Sokak ortasında öldürülen Adana milletvekili kimdi?

Yerde can çekişirken sesleniyordu: “Yeter artık bırak! Öldüm!”

Yeşiloba yakınlarında bir cinayet işlenir. Osman Çevik adında bir Çiftçi, kendisinin çiftçibaşısı olduğu iddia edilen Kır Ali adında bir şahıs tarafından öldürülür. Yapılan tahkikat sonucunda olayın, Anadolu’da tanıdık bir nedenden olduğu anlaşılır: Tarla ihtilafı.

Olay adliyeye intikal eder ve yargı süreci başlar.

Buraya kadar adli bir vaka…

Olayın böyle geliştiği düşünülürken, 9 gün sonra 6 Mart 1950 tarihinde bir çiftçi, bürosuna gitmek üzere Adliye Sarayı’nın önünden geçer. Yanına yaklaşan bir adam,

“Sen benim kardeşimi nasıl öldürttü isen ben de seni öldüreceğim” diyerek elinde bulunan tabancasını ateşler ve 6 kurşun sıkarak onu yere serer. Öfkesi dinmeyen katil, soğukkanlılıkla boşalan şarjörünü dolusu ile değiştirirken, yaralı adam yerde kıvranırken:  

“Yeter artık bırak öldüm” der. Katil:  

“Öldün mü ölmedin mi? Dur bir bakayım” der ve şarjöründeki 6 kurşunu da sıkar.  

Katil, 9 gün önce öldürülen Osman Çevik’in kardeşi, Bayram çevik’tir.

Cansız olarak yerde yatan ise: Adana’da iki dönem Milletvekilliği yapan Ömer Resul Biçer’dir.

Bayram çevik, herkesin korkulu bakışları altında Adliye Sarayı’na gider ve tabancası ile birlikte teslim olur. Olaya o an hazır bulunan Cumhuriyet Savcısı Zekeriya Meto el koyar. Bayram Çevik, cinayeti işlediğini savcıya itiraf eder. (1)

İLGİNÇ OLAN KONULAR

Türksözü Gazetesi cinayeti Üst manşette: “Dün Toprak ve Kan Güdümü Yüzünden Yine Bir Cinayet İşlendi” dedikten sonra alt manşette öldürülenin Eski Adana Milletvekili olduğunu yazmıştır.

Yeni Adana gazetesi ise üst manşette: “Adalet Sarayı Önünde Bu Sabah Çok feci Bir Cinayet İşlendi” dedikten sonra alt manşette de: “Çiftçi Ömer Biçer, geçenlerde öldürülen bir gencin kardeşi tarafından 12 kurşun sıkılmak suretiyle delik deşik edildi” diye yazmıştır. (1-2)

Her iki haberde de Ömer Remzi Biçer’in Milletvekili olduğunun gizlenmeye çalışıldığı ayan beyan ortadadır.

Cinayetin işlendiği dönem oldukça kritiktir. Türkiye’nin tarihini değiştirecek olan Milletvekili Genel seçimlerine yaklaşık iki ay zaman kalmıştır. Zannedersem, CHP adına olumsuz olan bu olayın kamuoyundan gizlenmesi daha uygun görülmüştür.

Bu gün bile TBMM Albümünde Adana IV-V Dönem CHP Milletvekili Ömer Resul Biçerin öldürüldüğü yazılmamıştır. Kaynakların çoğu bu bilgiyi içermemiştir.

Bir çok kaynak araştırdım sadede 2 yerde bu veklilin öldürüldüğü kaydına rastladım:

Birincisi Ankara Üniversitesi’nden Ali Vehbi Teke’nin Yüksek Lisans Tezi (3) İkincisi de Harran Üniversites’nden Tekin İdem’in Doktora Tezidir. (4)

DURUŞMAYA AYNI GÜN BAŞLANMIŞTIR

Olay sabah meydana geliyor ve aynı gün iddianame hazırlanıyor ve duruşmaya akşam 19.50’de başlanıyor.

“İddianamenin okunuşundan sonra Mahkeme Başkanı Katile söyleyecek bir sözünün olup olmadığını sorara. Katil, Bayram Çevik, şu cevabı verir:

“Ömer Biçer’i öldüren benim. Ancak kendisini takip etmedim. Eğer takip etmiş olsaydım, evini bekler, yolunu bekler yine öldürürdüm. Böyle alemin gözü önünde öldürmezdim. Ömer Biçer bu gün ani olarak karşıma çıktı. Bana, alay eder gibi güldü. Şuurumu kaybettim. Ve öldürdüm. Evet öldüren benim. Çünkü bu adam benim kardeşimi öldürtmüştü.”

Mahkeme Başkaı sordu:

“Kaç kurşun attın?”

“Kaç Kurşun attığını bilmiyorum.”

(…)

“Savcı ifadeni aldı mı?”

“Aldı. İfadem doğrudur.”

“ÖMER BİÇER EŞKİYA BAŞIDIR …”

O yıllar idam cezası vardır. Hatta Adana Adliyesi’nin arkası ile Yağ Camii’nin önündeki meydan onlarca idama tanıklık etmiştir. Duruşmalarda, cinayetin taammüden işlenip işlenmediği ana konu olmuştur. Taammüden cinayet idam cezasını gerektirmektedir ve savcı idam istemektedir.

Duruşmada  Bayram Çevik’in ifadesi okundu. Katil bu ifadesinde özetle şunları demiştir: “, Kardeşi Osman’ın Ömer Biçer’in tahriki ile öldürülmüş bulunduğunu;

Bunun için defalarca müracaat ettiğini,

Bu müracaatlar neticesinde Kır Ali’nin tutuklandığını, ancak Ömer Biçer’in serbest kaldığını iddia etmiştir.

