Uludağ: Çöplük alanını kent meydanı olarak planlıyoruz

5 Ocak Gazetesi'nin 'Geleneksel Kahvaltı Sofraları'nın bu haftaki konuğu Belediye Başkanlığında ikinci dönemini sürdüren Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ oldu.

Adana Sheraton Grand Oteli’nde gerçekleştirilen kahvaltılı toplantıda Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, 5 Ocak Gazetesi İmtiyaz Sahibi Savaş Çokduygulu'nun moderatörlüğünde; Genel Müdür Mehmet Şahin, Genel Yayın Yönetmeni Sefa Saygıdeğer, Haber Müdürü Murat Gegin, Haber Koordinatörü Serden Çevik, Spor Müdürü Ergun Kara ve dev yazar kadrosu ile gerçekleştirilen yaklaşık 2.5 saatlik bir beyin fırtınasında kendisine yöneltilen soruları içtenlikle yanıtladı.

Sarıçam Belediye Başkanı Bilal Uludağ, ilk dönem çıraklık, ikinci dönem kalfalık döneminde yapacaklarını anlattı. Sarıçam'ın yeni vizyonunu açıkladı

  

Sefa SAYGIDEĞER

Birinci döneme çıraklık dönemi dersek, ikinci dönemde Sarıçam’da kalfalık dönemine geçtiniz. Sizinle beraber büyük bir ivmelenme oldu Sarıçam’da, geleceğin parlayan yıldızı olarak görülüyor Sarıçam İlçesi. Siz ikinci dönemde neler yaptınız, neler başarabildiniz? Hizmetlerinizden, yapmak istediklerinizden bahsedebilir misiniz?

 

Sarıçam göreve başladığımız zaman diliminde 2014 yılında konut olarak 17 bin 824 konut, bin 308 iş yerinden oluşan yeni gelişmekte olan bir ilçeydi. Bugünkü Sarıçam da yeni 50 bin 538 konuta ruhsat vermişiz ve yapılmış. 2 bin 72 işyerine de ruhsat vermişiz ve yapılmış. Bunun içinde Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi de var, yeni bir üniversite kuruldu.

SARIÇAM YÜZDE 150 BÜYÜDÜ
Baktığımızda Sarıçam konut anlamında 2014’den, 2020’ye yüzde 150 büyümüş. Şehri oluştururken kimlikli, nitelikli marka değeri olan bir şehir olarak büyütmek istiyoruz. Mevcut olanları iyileştirmek, yeni yapılanları da hem şehir planlaması, şehircilik anlamında kimlikli bir şehir olsun konutlarıyla, üniversitesi, sanayi bölgesi, yeni yapılan stadyumuyla beraber hem sanayi kenti bir Sarıçam olsun, hem öğrenci kenti bir Sarıçam olsun, hem de spor temsilcisi bir Sarıçam olsun. Bu üç marka üzerinde daha yoğunluklu bir şekilde çalışıyoruz. 68 mahallemiz var, 68 mahallemizin her biri için şehir plancılarımız, mimarlarımız sokak, sokak çalışarak burası Sarıçam denilecek bir kriter oluşturmak istiyoruz. Sarıçam’da konutların da kalitesi olarak baktığımızda altyapısıyla, yollarıyla, yeşil alanıyla ve konut kalitesiyle 2019’un, 2020’nin teknolojiyse yapılan bir bina ve o anlamda şehir planlamasına göre planlıyoruz, sıfır atığa göre planlıyoruz. Aksamaları da göz önüne alarak planlamalar yapıp, daha nitelikli bir şehir oluşturuyoruz.

 

SARIÇAM SANAYİ BÖLGESİ ADANA’NIN KALBİ HALİNE GELECEK

Buruk Mahallesi’nin doğu tarafından başlayıp şimdiki Organize Sanayi’si ile bütünleşen o bölgenin tamamını Sayın Valimizle beraber çalışarak bir sanayi bölgesi oluşturmakla ilgili çalışmamız var, nihayet sonuna yaklaşıyoruz. O bölgeye baktığımızda otobanın kuzeye bakan tarafı Organize Sanayi Bölgesi olacak. Tüm sanayicilerin orda bulunduğu bir bölge olacak, Ceyhan’a da baktığınız zaman Türkiye’nin en önemli sanayi üstlerinden bir tanesi haline gelecek. Önümüzdeki yıllarda sadece Adana’nın değil Türkiye’nin sanayi üssü olacak orası. Sanayi bölgesi olarak Sarıçam Sanayi Bölgesi Adana’nın kalbi haline gelecek önümüzdeki yıllarda.

