Taner Talaş'ın konuğu Etem Çalışkan

Taner Talaş bu hafta Mümkün Mertebe programında Türkiye'nin yaşayan en büyük efsaneleri arasında yer alan Etem Çalışkan'ı konuk alacak

Türkiye'nin yaşayan en büyük sanatçılarından, kaligrafi duayeni Etem Çalışkan Taner Talaş'ın hazırlayıp sunduğu Mümkün Mertebe programının konuğu olacak.

18 Mart 2021 Perşembe günü saat 18:00'de canlı yayınlanacak programda Taner Talaş soracak, Etem Çalışkan yanıtlayacak;

- Türk kaligrafi sanatının yaşayan efsanesi Etem Çalışkan’ın sanatının temelleri nelerdir?
- Anıtkabir çalışmalarında neler yaşadı?
- Nutuk ve Kur’an-ı Kerim’i, Latin harfleriyle yazarken, ikisini tercih etmesinin özel bir anlamı var mı?
- Mevlana hayatını nasıl etkiledi?
- Tablolarındaki şifrelerin ve sembollerin anlamı nedir? 
- Hat ve kaligrafi arasında ne fark var?

Küçüksaat TV'yi izleyebileceğiniz adresler:

Facebook:https://www.facebook.com/kucuksaatcom/
Twitter: https://twitter.com/Kucuksaatcom
Youtube: https://www.youtube.com/c/kucuksaat

Yeni yazı ile hat yapan Etem Çalışkan, Türkiye'de ders kitaplarında yer alan Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi ve İstiklal Marşı'nın yazımını yapan kişidir; fonda yer alan meşhur Atatürk portresinin de çizeridir. Anıtkabir'in inşası sırasında kitabelerin yazılmasında emeği geçen sanatçının en önemli çalışmaları arasında Atatürk'ün imzasını, Atatürk'e ait imzalara bakarak stilize etmesi; Kuran-ı Kerim'in Türkçe mealini yeni yazı ile yazması; Nutuk'u kaligrafik olarak iki cilt halinde yazması yer alır.

Yaşamı

Etem Çalışkan'ın stilize ettiği Mustafa Kemal Atatürk İmzası

1928'de Tarsus'un Göçük köyünde dünyaya geldi. lk ve orta öğreniminin Mersin’de tamamladı.

Yüksekögrenimini İstanbul Güzel Sanatlar Akademisi Afiş Bölümünde yaptı. Sabri Berkel’den desen, Emin Barın’dan yazı, Namık Bayık’dan afiş ve grafik dersleri aldı.

Akademideki öğrenciliği sırasında, Anıtkabir’deki yazıtların yazılmasında Emin Barın’a yardımcı oldu.[3]

1954 yılında öğrenciliği sürerken Yapı Kredi Bankası'nın 10. yıl afişi, şükran belgeleri, diplomaları, madalyalarını yaptı. Aynı yıl Yeni Sabah gazetesinde ressam ve kaligraf olarak gazeteciliğe başladı. İlk işi, gazete için Jane Eyre filminin fotoğraflarının üstüne konuşmalar ve anlatım yazmak oldu. Bu çalışma, Türk basınındaki ilk fotoroman yayınıydı.

Yeni Sabah’tan sonra Ankara'da Zafer ve Öncü gazetelerinde; İstanbul'da Hareket, Dünya, Akşam, Milliyet, Hürriyet gazetelerinde çalıştı. Manşetleri, olayların resimlerini çizdi. Sanatçı, her yılın 10 Kasım'ında gazetelerde yayımlanan Atatürk portrelerini çizmekteydi. 1969 yılında Milliyet gazetesinde çalışırken 10 Kasım Atatürk'ü Anma Günü nedeniyle çizdiği Atatürk portresi, o güne kadarkiler içinde en kalıcısı oldu.

1982’de Hürriyet gazetesinden emekli olduktan sonra Milliyet gazetesine Türk Büyükleri 'ni, Güneş gazetesine Kuran'ın Türkçe anlamını, Sabah gazetesine Yunus Emre Divan'ını hazırladı. Çizgi röportajlar yaptı. Türk Büyükleri çalışması albüm kitap olarak yayınlandı.

1980 yılında Atatürk’ün doğumunun 100. yılı için basılan gümüş ve altın hatıra paraları tasarladı; 1984 yılında PTT için 16 Türk Devleti Pul Serisini hazırladı.

Kültür Bakanlığı’nın siparişi üzerine üç yıllık bir çalışma sonucunda Atatürk’ün iki ciltlik Nutuk adlı eserini el yazısıyla yazdı. 844 sayfadan oluşan iki ciltlik eser, 2002'de yayımlandı.

2005 yılında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından verilen Burhan Felek Ödülü ile ödüllendirildi.

GÜNDEM Haberleri

Adana - Tarsus yolunda trafik kazası! 1 Kişi hayatını kaybetti.
Adana’da geri dönüşüm fabrikasında yangın
Kozan'da teknolojik budama dönemi başladı
Büyükşehir'den önemli duyuru
Galatasaray'a Ali Sabancı çağrısı: "Rahatsız eder..."