“Tabancayı, öldürme kasti ile değil, kendisine yönelecek bir tehdit karşısında savunma amacıyla taşıyorum. Birinci şarjörde 7 kurşun vardı. Bunu Ömer Çiftçi’nin üzerine boşalttım. İkinci şarjörü de doldurarak can çekişmekte olan Ömer Biçer’e sıkmaya devam ettim.

Ömer Biçer eşkıya başıdır. Bizi tarlamıza sokmuyordu. Herkese yaptığı gibi bizim de tarlamıza göz koymuş bulunuyordu…”

Saat  21.00’e doğru duruşma, şahitlerin dinlenmesi için sabaha ertelendi.

 

BELKİ DE TARİHİN EN HIZLI YARGILAMASI

Duruşmalara aynı gün başlanmış ve yirmi gün sonra sanığın önce müebbet sonra da 30 yıla hapsine karar verilerek sona erdirilmiştir.

Bunu ancak, hukukçular bilecektir. Türk hukuk tarihinde 20 günde sonuçlanan bir cinayet davası var mıdır?

Sadece bu değil, sokak ortasında öldürülen şahsın Adana’da iki dönem milletvekilliği yapmış bir şahıs olduğu üzerinde durulmamıştır.

ÖMER RESUL BİÇER KİMDİR

Ömer Resul Bey (Biçer) (1310/1894-6 Mart 1950)

Biyografisi Ömer Bey, 1310 (1894) tarihinde İçel-Tarsus ilçesinin Yunusoğlu köyünde dünyaya gelmiştir. Annesi Esma Hanım, babası Resul Ağa’dır. İlköğrenimini tamamladıktan sonra, Adana Ziraat Ameliyat Mektebi'nde okumuştur. I. Dünya Savaşı’nda seferberlik ilan edilince askere alınan Ömer Bey, savaş boyunca çeşitli cephelerde görev almış, ardından Milli Mücadele'ye katılmıştır. 1922 yılında terhis olan Ömer Bey, köyüne dönerek çiftçilikle uğraşmıştır.

TBMM’nin IV. dönem seçimlerinde Adana’dan milletvekili seçilen Ömer Bey, 4 Mayıs 1931’de TBMM’ye katılmıştır. V. Yasama döneminde de Seyhan milletvekili seçilen Ömer Bey, bu yasama döneminin sona ermesiyle yeniden seçilememiş ve köyüne dönerek çiftçilikle uğraşmıştır. Ömer Bey, daha önceden aralarında husumet bulunan ve kardeşi Osman Çevik’in Ömer Bey’in azmettirmesiyle Kır Ali adlı şahıs tarafından öldürüldüğünü iddia eden Bayram Çevik tarafından Adana Adliyesi önünde tabancayla vurularak öldürülmüş ve cenazesi Adana’da defnedilmiştir. Ayşe Sultan ve Ayşe Celâdet Hanımlarla evli olan Ömer Bey’in bu evliliklerden 6 çocuğu bulunmaktaydı.

TTBMM’DE HİÇ BİR FAALİYETİ YOKTUR

Ömer Resul Bey'in TBMM'deki Faaliyetleri:Ömer Resul Bey’in TBMM çatısı altında almış olduğu görevlere bakıldığında; 1. yasama yılında Dâhiliye Encümeni üyeliği, 2. yasama yılında Dâhiliye Encümeni üyeliği, 3. yasama yılında Ziraat Encümeni üyeliği, 4. yasama yılında Ziraat Encümeni üyeliği ve 5. yasama yılında Teşkilât-ı Esasiye Encümeni üyeliği görevlerinde bulunduğu görülmüştür.

Ömer Bey’in IV ve V yasama döneminde takrir, teklif, konuşma vb. yasama faaliyeti tespit edilememiştir.

Ömer Resul Biçer’in TBMM çatısı altında almış olduğu görevlere bakıldığında; 2-5. yasama yıllarında Ziraat Encümeni üyeliği görevinde bulunduğu görülmüştür.

Ömer Resul Bey’in V. yasama dönemi içerisinde takrir, teklif, konuşma vs. yasama faaliyeti tespit edilememiştir. (4)

 

  1. 06 / 07Mart 1950 Yeni Adana Gazetesi
  2. 06/07/26 Mart Türksözü Gazetesi
  3. T.C. ANKARA ÜNİVERSİTESİ TÜRK İNKILÂP TARİHİ ENSTİTÜSÜ TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ’NDE I - V. DÖNEM ADANA MİLLETVEKİLLERİ YÜKSEK LİSANS TEZİ ALİ VEHBİ TEKE
  4. T.C. HARRAN ÜNİVERSİTESİ SOSYAL BİLİMLER ENSTİTÜSÜ TARİH ANA BİLİM DALI ADANA (SEYHAN) MİLLETVEKİLLERİ VE SİYASİ FAALİYETLERİ (1920-1960) (DOKTORA TEZİ) Tekin İDEM ŞANLIURFA – 2015

GÜNDEM Haberleri

Büyükşehir'den önemli duyuru
Galatasaray'a Ali Sabancı çağrısı: "Rahatsız eder..."
Adana Demirspor - Fenerbahçe maçının yabancı VAR hakemi belli oldu
Jandarma bir araçta 6 silah ele geçirdi
Şalgam Üreticileri Derneğinde Seçim: Selahiddin Nas Güven Tazeledi