Seyhan'da Bin 962 ton atık ekonomiye kazandırıldı

Seyhan Belediyesi geri dönüşümde öncülük yapıyor

"Ayrıştır-Dönüştür-Kazandır" felsefesiyle atıkları çevreci yöntemlerle hammaddeye dönüştüren Akif Kemal Akay yönetimindeki Seyhan Belediyesi, 1.962 ton geri dönüştürülebilir atığı yeniden ekonomiye kazandırdı.

BÖLGEDE "SIFIR ATIK BELGESİ" ALAN TEK BELEDİYE

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 'Sıfır Atık Yönetmeliği'ndeki 16 kriteri karşılayan atık yönetim modeliyle bölgede ilk kez bir belediyenin tüm sorumluluk alanını kapsayan "Sıfır Atık Belgesi" alan Seyhan Belediyesi, sürdürdüğü geri dönüşüm çalışmalarıyla farkındalık yaratıyor.

40 MOBİL ATIK GETİRME MERKEZİ

İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü'nün koordinasyonunda yürütülen çalışmalar kapsamında kâğıt-karton, plastik, metal, cam, atık elektrik-elektronik eşyalar, atık pil ve bitkisel atık yağlar belirli bir sistem içinde, ilçenin farklı noktalarına 40 Mobil Atık Getirme Merkezi; 35 okula "Çöpe Değil Potaya" sloganı ile atık potalı toplama ünitesi, atık üreticisi pozisyonundaki site, apartman, kamu kurumu, okul, işyeri vb. yerlere 55 adet geri kazanılabilir atık ünitesi, 747 takım ( mavi-gri ikili set) iç mekân atık kumbarası, 167 adet atık pil kutusu, 7 adet büyük boy polikarbon dönüşüm kutusu ve 17 adet elektrik-elektronik atık kutusu yerleştirildi.  

RANDEVULU ATIK TOPLAMADAN 1600 KULLANICI YARARLANIYOR

Randevulu yöntemle sitelerin, apartmanların geri kazanılabilir atıklarının toplandığı  "Ayrıştır-Dönüştür-Kazandır" mobil uygulaması Seyhan genelinde yaygınlaştırılarak 1.600 kullanıcıya ulaşıldı.

1.962 TON ATIK EKONOMİYE KAZANDIRILDI

2022'nin Ocak ayında başlayan sistemde geri dönüştürülebilir yaklaşık 1.962 ton geri kazanılabilen atık kaynağında toplanarak yeniden ekonomiye kazandırıldı.

7.250  KG ATIK İLAÇ TOPLANDI

Seyhan Belediyesi ile Adana Eczacı Odası'nın (ADEO), kullanılmayan, miadı dolmuş ilaçların toplanıp, lisanslandırılmış tesislerde imha edilmesi konusunda işbirliği yaptığı proje kapsamında, Seyhan'daki 85 eczaneye 80 litre kapasiteli ağzı kilitli "Evsel Atık İlaç Toplama Kumbarası" yerleştirildi. Proje kapsamında Haziran 2021'den bu yana 7 bin 250 kg evsel atık ilaç toplanırken, ekim ayı itibariyle toplam 6 bin 500 kg evsel atık ilacın bertaraf edilmesi sağlanarak ve toprağı ve suyu kirletmesi engellendi.

380 TON TEKSTİL ATIĞI

İlçe genelinde 200 noktaya yerleştirilen kumbaralara yurttaşların attığı kullanılmış kazak, tişört, çorap, elbise, şapka, terlik, ayakkabı, bot gibi her türlü giysi ile battaniye, örtü, çanta, perde, havlu gibi tekstil ürünlerinin giyilebilir nitelikte olanları Sosyal Yardım İşleri Müdürlüğü tarafından temizliği yapıldıktan sonra ihtiyaç sahibi yurttaşlara ulaştırıldı. Kullanılabilir durumda olmayan 380 ton tekstil atığı ise geri dönüşüm merkezine gönderilerek, yeniden ekonomiye kazandırıldı.

320 TON KOMPOST

Semt pazarlarından geriye kalan organik atıklar, çim artıkları ve budanan ağaçların dal ve yaprakları, Seyhan Belediyesi'nin 8.000 m2 alan üzerine kurulu tesisinde komposta dönüştürülmeye başlandı. 2022 yılından bu yana 1.400 ton organik içerikli malzeme kullanılarak tamamen doğal süreçler sayesinde hiçbir masraf etmeden, toprağı iyileştirme özelliğine sahip, oldukça yüksek kalitede 320 ton kompost üretildi. Çevre kirliliği önlenip tasarruf sağlanırken, üretilen kompostla hem Park ve Bahçeler Müdürlüğünün gübre ihtiyacı karşılandı hem de gübre maliyetlerindeki artış nedeniyle tarlasında, bahçesinde kullanmak için gübre alamayan çiftçilere de kompost desteği verildi.

ATIK LASTİKLERDEN 1.550 METREKARE ESNEK ZEMİN KAPLAMASI

Atık lastikleri yeniden ekonomiye kazandırmayı hedefleyen "Ömrünü Tamamlamış Lastik Geri Kazanım ve Esnek Zemin Kaplaması Üretim Tesisi"nde ise işlenen 90 ton lastik toplanmış olup bu lastiklerin bir bölümünden 1.550 metrekare alanda kullanılabilecek 9.682 adet karo esnek zemin kaplaması üretildi.  Üretilen esnek karolar parklarda, spor sahalarında, yürüyüş yollarında ve çocuk oyun alanlarında kullanıldı.

İNSANLIK GÖREVİMİZ

Başkan Akay, kaynakların oldukça kısıtlı olduğu bir dönemde geri dönüşümün hem hammadde temini açısından hem de çevreyi ve doğayı koruma açısından yaşamsal öneme sahip olduğunu belirtti. Akay, "Sıfır atık hedefi doğrultusunda hayata geçirdiğimiz projelerle hem tasarruf ediyoruz, hem israfı önlüyoruz hem de atıkları yeniden ekonomiye kazandırarak birçok açıdan kazanıyoruz. Hepimize ait olan dünyayı korumak için sorumluluğumuzu yerine getirmenin mutluluğunu yaşıyoruz" dedi.

SİYASET Haberleri

Özgür Özel: Kreşlerin kapatılması için valiliklere yazı gönderildi, hadi gelin, hodri meydan
Halkın Başkanı Halkın Yanında
Uçuş İptallerinin Nedeni Ne? CHP'li Bulut'tan Bakan Uraloğlu'na 7 soru
Türkiye 25 Yıl sonra Nüfus Sayımına Mı Gidiyor?
Deva Partisi Adana İl Başkanı Taner Özünal istifa etti