"Sürdürülebilir üretim için çiftçiye destek şart"

Ayhan Barut, narenciye üreticilerinin sorunlarına çözüm bulunmasını istedi

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, dönüme 5 bin liraya çıkan üretim maliyetine karşın narenciye üreticisine dönüme 2 bin 650 lira sübvansiyonlu kredi verilmesine tepki gösterdi. Üretim maliyetlerinin sürekli arttığını, narenciyede üretim maliyetinin bu sene dönüme 5 bin liraya yükseldiğini, gelecek yıl için de 7 bin liraya çıkmasının beklendiğini anlatan Barut, "Eğer sübvansiyonlu kredi miktarı dönüme 7 bin 500 lira olmazsa üretici önümüzdeki yıl ürününe bakamaz. Yeterli gübre ve sulama yapamaz. Kaliteli ürün olmaz. Ayrıca parası olmadığı için ürününü çok erken vakitlerde çok ucuza satar. Çiftçinin halini düşünün, adım atın" dedi.


"MALİYETLERDE FAHİŞ ARTIŞ VAR"

Türkiye'de yıllık ortalama 4 milyon ton narenciye üretildiğine dikkat çeken Ayhan Barut, "Bu üretimin yüzde 75'i Çukurova Bölgesi'nden karşılanıyor. Adana ise bunun 3'te 1'ini üretiyor. Bölge ekonomisi ve ülkemiz için hayati öneme sahip narenciyede çiftçinin yaşadıkları sorunlara çözüm bulunması zorunludur. Tüm tarımsal üretim alanlarında olduğu gibi narenciye üretiminde de gübreden zirai ilaca, akaryakıttan tarımsal sulamada kullanılan elektrik fiyatlarına dek fahiş bir artış yaşanıyor. Narenciye üreticisinin emeğinin karşılığı zarar olmamalıdır. Bu kara yazı değildir. Çiftçinin yüzünü güldürmek zorundayız. Aksi halde yarınlarımız çok daha karanlık olacak" diye konuştu.

"ÇÖZÜM İÇİN ADIM ATIN"

Narenciye üreticilerinin, üretim maliyeti ve ürününü ederi fiyattan satamamasının yanı sıra yetersiz destekler ve finansmana erişim konusunda da dertli olduğuna dikkat çeken Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Ülke tarımını yönetenler, tarımda yaşanan sorunlardan, çiftçinin halinden bihaber durumdalar. Onların keyfi yerinde ya, herkesi öyle kendileri gibi zannediyorlar. Oysa tarımda da yangın var. Çiftçinin ocağı sönmüş durumda. Geçen yıl esas işi tarıma ve çiftçiye destek olan ancak bunu yapamayan bir kamu bankamız var. Bir uygulamasından örnek vermek istiyorum. Narenciye üreticilerinin bu sene dönüme üretim maliyeti 5 bin lira. Tarımsal üretime finansman sağlayacak olan bu beyzadeler, geçen sezon 3 bin lira olarak belirlenen sübvansiyonlu kredi miktarını bu sene dönümde 2 bin 650 lira olarak belirlemiş durumda. Çiftçinin bu sene üretim maliyeti dönümde 5 bin lira, yani çiftçimiz sadece işletmesi için ihtiyacı olan paranın yarısını borçlanabiliyor. Yemesi, içmesi, ailesine bakması, çocuklarının rızkını saymıyorum bile. Bu nasıl bir vicdandır ki, çiftçiye bunu reva görüyorlar? Narenciyede 2022 üretim sezonu için dönüme 7 bin liralık bir maliyet beklentisi hakim. Bunun artması muhtemel ama düşmesi çok beklenmiyor. Eğer sübvansiyonlu kredi miktarı dönüme 7 bin 500 lira olarak belirlenmezse üretici önümüzdeki sene ürününe bakamaz. Yeterli gübre atamaz ve sulama yapamaz. Kaliteli ürün olmaz. Ayrıca parası olmadığı için ürününü çok erken vakitlerde çok ucuza satmak zorunda kalır. Bu da çok yıllık yatırımı olan bu sektörü yok oluşa doğru sürükler. Üreticimizin halini görün, yaşadıklarını düşünün. Çiftçiye destek verin. Çünkü tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için destek şarttır. Bu sorunlara karşı çözüm için etkin adımlar atın."

SİYASET Haberleri

Saadet Partisi'nin yeni Genel Başkanı Mahmut Arıkan oldu.
MHP Adana’da ayağa kalktı!
Karamollaoğlu Nesimi'nin bu sözleriyle veda etti
Özgür Özel: Kreşlerin kapatılması için valiliklere yazı gönderildi, hadi gelin, hodri meydan
Halkın Başkanı Halkın Yanında