 

SARIÇAM ADANA’NIN PARLAYAN YILDIZI OLACAK DEDİĞİMİZDE GÜLÜYORDU İNSANLAR, BUGÜN HERKES SARIÇAM ADANA’NIN PARLAYIN YILDIZI DİYOR
Önümüzdeki aylarda stadyumumuz açılacak, onun alt kompleksleri de açılacak, bununla beraber bizde beraberinde spor kenti olmasıyla ilgili bu konuda çalışarak hem amatör spor kulüplerimizle, hem diğer spor tesislerimizle bu konuda Sarıçam’ın bir spor kenti olmasıyla ilgili projelerimizi tamamladık. Geçen dönemimizde Sarıçam Adana’nın parlayan yıldızı olacak dediğimizde gülüyordu insanlar, ama bugün herkes Sarıçam Adana’nın parlayın yıldızı diye konuşuyor. İnşallah 2024 yılında geldiğimizde Sarıçam’ın hem sanayi anlamında marka bir kent olduğunu, hem spor anlamında bir marka kent olduğunu, hem de öğrenci ve kültür-sanat anlamında Adana’nın marka merkezi olduğunu herkesin kabul ettiği ve konuştuğu bir şehir haline gelecek.

 

Murat GEGİN

Türkiye’nin en büyük sorunlarından biri işsizlik, Adana’da işsizlikte ilk sıralarda yer alıyor. Belediye bünyesinde kurulan SİMER Sarıçam’da işsizlerin iş umuduna ne katkı sundu?

  

SİMER İŞSİZLERE UMUT OLDU
SİMER bugüne kadar 5 bin 250 kişiyi işe yerleştirdi. Organize Sanayi Bölgemizle beraber entegre çalışarak bizim Sarıçam istihdam merkezinde, Sarıçam’da iş isteyip de işe yerleştiremediğimiz insan bulunmamakta. Hatta bazen işçi bulmakta da zorlandığımız süreçlerde oluyor. Gıda Sanayi Organize Bölgemizi kurduk, artık yatırımcıyı almaya başlayacağız. Orada Sayın Valimiz, Yönetim Kurulu Başkanımız, Ticaret Odası Başkanımız, Ticaret Borsası Başkanımızla, Yönetim Kurulu Üyelerimiz, Büyükşehir Genel Sekreterimizle beraber biz oradaki yatırımcılara istihdam konusunda, orada kuracağımız Karma Organize Sanayi Bölgesi ile beraber Adana’nın istihdamında çok ciddi anlamda katkı sağlayacak. Sarıçam’da işsizlikle ilgili konunun gündemden çıkacağını düşünüyoruz.

 

Serden ÇEVİK

İzmir depremi Türkiye’nin canını yaktı, ama Adana’ya baktığımızda birçok ilçenin bina envanteri yok. Bina envanteri ile ilgili Sarıçam’da herhangi bir çalışma var mı?

İki dönemdir başarılı bir belediye başkanlığı grafiği çiziyorsunuz. Benim gördüğüm kadarıyla politik refleksleri çok iyi olan bir belediye başkanısınız. Hedefinizde Büyükşehir Belediye Başkanlığı var mı?

 

Sarıçam’da tüm binalarımızın üç boyutlu görsellerini hazırlıyoruz. Bu konuda aşağı-yukarı 1.5 yıldır çalışıyoruz, sona yaklaştık. 2021’de tüm binalarımızın üç boyutlu olarak ne olduğunu gösterebilecek bir altyapı oluşturacağız, 2021 yılının 6. ayı itibarıyla.

 

YÖNETİCİNİN HER ŞEYİN EN İYİSİNİ BİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL

AMA EN İYİ BİLENLERLE ÇALIŞMASI MÜMKÜNDÜR
Şehir planlamasını yaparken sokağının, binasının nasıl yapılacağını tek, tek üstünde çalışıyoruz. Konusunda en iyi olan uzmanlarımızla çalışıyoruz. Ben her zaman arkadaşlarıma söylerim, yöneticinin her şeyin en iyisini bilmesi mümkün değil ama en iyi bilenlerle çalışması mümkündür diye. İşini en iyi yapan, konusunda en iyi olan arkadaşlarımızı bir araya getirerek bir marka şehri oluşturmaya gayret gösteriyoruz. Hem dışarıdan danışman olarak çalıştığımız insanlarla, hem de belediye içindeki bürokrat arkadaşlarımızla nitelikli, kimlikli marka bir şehir oluşturacağız. Aynı yükseklikte binalar olsun ve binaların da bir kimliği olsun diye çalışıyoruz. Sarıçam zaten kentsel dönüşümün başında olan bir ilçe, arsa olan yerleri kentsel dönüşüme sokamadan marka şehri olarak oluşturmaya çalışıyoruz. Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin karşısını çok prestijli bir mahalle olarak imar düzenlemesi getirdik.

