“Soma’da Adalet hala kapkara”

13 Mayıs 2014 tarihinde tüm ülkeyi yasa boğan Soma maden faciasında 301 işçimiz vefat etmiş, 486 işçimiz yaralanmış ve 432 çocuğumuz yetim kalmıştı. Bu gün o facianın üzerinden tam 6 yıl geçti.

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, Türkiye'yi yasa boğan Soma maden faciasının 6. yılında yaptığı açıklamada görüş ve düşüncelerini paylaştı.

Soma Faciası alınmayan önlemlerin ve göstermelik denetimlerin sonucu, göz göre göre gerçekleşmiş bir katliam olduğunu belirten Av. Veli Küçük, “Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 'Bunlar olağan şeylerdir. Literatürde iş kazası denilen bir olay vardır. Bunun yapısında fıtratında bunlar var. Hiç kaza olmayacak diye bir şey yok’ dedi.

Denetimsizliğin ve ihmalkârlığın kol gezdiği maden ocakları için gerekli önlemleri almak yerine ‘bu işin fıtratında var’ açıklaması ile katliamı normalleştirmek asla kabul edilemez.

Dönemin Başbakanlık Müşavirinin eylem yaptığı için bir madenciyi tekmelesi de hala akıllardadır.” diye konuştu.

Katliam davası Yargıtay’da temyiz aşamasında olduğunu hatırlatan Baro Başkanı Av. Veli Küçük, “Ancak, siyasi iktidarın af yasası içeriğindeki son İnfaz Yasası değişikliği, Soma katliamının sorumlularını da hapisten kurtaracak. Soma Kömür İşletmeleri Genel Müdürü Ramazan Doğru ve Teknik Müdür İsmail Adalı 2022 Eylül ayında, işletme müdürü Akın Çelik ve teknik nezaretçi maden mühendisi Ertan Ersoy ise bu yılın Eylül ayında cezaevinden çıkacak. İnfaz Yasası çıkmamış olsaydı sanıklar 2020’de koşullu salıvermeden yararlanabilecekti.

Olayın siyasi sorumluları hakkında soruşturma dahi açılmadı. Şirket yöneticilerine ölen her bir madenci için sadece 6 gün ceza verildi. Son infaz düzenlemesiyle de ceza indiriminden faydalandılar. Bu mu Adalet diye soruyorum.

Biz bu davada Adalet sağlanana kadar haksızlığı haykırmaya ve mücadeleye devam edeceğiz.” ifadelerini kullandı

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, iş kazalarının ve meslek hastalıklarının bir kader olmadığını, sorunun ülkemizin sosyo-ekonomik özelliklerinden kaynaklanan yapısal bir sorun olduğunun altını çizdi.

Sermayenin aşırı kâr hırsı nedeniyle uyguladığı üretim baskısı, gerekli iş güvenliği önlemlerini almadığının da görüldüğüne değinerek, “Sorumluluk makamında olanların da gerekli denetim mekanizmalarını yapamadığına üzülerek şahit olmaktayız.

İşçi sağlığı ve iş güvenliği ilkelerinin hükümet politikalarına yansıması halinde büyük oranda önlenebileceği dünya örneklerinde görülebilmektedir.


İş kazalarının ve meslek hastalıklarının tamamına yakınının önlenebilir olduğu kabul görmektedir.

Soma faciası da bu önlenebilir kazalardan olması nedeniyle tam anlamıyla bir iş cinayetidir.

Geçmişteki ; Soma, Ermenek, Karadon, Elbistan, Gediz ve adını sayamadığımız birçok facia bunlardan sadece bazıları. Eğer ders alınabilseydi belki Soma faciası da yaşanmayacaktı.

 

Bu irade sahada uygulanmadığı sözde kaldığı takdirde maalesef sonuç değişmemekte, yaşananlar “fitrat” olarak geçiştirilmektedir. Bu duruma artık son verilmelidir.

 

Üretimin temeli insandır. İnsan haklarına ve iş hayatında esas alınan evrensel kurallar işletilmelidir.

 

Bu faciaının 6. yılında, yaşamını kaybeden 301 maden işçimizi bir kez daha saygıyla anıyor, yakınları ve tüm halkımıza bir kez daha başsağlığı diliyorum.

Soma’da Adalet Hala KAPKARA.

BİR AVUÇ KÖMÜR İÇİN CAN VERENLERİ UNUTMADIK UNUTMAYACAĞIZ.”

YAŞAM Haberleri

Otel yangınında ölen 4 kişilik Adanalı aile için taziye çadırı kuruldu
Kozanlı kadınlar "Kadın Zirvesinde" bir araya geldi
Adana'da 5 milyon 600 bin kaçak makaron ele geçirildi
Adana'yı serin günler bekliyor
Cam silerken 13. kattan düşen kadın hayatını kaybetti