Türkiye’de ilk kez görüldü: Hint varyantı hakkında neler biliniyor?

Türkiye’de ilk kez görülen mutasyona uğramış virüs Hint varyantı hakkında neler biliniyor? İşte merak edilenler...

Koronavirüs salgınında ağır bir tablo yaşayan Türkiye’de vakaların ve can kayıplarının hızlı bir şekilde artmasına neden olarak ülkede görülen yeni varyantlar gösteriliyor. 

Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Türkiye’de en çok görülen mutasyona uğramış virüs ise İngiltere varyantı. Bunun dışında Brezilya ve Güney Afrika varyantı da Türkiye’deki vakalarda tespit edildi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Türkiye’de ilk kez Hindistan varyantının da görüldüğünü duyurdu. İstanbul’da Hindistan varyantı görülen beş hastanın izolasyon altında olduğu belirtildi.

Peki Türkiye’de ilk kez görülen Hindistan varyantı nedir, etkisi konusunda neler biliniyor, diğer varyantlardan nasıl ayrışıyor?

Euronews'te yer alan habere göre Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Hindistan'ın sağlık sistemini çökme noktasına getiren Hindistan varyantına ilişkin yaptığı açıklamada, virüsün çifte mutasyona uğramış olduğunu ve “B.1.617 varyantı" adını aldığını söyledi.

GISAID veritabanına sunulan sekanslara dayanan ilk DSÖ modellemelerine göre, "B.1.617'nin Hindistan'da dolaşan diğer varyantlardan daha yüksek bir büyüme oranına sahip olduğunu ve daha fazla bulaşıcı olduğunu gösteriyor.

Hint varyantı DSÖ tarafından "dikkat gerektiren varyant" olarak sınıflandırılıyor. Hint varyantı henüz Brezilya ve Güney Afrika varyantları gibi "endişe verici varyantlar" olarak görülmüyor. 

Bin 200'den fazla gen diziliminde tespit edilen Hint varyantının dünyada en az 17 ülkede tespit edildiği biliniyor.

Açıklamada, varyantın bulunduğu örneklerin çoğunun, "Hindistan, İngiltere, ABD ve Singapur'dan geldiği belirtildi. Bütün ülkelerin adı verilmese de Belçika, İsviçre ve Yunanistan gibi birçok Avrupa ülkesinde Hint varyantının ortaya çıktığı biliniyor.

Teksas Üniversitesi MD Anderson Kanser Merkezi'nden Türk Bilim İnsanı ve İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Bülent Özpolat, Hindistan varyantının iki mutasyon içerdiğini belirtiyor.

Özpolat şunları söylüyor:

“Mutasyonlardan bir tanesi Kaliforniya varyantındaki mutasyonla aynı. Bu nedenle, bunun da (hücre içinde) daha hızlı bölünebildiği ve insan hücresine daha sıkı bağlanabildiği düşünülüyor. Spike proteindeki bahsettiğim mutasyondan dolayı, ilk çıkan virüs formuna göre hücreye daha sıkı bağlandığı için, daha çok virüs insan hücresine girebiliyor, hücreye giren virüs daha hızlı bölünebiliyor. Dolayısıyla enfeksiyon riskini de artırıyor. Hindistan'da bulunan iki mutasyonlu 'double mutant' dediğimiz bu varyantın, Hindistan'ın özellikle çok fazla koronavakası bulunan bölgelerinde yüzde 20 oranında bulunduğu tespit edildi. Buradaki vaka artışlarının nedenlerinden birisi olarak düşünülüyor."

Kaliforniya varyantına benzediği için özellikle Pfizer-BioNTech ve Moderna gibi mRNA aşılarının bu varyantlara karşı da koruyucu olacağının düşünüldüğünü ifade ediyor Özpolat.

Özpolat, “Hindistan'daki varyantın en önemli özelliği, bu varyantta görülen mutasyonun hafıza hücresi olarak bilinen T hücrelerinin yarattığı bağışıklıktan kaçabilmesi. Ama bunlar henüz teori, ispat edilmesi de gerekiyor çalışmalarla" diyor.

Özpolat şöyle devam ediyor:

"RNA virüslerinde daha çok mutasyonlar görülüyor. Tabii mutasyonların görülebilmesi, virüsün bulaşıcı olduğu yerlerde, çok fazla kişiye bulaşmasıyla gerçekleşiyor. Çünkü virüs ne kadar çoğalırsa, bölünürse, kendini kopyalarsa, hata yapma riski daha yükseliyor. O nedenle mutasyonlar, vaka sayılarının çok yüksek olduğu bölgelerde daha çok ortaya çıkıyor. Hindistan varyantı da İngiliz varyantı da en çok bulaşın olduğu bölgelerde görüldü. Bu nedenle Türkiye'de de şu son günlerde günlük vaka sayılarındaki artış bu sıklıkla devam ederse, Türkiye'ye özgü bir mutasyonun çıkmış olma ihtimali var. O yüzden gerekli tedbirlerin alınması lazım. İyi olan haber ise geçtiğimiz günlerde yayınlanan çalışmalara göre ki bunlar hasta çalışmaları değil, laboratuvar ortamında gerçekleştirilen in-vitro çalışmalar, özellikle mRNA aşılarının bu virüslere Kaliforniya varyantı da dahil olmak üzere etkili olduğu yönünde."

GÜNDEM Haberleri

Adana'da karpuz mevsimi açılıyor: Hasat Nisan'da başlayabilir!
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu Adana'ya Geliyor!
Seyhan Baraj Gölü Kıyısında Kadın Cesedi Bulundu
VAR kayıtları yayınlandı! Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında ne konuşuldu?
Bolu'daki ateş Adana'ya düştü