 

ÜNİVERSİTEMİZLE YAŞAYAN BİR MAHALLE OLSUN DİYE ÇALIŞIYORUZ
Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ni yapan mimarımız Kaya Arıkoğlu hoca aynı zamanda orayı da planlıyor. Aslında üniversite ile bütünleşen bir mahalle olsun, yaşayan bir üniversite olsun, üniversitemizle yaşayan bir mahalle olsun diye çalışıyoruz. İkisi birbiriyle bütünleşsin diye uğraşıyoruz, önümüzdeki günlerde bunun da tanıtımını yapacağız ve uygulamasını da yapacağız. Üniversitedeki hocalar, öğrenciler yürüyerek veya bisikletiyle mahallesine gidebilsin, mahallesinden üniversitesine gidebilsin istiyoruz. Çukurova Üniversitesi’nin şehirden kopuk bir mimarı yapısı var, istesek de bütünleştiremiyoruz bunu. Ama ben hep söylüyorum Çukurova Üniversitesi bizim bir mahallemiz, 68 mahallemizden bir tanesi. Balcalı mahallesi, içinde muhtarlığı olan bir mahallemiz orası. 54 bin öğrencisi olan, öğretim görevlisiyle beraber 60 bin nüfusu olan, Türkiye’nin 9’uncu büyük üniversitesi. Marka değeri çok yüksek bir üniversitemiz, Sayın Rektörümüzle geldiği günden beri çalışıyoruz. Ama Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin mimarı yapısı şehirle bütünleşmeye daha uygun.

 

 

ÇÖPLÜK ALANINI KENT MEYDANI OLARAK PLANLIYORUZ
Biz bunu planlarken hemen yanında çöplük alan var, bin 48 dönümlük alan orası. Orayı da Kent Meydanı olarak planlıyoruz, belki Büyükşehir Belediyemizle ortaklaşa başka bir yere taşıdığımızda orasını Kent Meydanı, Sosyal Yaşam Alanı’na dönüştürdüğümüzde şehir o zaman bir, iki kademe yukarı çıkacak. Geçen dönemde belki anlatılanları dinleyerek Sarıçam’ı yaşıyorduk, bu dönem her şeyi hissederek yaşıyoruz. En kılcal damarlara kadar, ne olur, nasıl bir Sarıçam olması gerektiğini hayal edip planlaya biliyoruz. Geleceğe iz bırakacağımız işler, imarla ilgili yani bir 10 sene sonra, belki 50 sene sonra konuşulacak işler. Sarıçam’a en büyük iz bırakacağımız, en çok katkı sağlayacağımız konunun bu olduğunu düşünüyorum. Bu dönem tüm mahallelerimizi nasıl şekilleneceği ile ilgili çalışmalarımızı bitirmiş olacağız. Sarıçam da başarılı olmak istiyoruz biz.

 

Hakan TOYTEKİN

Sofulu Çöplüğü Sarıçam’ın büyük bir sorunu, tam da Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’nin karşısında. Sofulu Çöplüğü’nün kaldırılması ile ilgili bir çalışma başlatıldı mı, son durum nedir?

 

Şu anda mahkeme devam ediyor, bizim de müdahil olduğumuz bir konu bu. Bu konuda önümüzdeki günlerde bilirkişi raporları gelecek, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi en çok etkilenen yerlerden bir tanesi.

 

HAYATIMDA EN ÇOK İSTEDİĞİM ŞEYLERDEN BİR TANESİ

SOFULU ÇÖPLÜĞÜ’NÜN KALKTIĞINI GÖREBİLMEK

Aslında çöplüğün kokusu üniversitenin üzerinden geçerek Yüreğir tarafına gidiyor. Bizim belediyenin olduğu alana ya da yukarı doğru çok rahatsız eden bir durum yok. Biz o çöplük alanını, katık atık dönüşüm merkezini bir başka alana taşıdığımızda orayı Kent meydanı, yeşil alan ve spor alanlarına dönüştürdüğümüzde Sarıçam 2-3 kademe nitelik, kalite ve marka anlamında yukarı çıkacak bir şehir olacak. Belki hayatımda en çok istediğim şeylerden bir tanesi Sofulu Çöplüğü’nün kalktığını görebilmek.

