yaşatalım.

Yazarlar ve Şairler Dayanışma Derneği (yazsader.org)

Esenlik dileklerimle,

Erol Aydın