Şehri Yönetenlere Bir Teşekkür Bir Uyarı

Turgay Develi yazdı...

ASKİ'nin, Çatalan barajından temin edilip, kontrol ve arıtma işleminden sonra şehir şebekesine verdiği suyu temizleyen filtreler, çok uzun yıllardan sonra nihayet değiştirilince Adanalılar, son yıllardaki en kaliteli suyu tüketmeye başladı.

Tükettiğimiz su, yaşam kalitemizi belirleyen temel göstergelerden önde geleni. Bu açıdan, insan yaşamının en temeli olan temiz suya yapılan bu yatırım paha biçilemez bir değerde.

Suyun, şehir şebekesi üzerinden kullanıma sunumu halen kamu eliyle yürütüldüğü için kalite ve sağlık güvenliğine dönük kamuoyu her hangi bir endişe taşınmazken, suyun sertlik, bulanıklık, ph, mangan, demir gibi değerlerini yansıtan tartışmalar da genellikle piyasada bulunan markalar üzerinden yapılır.

Bununla beraber, çok yakın ve önemli bir tehlike kapımızda; suyun şebeke borusunda kat ettiği mesafede kontaminasyon ve mikroorganizma üremesi ihtimallerini engellemek için, (son kullanıcıya kadar bir miktar kalması için) basılan fazladan klor ölümcül sonuçlara yol açabiliyor,çünkü; suyu vücudumuza sadece içerek değil banyo yaparak da alıyoruz.

Yapılan araştırmalara göre duş suyu sıcaklığı 42 dereceye ulaştığında son derece toksik olan KLOROFORM’un ve TRİCHLORETİLEN (TCH)’in %80’i buharlaşmakta ve buharlaşan klor, TCE ve benzer solunum yoluyla dolaşımımıza geçmekte. İçtiğimiz su kadar hatta daha da tehlikeli olan duş ve yıkanma sırasında alınan kanserojen klor ve klor türevleridir ve bu atıklar vücudumuzda birikmekte.


Buna maruz kalan insan vücudu, elektrolit dengesizlikler üretiyor ve çoğu kişi bunu ilk etapta fark edemeyince, daha kalıcı sağlık sorunlarıyla karşılaşıyor.

Uzmanlar, klor seviyesinin yükseldiğini gösteren belirtileri şöyle sıralıyor:

- Tansiyonun yükselmesi
- Yorgunluk
- Kaslarda güçsüzlük 
- Aritmi
- Terleme, ishal ve kusma gibi durumlar sebebiyle sıvı kaybına sebep olacak durumlar
- Konsantrasyon problemleri

Doktorlar, klorun ölçülmesi için önemli olanın sayısal bilgi, su içine konan klor miktarı olmadığını, suyun tükettiği aktif klordan geriye kalmış olan aktif klorun miktarı uyarısını yapıyor. Bu, klorun su ile 'Temas Süresi' sonunda suda kalan 'Bakiye Klor' olarak biliniyor.

Sonuç itibariyle, yukarıda sıralı rahatsızlıkların müsebbibi olarak ilk etapta bu tehlike birincil olarak hedefe konulmasa da içinde bulunduğumuz yaz günlerinde yaygın ihtiyaç nedeniyle artan su kullanımı sorunu büyütme kapasitesine sahip. Aman dikkat.

TURGAY DEVELİ

24. Dönem Adana Milletvekili.

YAŞAM Haberleri

Adana Valisi Köşger: “Yangın başka yere sirayet etmesi önlenecek şekilde çevrelenmiş durumda”
Adana'da geri dönüşüm fabrikasındaki yangın havadan görüntülendi
Yangında canlarını hiçe sayıp, sosyal medyadan yayın yaptılar
Seyhan Belediyesi’nden toplu iş sözleşmesi tartışmalarına ilişkin açıklama
Kozan'da 9 hükümlü yakalandı