 

Alper TANSEL

Bugüne kadar Antalya, Balıkesir, Bursa, Ankara’nın ve İstanbul’un bir kısmının raylı sistemi Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı tarafından devir alındı. Şu anda siyasetin zirvesindesiniz, hem sevilen, sayılan, takdir edilen belediye başkanısınız, hem de sizi ne kadar çok tuttuklarını biz biliyoruz. Bu fırsattan istifade ile gücünüzü kullanarak Adana Metro’sunu Denizcilik ve Ulaştırma Bakanlığı’na aldırtamaz mısınız? Adana’ya da söz verildi, Sayın Devlet Bahçeli kanalıyla bu metro işini çözebilirsiniz gibi geliyor. Ne dersiniz bu konuda?

 

Tabi Büyükşehir Belediyesi’nin ve Ulaştırma Bakanlığı’nın konusu ve Adana’nın en büyük sorunlarından bir tanesi bu metro konusu. Sarıçam için de gecikmesinde en çok etkilendiğimiz ilçelerden bir tanesi. Çünkü o konu çözüldüğünde ikinci etabın yapılacağı alan Yüreğir Otogar’ından devam ederek Çukurova Üniversitesi’ne gelecek, Şehir Hastanesi’nden geçecek, Şehir Stadyumu ve oradan da Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi gelecek. Üçüncü etap da Kozan Yolu üzerinden, Buruk Mezarlığı’na gelecek. Bir sonraki etap Organize Sanayi’ne gidecek yani, bundan sonra yapılacak etapların tamamı Sarıçam’ı direkt ilgilendiren yatırımlar olacak. Belki bu konuda en çok isteyenlerden bir tanesi ve en çok yapıldığı zaman etkilenecek, şehrine katkı sağlanacak ilçelerin bir tanesi de Sarıçam, hatta en baştaki ilçe Sarıçam. Bu anlamda tabi ki isteriz ama konuşulduğu kadar da hemen ‘biz konuştuk, çözüldü’ olacak bir durumda olmadığını bilmek lazım.

 

Savaş ÇOKDUYGULU

Aslında Alper beyin isyanı doğru, gerçekten metro Adana için ciddi bir kambur. Neden? Adana yol fakiri. Tabi bunu lobi ile çözeriz bizde maalesef lobi anlamında Adana olarak hep sınıfta kalmışızdır, sınıfta kalmaya da devam ediyoruz. Bahçeli Köprüsü 5 Ocak Gazetesi’nin mücadelesiyle ve benim dışarıdaki lobimizle gerçekleşmiştir. Biz bunu gündeme getirdik, ulusal mecralara taşıdık ekibimle birlikte. Nitekim de bunun farkına Sayın Cumhurbaşkanımız vardı, ama burası olağanüstü önemliydi, nitekim de devlet yaptı. Alper bey de diyor ki, Devlet Bahçeli Köprüsü olduysa, metro da olsun. Tabi ki Büyükşehir ve Ulaştırma Bakanlığı’nın sorunu, dolayısıyla bu kentteki siyasi iradenin sorunu. Metro Adana için çok önemli bir sorun, tabi siyaset imkan sanatı, siyaset netice sanatı nasıl netice alınır bilmem. Ama Sayın Başkanın, Sayın Devlet Bahçeli’ye bu konuyu götürmesinde fayda var. Tabi Devlet Bahçeli Köprüsü biraz ivedilikli, bizim büyük bir mücadelemiz oldu. Ekibimle, takımımla gurur duyuyorum. Sayın Zeydan Karalar da ‘Kahvaltı Soframızda’ emeklerimize teşekkür etti, Sayın Rektörümüz de teşekkür etti. Çok önemli bir konu, siyaset imkan sanatı. Lobi, lobi, lobi… Zaten Adana için metro olduktan sonra Adana lig atlar. Sarıçam’da yaşayan vatandaşın yaşam kalitesi artar.

 

Bilal ULUDAĞ

Çukurova Üniversitesi’nin 54 bin öğrencisi, öğretim üyesiyle beraber 60 bin nüfusu var. Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi tam olarak bittiğinde 13 bin öğrencisi olacak. Stadyum açıldığında insanların gelip-gitmesiyle ilgili trafik sorununun ciddi anlamda çözülmesi açısından da mutlaka yapılması gereken, ivedilikle yapılması gereken çöplük kadar önemli bir konu bu metro sorununun çözülmesi Sarıçam için.

 

Ünsal ÖZDİKER

İktidar olmanın avantajından iki seçim boyunca yararlanabildiniz mi? Bizi sanki yeterince yararlanamadınız gibi bir duygu kapladı. Bu konuda yeteri kadar yardım, destek alabiliyor musunuz? CHP’li belediye olan Büyükşehir Belediyesi ile ilişkileriniz ne alemde?

 

Geçen dönem ittifak yoktu dolayısıyla aralarında yaşanan çekişme normaldi. Çaresizlikten, şikayet etmekten çok çözüm üretmeye gayret ediyorum. Sarıçam’ın sanayi kenti olma noktasında Cumhur İttifak’ının çok büyük önemi var.

