Son yalvarışım

Mehmet Uluğtürkan yazdı...

Sayın Cumhurbaşkanım,
Değerli Ulaştırma ve Altyapı Bakanım,

Çukurova Bölgesel Havalimanı yapımına 9 yıl önce karar verdiniz. Yap İşlet Devret (YİD) modeliyle gerçekleştirilmesi planlanan havalimanını alan şirketler işi yapamadı. Proje defalarca ihale edildi, birkaç kez temel atma töreni düzenlendi.
Yaklaşık 500 milyon avroluk kaynak gerektiren havalimanı Çukurova’nın en verimli toprakları üzerinde planlandı. Uzmanlar, bu havalimanının göçmen kuşların yolu üzerinde bulunduğunu ısrarla vurguladı.

Sayın Bakanım,
Önceki gün Çukurova Havalimanı’nda incelemelerde bulundunuz. Ve 9 yılın ardından 2 yıl içerisinde bu havalimanının faaliyete geçeceğini ifade ettiniz.
Bölgesel olarak nitelendirilen bu havalimanından ağırlıklı olarak Adana ve Mersin yararlanacak. Ancak, ne Adanalı ne Mersinli bu durumdan mutlu değil.
Mersinlilerin, bu havalimanına ulaşabilmesi için bugün Adana Havalimanına geldikleri kadar mesafe kat etmeleri gerekiyor. Adanalıların da bu hava limanını kullanabilmeleri için fazladan 45 km kat etmesi gerekiyor.
Güzel Mersinimiz elbette kendine ait bir havalimanı hak ediyor. Ancak, yıllardır Adana Havalimanı için kat ettiği kilometre kadar yolla ulaşım sağlayarak değil. Gelecekte Türkiye’nin en önemli turizm merkezi olacak Mersinimiz daha batısında turizme yönelik bir havalimanı istiyor. Özetle Adanalı havalimanının yerinde kalmasını, Mersinli kendi havalimanının yanı sıra alternatif olarak mevcut Adana Havalimanını kullanmak istiyor.

Sayın Bakanım,
Adana Havalimanı 2019 yılını 5 milyon yolcuyla kapattı. Şimdi yapılacak havalimanı 12 milyon kapasiteli. Yani, Çukurova Havalimanı yapıldığında yapan şirket, devletin Adana Havalimanı ile rekabet edecek. 12 milyona göre yolcu garantisi verecek devlet, çok yüksek bedeller ödeyecek. Biliyorsunuz Kütahya ve Afyon arasına Zafer Havalimanı yapıldı. Devlet 1 milyon 279 bin yolcu garantisi verdi. 2019’da bu havalimanını sadece 82 bin yolcu kullandı. Aynı durum Çukurova Havalimanı’nda neden yaşansın?

Sayın Bakanım,
Ekonomide kaynaklarımızın sınırlı olduğunu hepimiz biliyoruz. Çukurova Havalimanı’na 500 milyon avro harcamak yerine Uluslararası Adana Havalimanı’nın pist uzatma ve revizyonuna 50 milyon avro harcayalım. Hatta bu bedel havalimanına sebze meyve ihracatımız için soğuk hava depolama ünitelerinin kurulmasına, pistin uzamasıyla kargo uçaklarının da inip kalkmasına yeter.
Adana Havalimanı’nı gelecekte şehrin ağırlıklı olarak doğusu kullanacak. Ceyhan Enerji İhtisas Bölgesi ve burada gelişecek sanayi ve nüfus hacmini de düşündüğümüzde Çukurova Havalimanı oldukça uzak mesafede kalacak.

Sayın Bakanım,
Çukurova Havalimanı’nın bir kısım altyapısı tamamlandı. ‘Peki bunca yatırım ne olacak?’ diyebilirsiniz. Hiç sorun olmayacak. Buraya dünyanın en büyük halini inşaa edelim. Mersin, Adana, Niğde, Hatay’ın ortak kullanacağı tarım gıda kompleksi Türkiye’ye ve Avrupa’ya hizmet versin. Sebze meyvemiz, tahıllarımız, tarıma dayalı gıda ürünlerimiz, çiçeğimiz, muzumuz, ejder meyvemiz, katma değeri yüksek tarımsal ürünlerimiz burada kuracağımız soğuk hava tesisi içeren modern hal kompleksinden dünya pazarlarına sunulsun.

Ne dersiniz?

Aynı görüşte olanlar lütfen paylaşabilir mi?

GÜNDEM Haberleri

Taner Talaş; Adana, kişilere özgürlükçü bir tutum sergilemeyi aşılayan bir şehirdir
Orhan Kemal'in evi Sarıçam'da 2+1 daire parasına satılık!
Burhanettin Bulut'tan gazeteci döven meclis üyesi açıklaması: "Disiplin kuruluna sevk edildi"
AK Parti Yüreğir Kongresine tek liste ile gidiliyor: İşte yeni başkan, yönetim kurulu ve il delegelerinde öne çıkanlar
Enkazdan kurtarılan Tuba öğretmen, öğrencileriyle hayata tutundu