Türkiye’den 200’ü aşkın sanatçı ve yazar, senarist, yönetmen ve aktör Yılmaz Güney’in hakim Sefa Mutlu’yu öldürmekten yargılandığı davanın yeniden görülmesini talep etti.
Yılmaz Güney’in eşi Fatoş Güney ve çocukları Yılmaz ve Güney Pütün adına Ankara 1. Ağır Ceza Mahkemesi’ne başvuran avukatları Bişar Abdi Alınak, hakim Sefa Mutlu’nun Nevşehir'in Derinkuyu ilçesine bağlı Suvermez köyündeki mezarının açılmasını ve Güney’in yeniden yargılanmasını talep etmişti.
İmza kampanyasına destek veren isimler arasında, Ali Sürmeli, Barış Atay, Halil Ergün, Nur Sürer, Caner Cindoruk, Şiwan Perver, Sırrı Süreyya Önder, Deniz Türkali, Müjde Ar, Menderes Samancılar, Halil Ergün, Ece Temelkuran, Füsun Demirel, Haluk Tolga İlhan, Meli Bendeli, İsmail Hacıoğlu, İlkay Akkaya, Gülten Kaya, Kerem Fırtına da bulunuyor.
“Gerçekler açığa çıksın”
Söz konusu imza kampanyasında imzacı isimler şöyle seslendi:
*Senarist, yönetmen ve aktör Yılmaz GÜNEY'e yönelen saldırılara dayanak edilen "Yumurtalık olayı" na ilişkin ailenin avukatlarının yeniden yargılama ve fethi kabir talebinden ve gerekçelerinden kamuoyu aracılığı ile bilgi sahibi olduk.
*Ülkenin dört bir yanında yüzbinlerce yoksul insanlarını sinemayla, dünya sinemasını ise ülke sinemasının gururla andığı eserleriyle buluşturan Yılmaz Güney’in ve ailesinin nefret söylemleriyle hedef alınmasını, bu ülkede sanata değer ve emek veren bizler üzüntüyle karşılamaktayız.
*Vuku bulduğu ilk günden beri siyasetin ve medyanın konusu olan bu hadiseye ilişkin iddialar ve yeni bulgular avukatları aracılığı ile son derece ciddiyetle ve detaylandırılmış şekilde yargıya tekrar taşınmıştır. Bu sebeple yıllardır aydınlatılamayan şüphelerin, afaki tartışmalara bırakılamayacağı, adli bulgular ve yeni deliller üzerinden bilimsel değerIendirmelerin yapılması gerekliliği zaruri bir hal almıştır.
*Biz aşağıda imzası bulunan sanatçılar yalnızca Güney ve ailesinin değil sanata emek verenler özelinde herkesin hukuki güvence ve lekelenmeme hakkına sahip olduğunun teminatının bu hususun yeniden yargılama ve bilimsel bir araştırma ile çözümlenmesi olacağı kanaatindeyiz.
*Aile ve avukatlarının talebinin kabul edilmesi temennimizi kamuoyu ile paylaşır, bu sürecin ülke sanat ve fikir tarihindeki önemini vurgulamak isteriz.
*Terazi kurulsun ve yeniden yargılama yapılarak gerçekler aydınlansın.