 

SARIÇAM’A MARİNA…
Sarıçam’a önümüzdeki günlerde yeni bir marina yapılacak, tabi Cumhur İttifakı’nın getirdiği avantajlar var bu konuda. Yani avantajı avantaja çeviriyoruz. Ama bunun yansıması önümüzdeki yıllarda gözükmeye başladı, 2021-2022 yıllarında bu avantaj iyice fark edilecek duruma gelecek. Sarıçam’ın önümüzdeki yıllarda Adana’nın en önemli ilçelerinden biri olacağını düşünüyorum. Dördüncü ilçesi değil, birinci ilçesiyle kıyaslanacak hale gelecek Sarıçam. Sanayisiyle, sporuyla, üniversitesiyle ve konutlarındaki kimliğiyle, insanların o bölgedeki yaşam kalitesiyle olacak. Raylı sistemin gelmesi önemli bir katkı sağlayacak, çöplüğün kaldırılması önemli bir katkı sağlayacak, şehir planlaması önemli bir katkı sağlayacak. Bazen konuştuğunuz zaman yapılacak şeyler yapılamaz hale gelebiliyor, bir sürü engellerle karşılaşabiliyoruz. Onun için bazen sessiz yürümek daha faydalı olabiliyor, bu sessizliğimizi eleştirenler de var. Bazı konuların biraz daha somutlaşıp artık netleştikten sonra konuşmak gerektiğini inanıyorum. Ciddi konularda altyapısını oluşturduk, belli noktaya getirdik. 2022’de bütün bunları daha çok net hissettirmeye başlayacağız. Marina’nın nereye yapılacağını tam olarak netleştirmedik daha. Ama Seyhan Gölü üzerine yapacağız.

 

Mehmet ULUĞTÜRKAN

Gıda İhtisas Bölgemizde, Organize Sanayi Bölgesi’nde nitelikli işler yapabilmemiz için bizim genç beyinlerin inovatif fikirlere ihtiyacımız var. Sarıçam Belediyesi şöyle bir şey düşünebilir mi? Hazır iki tane güçlü üniversite ve gıda sektörünün temsilcileri varken bir inovasyon merkezi, bir girişimcilik merkezi kurup, bu merkezin içerisinde gıda sektörüne yönelik daha üst segmentli ürünler üretecek girişimler yapılabilir mi, böyle bir çaba içerisinde olabilir mi?

İkinci sorum da; Seyhan Baraj Gölü’nü değerlendirme kapsamında Sarıçam Belediyesi ne planlıyor? Üçüncü sorumda; yeşili arttırma çabası ne alemde, Sarıçam’da yeşil alanları arttırma adına ne yapıyorsunuz?

 

Ekonomi olmayınca bütün bu konuşmalarımız konuşmakla kalıyor, projeleri gerçekleştirme konusunda eksiklikler oluyor. Mevcut Organize Sanayimizin, yeni Organize Sanayilerin kurulması aynı zamanda aynı zamanda belediyemizin ekonomisine de ciddi katkılar sağlayacak.

 

BELEDİYENİN CİDDİ ANLAMDA GELİR KAYBI OLDU

2018’de Organize Sanayi’nde sanayicileri destelemek anlamında emlak vergilerini kaldırdılar, bu bizim için ciddi anlamda gelir kaybı oldu bizi ciddi zorladı bu konu. Bu konuda geldiğimiz noktada emlak vergisini yüzde 50 olarak alalım dediler. Yeni yerel yönetimler yasası çıktığında Sarıçam ekonomik anlamda ciddi bir rahatlamaya tekrar kavuşacak, Sarıçam ekonomisi en güçlü ilçelerden bir tanesi haline gelecek. 20 MW güneş enerjisi tesisi kurmakla ilgili lisans aldık. Arazi yerini belirledik, aşağı-yukarı 3 milyon civarında aylık bir getirisi olacak, bu da bizim personel giderimizi karşılayacak.

