"Üretici zarar ediyor, yurttaş alamıyor, esnaf kan ağlıyor"

Ayhan Barut, Ramazan ayı öncesinde fırlayan et fiyatları nedeniyle üretici, yurttaşlar ve esnafın mağdur olduğunu söyledi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, son bir yılda Türkiye'de et fiyatlarının yüzde 120'den fazla arttığını, Ramazan ayı henüz başlamadan son bir ayda ise et fiyatlarındaki artışın yüzde 30'u aştığını söyledi. Et fiyatlarındaki önlenemez yükselişin nedenlerini sorgulayan Barut, "Bir çuval yemin fiyatı 600 lirayı aştı, üreticimiz çok büyük zarar içinde. Et fiyatları fahiş oranda yükselince yurttaşlarımız da alamıyor. Vergileri katlanan, giderleri artan esnaf et satamadığı için kan ağlıyor. Yurttaşlarımızın tenceresinde et yerine dert pişiyor. Bu bozuk düzenin nedeni AKP iktidarıdır" dedi.

"HALKIMIZ NE BULUP YİYECEK?"

Türkiye'nin AKP iktidarıyla hayvancılıkta da ithalat oyunlarıyla çıkmaza sürüklendiğini, hayvancılık sektörü, ülke ekonomisi ve yurttaşların bu nedenle büyük bir bedel ödediğini ifade eden Barut, "Bunlar, 'Üretmeyin, tüketin' diye bugüne dek hep oyunlar çevirdi. Neden oldukları ekonomik krizle birlikte halkımız derin bir açlık ve yoksulluk girdabına sokuldu. Köyler boşaldı, maliyetleri fırlayan üretici köylülerimiz ahırları ve tarlaları boşalttı. Çünkü AKP üretime ve üreticiye düşman, tüketici bu koşullarda ucuza ne bulup yiyebilecek ki? Tüm kötülüklerin sebebi AKP iktidarıdır" diye konuştu.

"ALGI OPERASYONU DEĞİL ÇARE BULUN"

Türkiye'de et fiyatlarının son bir yılda yüzde 120'den fazla arttığını, son bir ayda ise et fiyatlarındaki artışın yüzde 30'u aştığını aktaran Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Et fiyatlarındaki fahiş artışa karşın besicinin eti de sütü de, fahiş artan yem, saman, veteriner ilaç ve işlemleri karşısında para etmiyor. Bir torba yemin fiyatı 600 lirayı bulmuşken, besicimiz inim inim inlerken, halkımız da sofrasına bırakın kıyma, kuşbaşı, pirzolayı, sakatat ürünlerini bile koyamıyor. Rekabet Kurumu, et sektörüyle ilgili, 'Fiyatlardaki sorun, hayvancılıktaki yapısal sorunlardan kaynaklanıyor' açıklaması yapmıştı. Hayvancılıkta yapısal sorunların ithalatla çözülemeyeceğini defalarca söylememize rağmen, ne yazık ki ithalat hep artarak devam etti. Tarım ve Orman Bakanı çıkmış, 3 yıl içinde hayvancılıkta ithalatın tümüyle biteceğini söylüyor. Sözlerinde ciddiyse besicileri desteklesin, maliyetleri düşürsün, üretime destek olsun. Artık algı operasyonlarına değil çare adımlarına ihtiyacımız var! Ne duruyorsunuz, elinizi tutan mı var?"

SİYASET Haberleri

Erdoğan’dan muhalefete ‘Kırmızı kartlardan puzzle yapın’ tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bunlar kırmızı karttan kurtulamadı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Adana ve Mersin’e geliyor
Seyhan Belediyesi cevap verecek mi? Alımlar ve ödemelerde kayrılan firmalar var mı ?
Ali Demirçalı afişi astı, tartışma yeniden alevlendi!