Şevkin'den köy okulları ve tüm öğretmenler için kanun teklifi

“Taşımalı eğitim sistemi son bulsun, her köye okul açılsın”

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, Türkiye’nin her köyünde okul ve okullarda yeterli öğretmenin atanması için Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) kanun teklifi sundu.

İlköğretim ve Eğitim Kanunu ile Milli Eğitim Temel Kanunu’nda değişiklik yapılmasına ilişkin kanun teklifi hazırlayan Dr. Şevkin, okul bulunmayan ya da kapalı olan köy ve mahallelerde kurulacak okullara bağlı pansiyonlar, gruplaştırmanın mümkün olmadığı yerlerde ise yatılı ilköğretim bölge okulları veya gezici okullar açılması için hazırladığı kanun teklifiyle meclisi göreve çağırdı.

Dr. Şevkin, teklifinin gerekçesinde Türkiye’de sürekli değişen eğitim sisteminin özellikle ilkokul çağındaki çocuklar için büyük bir sorun teşkil ettiğini, çeşitli tehlikeleri de beraberinde getirdiğini hatırlattı.

“ÖĞRETMEN AÇIĞI VAR AMA ATAMA YAPILMIYOR”
Dünyanın neredeyse hiçbir ülkesinde eğitim sistemlerinin kısa süre içerisinde bir çok değişikliğe uğradığının görülmediğini belirten Dr. Şevkin, özellikle taşımalı eğitim modelinin, mahalle statüsüne dönüştürülen köylerdeki okulların birer birer kapanmasına neden olduğunu vurguladı.

Bazı köylerde kız çocuklarının okullara gönderilmemesinin erken yaşta evliliklerin de önünü açtığını, bu durumun eğitim sisteminin geleceğine dair umutları törpülediğini kaydeden Dr. Şevkin, “Yüz binlerce öğretmen atama beklerken ve öğretmen açığı varken taşımalı eğitim sistemine başvurularak köy okullarının kapatılması son derece yanlıştır” dedi.
Taşımalı eğitime başvurmak zorunda kalan öğrencilerin sosyal, ekonomik sıkıntıları ve beslenme ihtiyaçlarının da ayrı bir sorun oluşturduğunu vurgulayan Dr. Şevkin, kırsal kesimlerde yaşayan çocukların özellikle kış aylarında sorunlarının katlandığını, taşımalı eğitimde yol güzergahları, sorunlu yollar, taşıma saatleri ile zaman zaman servis ve yemek firmalarından kaynaklanan kaygılar yaşandığını ifade etti.

15 TRAFİK KAZASINI HATIRLATTI
Türkiye’nin kanayan yarası haline gelen öğretmen atama sorunu nedeniyle yüz binlerce gencin geleceğinden endişe etmelerine neden olduğunu kaydeden CHP’li Dr. Şevkin, “Açılacak yeni okullar yeni öğretmenlerin eğitim sistemine dahil olmasının önünü açacak, böylece Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün gösterdiği muasır medeniyetler hedefine ulaşılması için yeni bir kapı aralanmış olacaktır. Türkiye genelinde 2019-2020 yılı eğitim-öğretim döneminde, ilköğretimde 733 bin, ortaöğretimde yaklaşık 431 bin, özel öğretimde ise 98 bin öğrenci olmak üzere toplam 1 milyon 262 bin öğrenci taşımalı eğitim almıştır. 2018-2019 eğitim-öğretim döneminde taşıma uygulaması kapsamında hizmet veren okul servislerinde 15 trafik kazasının meydana geldiği de bilinmektedir” dedi.

SORUNLAR KATLANMASIN!
Kanun teklifinin bir çok okulun kapanması nedeniyle uygulamaya konulan taşımalı eğitimin kısa, orta ve uzun vadede hiçbir soruna çözüm üretmeyeceği gibi sorunları daha çok katlayacağı göz önüne alınarak kapatılan okulların yeniden açılmasının sağlanmasını ve öğretmen atamalarının gerçekleşmesini amaçladığını söyleyen Dr. Şevkin’in değişiklik teklifi şöyle:

MADDE 1- 5/1/1961 tarihli ve 222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanununun 9’uncu maddesinin üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Nüfusun az ve dağınık olduğu yerlerde, durumu uygun bulunan köy veya mahallelerde ilköğretim okulları kurulur. Bu okullara bağlı pansiyonlar, gruplaştırmanın mümkün olmadığı yerlerde ise yatılı ilköğretim bölge okulları veya gezici okullar açılabilir. Milli Eğitim Bakanlığı tüm bu okulların öğretmen ihtiyaçlarını karşılamaya ilişkin tedbirleri almakla yükümlüdür.”
MADDE 2- 14/6/1973 tarihli ve 1739 sayılı Milli Eğitim Temel Kanununun 25 inci maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.
“Nüfusun az ve dağınık olduğu yerlerde, durumu uygun bulunan köy veya mahallelerde ilköğretim okulları kurulur. Merkezi durumda olan köylerde ilköğretim bölge okulları ve bunlara bağlı pansiyonlar, gruplaştırmanın mümkün olmadığı yerlerde yatılı ilköğretim bölge okulları kurulur. Milli Eğitim Bakanlığı tüm bu okulların öğretmen ihtiyaçlarını karşılamaya ilişkin tedbirleri almakla yükümlüdür.”
MADDE 3- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 4- Bu Kanun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.”

GÜNDEM Haberleri

Adana'da karpuz mevsimi açılıyor: Hasat Nisan'da başlayabilir!
İYİ Parti Genel Başkanı Dervişoğlu Adana'ya Geliyor!
Seyhan Baraj Gölü Kıyısında Kadın Cesedi Bulundu
VAR kayıtları yayınlandı! Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında ne konuşuldu?
Bolu'daki ateş Adana'ya düştü