VALİMİZ DE KATMA DEĞERİ OLAN ÜRETİCİ GELSİN İSTİYOR
Sanayi bölgesi olarak Sayın Valimiz de çok istiyor ki, nitelikli yatırımcılar gelsin buraya. Şehre artı katma değeri olacak olan yatırımcı olsun istiyoruz, hayalimizdeki Sarıçam farklı. Bizim her konuda, sanayide de o şehre artı değer katacak yatırımcıları getirmek istiyoruz, ona göre bir çalışma planlıyoruz. Seyhan Gölü ile ilgili de, bu dönem Kano Milli Takımı’nın sponsorunu Sarıçam Belediyesi olarak yaptık ve Kano Federasyonu Başkanı, Kürek Federasyonu Başkanı dediler ki; Seyhan Gölü Antalya’daki kano yarışlarının yapıldığı yerden 10 kat daha nitelikli, hava şartları, suyun temizliği çok daha güzel dediler. Burada kışında spor yapılabilecek hava şartları var, ama oradaki sporcuların istekleri şu, sudan çıkıp hemen otele gidebilmek, otelden çıkıp suya girebilmek. Şehir dışından göle gelip suya girmek, oradan tekrar otele gitmek uluslararası sporcuların istediği bir durum değil. Biz burada otellerde kurabilirsek, tüm uluslararası yarışmaları kışın da yaparız, o otellerinde doluluğunu garanti edebiliriz. Sarıçam’ın sporun kalbi olma noktasında potansiyeli var.

 

Savaş ÇOKDUYGULU

Başkanım böyle bir coğrafya yok, ova-deniz-dağ her şey var bu şehirde. Bütün olay yaratıcılığı olan bir Büyükşehir Belediye Başkanı dolayısıyla yanındaki ilçe belediye başkanları ve siyasi iradenin iyi olması gerekiyor. Karşı tarafta 3-4 tane otel olsa bugün bütün futbol takımları buraya gelir. Oraya imar açıp Büyükşehir Belediye Başkanıyla 3-4 tane otel yapılıp bakın tüm sporcular buraya nasıl geliyor. Yani Adana müthiş lig atlar. 3-4 tane marka otel yatırımcı getireceksin bitecek, gidecek.

 

Bilal ULUDAĞ

Yeşil alan konusunda 1 milyon nüfusa göre planlama yaptık. Yeşil alan konusunda çok katiyiz, yeşil alanları farklı amaçlarla değerlendirme konusunda asla tavizimiz yok. Ama bununla beraber çöplük alanının yeşil alana dönüştürülmesi, kent meydanına dönüştürülmesi, merkez parkın daha modern kurulmasını istiyoruz. Çukurova Üniversitesi, Yeni Stadyum ve Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi arasındaki yerde böyle bir alanın olmasını şehre katacağı katkıyı ben hayal ediyorum da, sizde bir düşünün. İnsanların gittiklerinde rahatlıkla oturabilecekleri, nitelikli yerler planlıyoruz, yaşanılacak alanlar oluşturmak istiyoruz.

 

Mehmet ÖZANLIKIZIL

Sarıçam’da inşaat sektöründe ciddi bir atılım oldu, Sarıçam’ın her bölgesinde çok modern binalar görüyoruz. Yalnız son dönemlerde bina satışında yeterli sayıda olmadığı, vatandaşların tekrar satıp Sarıçam’dan göçtükleri yönünde bir takım söylentiler var. Bu noktada size oluşan bir rapor var mı?

Sarıçam’dan gittiğinizde sizden sonrası için Bilal Uludağ’ın hayalinde ne var? Sarıçam’da bu da Bilal Uludağ’ın kalıcı eseridir, bundan 10-20 yıl sonra konuşulmasını istediğiniz bir eseriniz var mı?

 

Konutlarla ilgili geçen dönemde biz yatırımcılara gelin Sarıçam’a yatırım yapın kazanacaksınız dedik. 50 bin 598 konut, 2 bin 72 iş yerini 2014-2019 arası bugüne kadar bina yapılmış. 2014 yılındaki Sarıçam’daki bina sayısı 17 bin 824 yani yüzde 150 oranında hızlı bir artış oluyor ve dolayısıyla burada altyapı sorunları yeni bitti.

 

KİMLİĞİ OLAN, NİTELİKLİ BİR ŞEHİR PLANLAMASI YAPIYORUZ

İşte kanalizasyondu, suydu, internetti, doğalgazdı bütün bunlar birden gelişince bu sorunlar baş gösterdi. Bunların hepsini birden yetiştirme konusunda sorunlar yaşadık ama bugün geldiğimiz noktada bunların hepsini altyapı sorunlarını bitirdik. Bir 10 yıl, 20 yıl sonra bir Konya gibi, Bursa gibi, Kayseri gibi kimliği olan, nitelikli bir şehir planlamasını bu süreçlerde değerlendirdik. Bundan sonraki yapılacak binalar kimlikli bir şehir planlaması içinde olacak.

