Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, aşırı sıcak ve poyraz nedeniyle enterdonat cinsi limon yetiştiren üreticilerin büyük zarar gördüğünü söyledi. Normal şartlarda 300-400 kilogram arasında ürün vermesi beklenen bir ağaçtan ancak 15-20 kilogram limon alınabileceğini aktaran Barut, "Geçen sene de narenciye üreticilerimizi sıcak vurmuş, güç bela sıcak zararını TARSİM kapsamına aldırmıştık. Şimdi yaşanan zarar nedeniyle TARSİM'in hasarın karşılanması noktasında net duruş göstermesini, çiftçi zararının karşılanmasını istiyoruz. Limonu sıcak vurdu, çiftçiye bir darbe de TARSİM vurmasın" dedi.
"İKTİDAR KULAĞININ ÜSTÜNE YATIYOR"
Türkiye narenciye üretiminin merkez üssü konumundaki Adana'da yıllardır üreticilerin aşırı yağış, fırtına, su baskını, sel, don, aşırı sıcak ve poyraz afetleri nedeniyle boğuştuğunu aktaran CHP Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köyişleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yapılan tüm çağrılara karşın çiftçilerin mağduriyetine çözüm bulunamadığını söyledi. 'Afet bölgesi ilan edilsin, zarar karşılansın' feryadını duymayan iktidarı kulağının üstüne yattığı gerekçesiyle eleştiren Ayhan Barut, "O kadar söyledik, çiftçi feryat figan etti ama zahmet edip bölgeye gelerek çiftçilerin can yakan sorunlarına çare bulması gereken Tarım ve Orman Bakanı tek bir adım bile atmadı" diye konuştu.
"TARSİM ZARARI ÖDEMELİDİR"
Geçen yıl Nisan ve Mayıs aylarında yaşanan aşırı sıcak ve poyraz afeti nedeniyle cinslerine göre değişmekle birlikte narenciyede yüzde 80'i aşan rekolte kaybı yaşandığını anımsatan Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Turunçgil üreticisi o kadar perişan oldu ki, üretemedi, ürettiğinden kazanamadı, borcunu ödeyemedi, perişan olup battı. Afet bölgesi ilan edilsin, çiftçinin zararı karşılansın istedik ama iktidardan bir Allah'ın kulu çıkıp da 'Ne oluyor, yardım edelim' demedi. Biz yine de hep birlikte çiftçilerimizle beraber isyan ettik, sesimizi yükselttik. Çok adım atılmadı ama zor da olsa TARSİM sıcak zararını kapsama aldı. Geçen sene zararı ödemediler ama en azından bundan sonra yaşanabilecek olası afetlerde çiftçimizin rahat edeceğini düşünmüştük. Şimdi bölgemizde yine sıcak afeti yaşandı. Adana'da 40 dereceye yaklaşan sıcaklık nedeniyle ihraç ürünlerimizden birisi olan enterdonat cinsi limon ağaçlarındaki meyveler döküldü. Yaklaşık 300-400 kilogram ürün vermesi beklenen ağaçlarda tahmini olarak en çok 15-20 kilogram ürün çıkacak. Fahiş oranda artan maliyetlerin üstüne bu çiftçiye büyük bir darbe vurdu. TARSİM'in çiftçiye el uzatmasını, zararın derhal karşılanmasını beklerken çeşitli bahanelerle çiftçimizin mağdur edildiği üreticilerimiz ve üretici birliklerimiz tarafından dile getiriliyor. Bu yanlış tutumdan vazgeçilsin, mağdur çiftçimiz perişan halde bırakılmasın. Adana afet bölgesi ilan edilsin, zarar tespiti yapılsın ve çiftçinin zararı karşılansın, özel ve kamu bankaları ile Tarım Kredi Kooperatifine olan çiftçi borçları faizsiz en az 2 yıl ertelensin, çiftçiye faizsiz ve hibe kredi desteği sağlansın. Bir kez daha sesleniyoruz yetkililere; TARSİM sıcak havadan dolayı oluşan bu zararı ödemelidir."