TBMM'de Çek Kanunu'na koronavirüs düzenlemesi!

Hükümet koronavirüs nedeniyle hiç kimsenin mağdur olmaması için üst üste yeni düzenlemeler yaptı. Esnaf ve sanayicilerden çek konusunda yeni talep geldi.

Dünyada birçok ülkeye yayılarak binlerce insanın ölümüne neden olan koronavirüs, ekonomiyi de olumsuz yönde etkiledi.

Koronavirüs nedeniyle tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de üretim ve tüketim  düşüş yaşadı.

ESNAF VE SANAYİCİNİN İSTEKLERİ

İnsanların virüs nedeniyle evde kalmasının ardından esnaf ve sanayicilerden çek talebi geldi.

Nakit akışının durduğunu söyleyen esnaf ve sanayiciler; çeklerin çek yasağı kapsamında değerlendirilmemesi, çekler ile ilgili cezai şartların uygulanmaması, bu çeklerin yazdırılmaması,  icrai durumların önüne geçilmesi, bankalarda kara listeye düşüşün engellenmesini istedi.

MECLİS'TE YENİ DÜZENLEMELER

Hükümet,  koronavirüsün olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesine katkı sağlamak ve ülke ekonomisini güçlendirmek amacıyla finansmana erişimin kolaylaştırılması için yeni düzenlemeler yaptı.

Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun'da değişikliğe gidildi.

Buna göre, anapara ve/veya taksit ödeme tarihi 24 Mart 2020'den önce olup da kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyette bulunan ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarına ilişkin Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, söz konusu borçların ödenmesi geciken kısmının 31 Aralık 2020'ye kadar tamamının ödenmesi veya yeniden yapılandırılması halinde, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde, kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak.

KREDİ YAPILANDIRMASI

Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk doğurmayacak.

ÇEK KANUNU'NDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER

Çek Kanunu'nda yapılan değişikliğe göre, 24 Mart 2020'ye kadar işlenen suçtan dolayı mahkum olanların, cezalarının infazı bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla durdurulacak.

Hükümlü, tahliye tarihinden itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini alacaklıya ödeyecek.

Kalan kısmını üç aylık sürenin bitiminden itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitle ödemesi durumunda mahkemece, ceza mahkumiyetinin bütün sonuçlarıyla ortadan kaldırılmasına karar verilecek.

İnfazın durdurulduğu tarihten itibaren en geç üç ay içinde çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birinin ödenmediği takdirde alacaklının şikayeti üzerine mahkemece hükmün infazının devamına karar verilecek.

GÜNDEM Haberleri

Kozan'da teknolojik budama dönemi başladı
Büyükşehir'den önemli duyuru
Galatasaray'a Ali Sabancı çağrısı: "Rahatsız eder..."
Adana Demirspor - Fenerbahçe maçının yabancı VAR hakemi belli oldu
Jandarma bir araçta 6 silah ele geçirdi