 

SARIÇAM İÇİN KİMLİKLİ BİR ŞEHİR BIRAKMAK İSTİYORUM
Gelecekte en önemli bırakmak istediğim eser, Sarıçam için kimlikli bir şehir bırakmak istiyorum. Adana’nın sanayi kenti neresi diye sorulduğunda gelecekte Sarıçam denmesini istiyoruz. Gelecekte Sarıçam Antalya kadar olmasa da Antalya’ya yakın spor kenti olarak konuşulsun Adana istiyoruz, ama bunun kalbi Sarıçam olsun istiyoruz. Sarıçam’ın bir öğrenci kenti olmasını istiyorum, çünkü 54 bin öğrencinin yüzde 30’u Sarıçam’da yaşasa Sarıçam’ın yaşam kalitesi değişir. Markaların olduğu, markaların bulunduğu bir kent olmasını istiyorum Sarıçam’ın. İmarlı, planlı bir şehrin olduğu zaman, insanlar Sarıçam’da yaşıyorum derken mutlu olduğu, Sarıçam’da oturmanın güzelliklerinden bahseden insanların olmasını istiyorum.

 

Umut YÜZER

Adana’da sayı olarak korona virüs vakasında çok artış oldu. Sarıçam’da korona virüs ile ilgili ne gibi tedbirler aldınız, şimdiye kadar neler yaptınız?

 

Sarıçam halkını korona virüsle mücadelemizde memnun mu, değil mi konusunda anketler yapıyoruz. Korona virüsle mücadelemizde en doğru işleri yaptığımızı düşünüyorum.

 

KORONA VİRÜS ÇIKTIĞINDAN BERİ MASKE DİKEN İLK BELEDİYEYİZ

24 tane arkadaşımız her gün sadece maske dikmek var ve ihtiyacı olan bütün halkımıza ücretsiz maske dağıtıyoruz. Her gün pazarlarda, resmi kurumlarda sadece bir kereye mahsus değil her günün bunun dağıtımını yapıyoruz. 24 arkadaşımızın tek işi korona virüs çıktığından beri maske dikmek. Sarıçam’da, hatta ilçemizin dışında birçok yere ücretsiz olarak yapmış olduğumuz maskeleri vatandaşlarımıza ulaştırıyoruz. Evinde yemek yapamayacak kadar hasta, yaşlı, ekonomik durumu iyi olmayan vatandaşlarımıza üç öğün ücretsiz yemek gönderiyorduk. Ona ek olarak 65 yaş üstü olan, yemek yapmakta sıkıntı çeken insanlarımıza korona boyunca sürekli, her gün üç öğün yemek gönderiyoruz. Dezenfektenle ilgili daha önce cenaze işleri ile ilgili işler yapan çalışanlarımız şimdi dezenfektan yapmakla ilgileniyor.

 

SARIÇAM’I HER GÜN DEZENFEKTE EDİYORUZ
Korona çıktığı günden bu yana her gün okullara, camilere, toplu taşıma araçlarına, berberlere, diğer iş yerlerini, kamu kurumlarının tamamını her gün 18 arkadaşımız dezenfekte işi yapıyor. Başka işleri yok, bundan maaş alıyor bu arkadaşlarımız. Kaymakamlıkla beraber çalıştığımız, araçlarını da bizim verdiğimiz VEFA gurubumuz var. Evinde ne ihtiyacı varsa evlerinin ihtiyaçlarını giderecek VEFA gurubu çalışanlarımız var.

Bunların dışında koronayla ilgili iş yerlerine düzenli olarak bilgilendirme yapıyoruz. Sosyal mesafeyi koruma anlamında her Pazar yerinde, hem girişte görevli arkadaşlarımız duruyor, hem de zabıta arkadaşlarımız pazarcı esnafımızla beraber korona kurallarına uygun şekilde çalışmalarını sürdürüyor. Sarıçam’da bir anket yaptırsanız, hangi konuda çok iyi hizmet veriyor diye; vatandaşların hepsi korona konusunda diyeceklerdir. Yaptığımız iş bizi anlatsın istiyoruz biz.

 

Tamer GÖZÜDELİ

Sarıçam’da kalıcı çalışmalar yapmak istiyorsunuz, iyi yollar-iyi sokaklar-iyi mahalleler oluşturarak Sarıçam’da 20-30-50 yıl pozitif anlamda anılmak istiyorsunuz. Bu çalışmalarınıza ek olarak Sarıçam’da fantastik bir çalışma yapmayı planlar mısınız? Örneğin Sarıçam Belediye Şehir Tiyatrosu gibi bir çalışma olabilir mi?

 

Yeni bir kültür merkezi yaptık, D-400’den otobana girerken yolun kenarında kaymakamlık binasının yanında. Kültür merkezinin içinde büyük bir konferans salonu, sinema salonu, girişte kafesi olacak.

