Adana Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Hüseyin Sözlü'den büyükşehire ait ücretsiz eğitim hizmeti eğitim merkezlerinin kapatılmasına detaylı bir yorum geldi.
Sözlü'nün açıklamasının tamamı:
-Şehit Ahmet-Mehmet Oruç Gençlik Eğitim Merkezi...
-Cumhuriyet Gençlik Eğitim Merkezi...
-Atatürk Gençlik Eğitim Merkezi...
****
Ve 12 ilçede tıpkı yukarıda isimleri sayılanlar gibi 13 Gençlik Eğitim Merkezi daha...
İhtiyaç sahibi gençlerin yararlandığı, lise, üniversite hazırlık ve derslerine yardımcı olması için 'milliyetçi ve üretken belediyecilik' anlayışının Adana'ya kazandırdığı en büyük eser!
Başarı çıtasını %98'lere ulaştırmış, 60.000 çocuğa hiç bir siyasi ayrım gözetmeksizin hizmet etmiş, binlerce Adanalıyı Türkiye derecesinde başarıya kavuşturmuş, a-politik yerler...
****
Ve birçoğu Adana'da 'kurtarılmış bölge' ilan edilen, PKK'lıların 5 sene öncesinde belediye otobüslerinin bile geçmesine müsade etmediği mahallelerde kurulu.
Eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak için.
Çukurova'nın merkezinde dershaneye giden çocuktan Akkapı'da, Hürriyet'te, Denizli'de, Meydan'da, Bey Mahallesi'nde ikamet eden, maddi gücü elverişli olmayan ailelerin çocukların farkı kalmasın diye.
'Gençler geleceğimiz' diyerek alışılagelmiş cümleleri ard arda sıralayan ve gençleri siyasi beslenme kaynağı haline getirenlere karşın o 'geleceğe sahip çıkan' bir anlayışın memleketin dört bir yanında hakim olması ülküsü için.
18'ine erişmemiş gençler, köşe başlarında madde satmasın, PKK'nın ekmeğine yağ sürmesin, aldatılmasın, kandırılmasın, okusun, yetişsin, yetiştirme gücüne erişsin diye.
****
Türlü sebeplerle atanamayan yüzlerce öğretmene iş imkanı sağlayan o gençlik eğitim merkezleri 'Kiralarının yüksek olması' gerekçe gösterilerek kapatılmak isteniyor...
FETÖ’nün cemaat yapılanmasında kullandığı en önemli unsur olan dershanelere karşı panzehir olarak kurulan gençlik eğitim merkezleri Adana’da yok edilmek isteniyor...
15 Temmuz hain kalkışmasının toplumun bağrında açtığı yaralar henüz sarılamamışken...
****
İnanç meselesi galiba...
'Adanmak' ile 'aldatmak' arasındaki...
'Adanmış' olanın Türk Gençliğinin 'fırsat' verildiğinde, imkan tanındığında bu memleketi omuzlar üzerinde yükselterek milletler camiasında hak ettiği yere getirecek olan yegane kuvvet olduğuna inanarak onlara verdiği imkanı 'aldatarak gelen' onların elinden alabiliyor...
****
İsimler gelir geçer...
Eserleridir onları kalıcı kılan.
Hüseyin Sözlü isimdir, tıpkı Ahmet, Mehmet, Hasan gibi...
Beşeridir...
Ama yılların özlemi, hasretidir aynı zamanda.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün " Eğitimdir ki, bir milleti ya özgür, bağımsız, şanlı, yüksek bir topluluk halinde yaşatır; ya da esaret ve sefalete terk eder" sözüne inancıyla Türk Gençliğine güvenip gençlik eğitim merkezleri kurduğu gibi;
Yine Atatürk'ün " Gidip, Toros Dağları'na bakınız, eğer orada bir tek Yörük çadırı görürseniz ve o çadırda bir duman tütüyorsa, şunu çok iyi biliniz ki bu dünyada hiçbir güç ve kuvvet asla bizi yenemez" sözüne istinaden beş yıl öncesinde bu memleketin hiç bir siyasetçisinin bilmediği, görmediği Torosların zirvesinde, dağların eşiğinde kırsalda yerinde kalkınma hamleleri gerçekleştirmiş, yaşayan köylerin sayısı artsın istemiştir.
On yıl sonra devlet Toroslarda terörist avlamak zorunda kalmasın diye var gücüyle Toroslara hizmet etmiştir.
En sert zeminlerde, en muhalif olunan, kavganın zirvede olduğu o günleri de muhalefet partisinin belediye başkanı olarak yaşamış ama ağlamamıştır hiç halkın karşısında 'para yok, kira çok, mazot yok, ilaç yok' diye.
****
Dedim ya inanç meselesi...
Gönül bir ülkünün peşinde, ömür bir idealin yolunda olunca çorba içer ama el aleme karşı dişine kürdan takar insan...