PANDEMİDEN SONRA UYGULAMAYA BAŞLAYACAĞIZ
Kültür merkezimizde planladığımız programımız vardı, bu konuda belki Türkiye’nin marka değeri olan, ayda bir gün kadınlarımıza yönelik toplantı, seminer, konferans düzenleyeceğiz. Haftada iki gün bir çocuk tiyatrosu, yetişkinlere ait tiyatro gösterisi olacak, haftada bir gün ücretsiz sinema gösterimi olacak. Bunların hepsinin planlaması yapıldı pandemiden sonra uygulamasına başlayacağız şu anda iç mimarımız bitirmek üzere. İnsanların sosyal etkinliklerinin yaptığı çok güzel bir konferans solunu olacak. Hatta geçen il kongremizi orada yaptık, diğer partilerin kongrelerini orada yapıldı. Kültür merkezimizin hemen altında sanat galerisi oluşturduk, hatta açılışında Yapı Kredi’nin koleksiyonlarının yapıldığı tanıtımla başlayacağız. Sanat galerisiyle yapmak istediğimiz şey, Sarıçam’ın ilgisini üniversiteyle bütünleştirip sanata, kültüre dönüştürme noktasında planlamamız var. Aynı zamanda kültür merkezimizde kütüphanemiz olacak, nöbetçi kütüphane olacak. Ortaokul ve lisede okuyan çocuklarımız için hizmet verecek kütüphanemiz. Çocuklarımızın 24 saat boyunca derslerini çalışabileceği, çaylarını ücretsiz ikram edilecek olan kütüphanemiz olacak. Yapay zekanın olduğu, robotik kodlamanı olacağı bölümümüz olacak kültür merkezimizin içinde. Sanatsal etkinliklerin yapıldığı, halk oyunlarının olduğu, tiyatro etkinliklerinin olduğu halk eğitimle birlikte planladığımız bir bölüm var. Kültür merkezimizin içinde her bir bölüm için ayrı, ayrı bölümler olacak. Çok güzel bir kültür merkezi olacak. İnşallah kültür merkezimizin tamamı bittiğinde tekrar beraber gezip yapılanları konuşuruz. Sarıçam’a ruh katacak şey bu konuştuğumuz konular, yaşayan bir kültür merkezi olsun istiyoruz.

 

Halil İbrahim HARMANCI

Sarıçam’da altyapı ile ilgili durum nedir, planlama nedir?

Şöyle bir algı oluşmuş, Sarıçam’ın binalarında, altyapısında problemler, sıkıntılar var diye. EnerjiSa bütün altyapı çalışmaları bitirdi, elektrik kabloları şu anda yerin altından geçiyor ve bugünün teknolojisiyle yapıldı. Doğalgaz altyapısı bitti, ASKİ kanalizasyonu ve su ile ilgili bütün altyapısını tamamladı, internetle ilgili tüm altyapı çalışmaları bitti. Şu anda ihalesi yapıldı yollarımız stadyum açılmadan bitirmiş olacağız, Mart aynının sonuna kadar oradaki yolları bitirmiş olacağız ve yeni Sarıçam’ın yüzü olacak. Sarıçam’ın altyapısıyla, üst yapısıyla örnek bir şehir olduğunun anlatıldığı bir tanıtım yapmak gerektiğini düşünüyoruz. Şehrimizin altyapısı yüzde 90 oranında bitti, yüzde 10 oranını da önümüzdeki dönemde bitireceğiz. 36 köyümüzün tamamına 2021 yılının başında Çatalan Suyu vermeye başlayacağız. Köylerimizin tamamı kuyu suyu yerine Çatalan Suyunun geldiği şebeke suyu verilecek.

Tarımla ilgili olarak, Sarıçam’da oturan insanlarımızın yüzde 60’nın geçmişi tarımla alakası var. Tarım en önemli önceliklerimizden bir tanesi, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi’ndeki hocalarımızla beraber, Kırsal Kalkınma Müdürlüğümüzle bu konuda Sarıçam doğal markasıyla zeytinyağ, narenciye reçeli, nar suyu gibi bu konularda bir marka oluşturuyoruz. 2021 yılında bu projelerimizi tamamlayacağız, artık marketlerde de görmeye başlayacağız bu ürünleri. Tüm mahallelerimizde ziraat mühendislerimizle, veterinerlerimizle bu konuda vatandaşlarımıza hem danışmanlık yapma, hem de bu konuda yol gösterme konusunda daha aktif bir çalışma içinde olacağız.

GÜNDEM Haberleri

Adana'da karpuz mevsimi açılıyor: Hasat Nisan'da başlayabilir!
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu Adana'ya Geliyor!
Seyhan Baraj Gölü Kıyısında Kadın Cesedi Bulundu
VAR kayıtları yayınlandı! Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında ne konuşuldu?
Bolu'daki ateş Adana'ya düştü