Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Dr. Müzeyyen Şevkin, 2021 yılının ‘Sağlık Eğitim Yılı’ ilan edilmesine ve Covid-19’un can almaya devam etmesine karşın 670 bin sağlıkçının alanlarda vatandaşa hizmet için bekletilmesine tepki gösterdi.
Türkiye’nin kişi başına düşen sağlıkçı sıralamasında dünya ülkelerinin çok gerisinde kaldığına işaret eden Dr. Şevkin, dünyadaki 47 ülke içinde hastane yatağı kapasitesinde 38’inci sırada bulunan Türkiye’de 100 bin kişiye 281 yatak düşerken bu oranın Avrupa Birliği ülkelerinde ortalama 504 olduğunu, kişi başına düşen doktor sayısında ise Türkiye’nin 42 ülke içinde ancak 41’inci sırada yer bulabildiğine işaret etti. Dr. Şevkin, “Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) verilerine göre Türkiye’de çalışan her bir sağlıkçı 3 sağlıkçının işini yapıyor. OECD ülkelerine göre 341 kişiye 1 hekim, 102 kişiye 1 hemşire düşerken ülkemizde 498 kişiye 1 hekim, 431 kişiye 1 hemşire düşüyor” dedi.
670 bin sağlıkçının alanlarda mücadele etmek için büyük bir umutla beklediği Türkiye’de çalışan sağlık teknisyeni ve teknikerleri ile ebe, hemşire ve hemşir sayısının da yetersiz olduğuna dikkat çeken Dr. Şevkin, sağlıkçıların atanabilmesi için yaptığı açıklamalarla birlikte ilgili bakanlıklara soru önergeleri vermeyi de sürdürüyor.
“670 BİN SAĞLIKÇI EVDE BEKLİYOR”
14 Mart Tıp Bayramı’nın da artık bir hüzne dönüştürüldüğüne işaret eden Dr. Şevkin, hekimlere ve sağlıkçılara şiddetin önünün alınamadığını, özellikle pandemi sürecinde yoğun çalışan sağlıkçıların virüs nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkat çekti. 10 Mart 2021 tarihi itibariyle Türkiye’de 148’i hekim olmak üzere toplam 385 sağlıkçının yaşamını yitirdiğine vurgu yapan Dr. Şevkin, “Sağlık çalışanları bir can kurtarayım derken kendi canından oluyor. Buna rağmen çalışan sağlıkçılara destek olmaları için yeni sağlıkçı ataması yapılmıyor. Üstelik çalışan sayısı çok yetersizken, 2021 yılı sağlık eğitim yılı ilan edilmişken ve pandemi can almaya devam ederken eğitim almış, staj yapmış, hastanelerde, sağlık kuruluşlarında, devletin ilgili birimlerinde çalışmaya hazır 670 bin sağlıkçıyı evde bekletmek hangi aklın ürünüdür?” diye sordu.
Pandemi sürecinde 140 binin üzerinde sağlık emekçisinin virüse yakalandığını, bu oranın toplam çalışana oranının yüzde 10 olduğunu dile getiren Dr. Şevkin, Covid-19 olgularında risk grubunun en başında sağlık ve sosyal hizmet emekçilerinin geldiğini ifade etti.
“SAĞLIKTA ACI GERÇEKLER”
Türkiye’de 19 Şubat 2021 ve 3 Mart 2021 tarihleri arasında 792’si hekim olmak üzere toplam 2 bin 537 sağlık emekçisinin istifa ettiğine vurgu yapan Dr. Şevkin, şunları söyledi:
“Bu süreçte 2 bin 107’si hekim olmak üzere toplam 3 bin 487 sağlık emekçisi emekli oldu. Toplamda 6 bin 24 sağlık emekçisi işten ayrıldı. Sağlık Bakanlığı istifaları ve emekliliği geçici bir süre yasakladı ama sağlıkçıların neden istifa ettiğini, neden emekli olduğunu araştırmadı. Yüzbinlerce eksiğe rağmen yeni sağlıkçıların göreve başlaması için girişimde bulunulmadı. Türkiye’de toplam 1 milyon 62 bin sağlık çalışanı bulunuyor. 700 bin sağlıkçı Sağlık Bakanlığı’na bağlı kurumlarda çalışıyor. Ülkemizdeki 8 bin Aile Sağlığı Merkezi’nde (ASM) yaklaşık 27 bin hekim, 27 bin hemşire-ebe çalışıyor. Bir çok ASM’de doktordan başka sağlık çalışanı bulunmuyor. Ücretli izinli olması gereken sağlıkçılar, 60 yaş üzeri olanlar, kronik hastalığı bulunanlar, hamile sağlıkçılar ve 140 binin üzerinde virüse yakalanan sağlıkçı var. Rapor alan sağlıkçıların 14 gün yerine 8 gün izin kullanıp hemen göreve başlatıldığına tanık oluyoruz. Tüm bunlar göz önüne alındığında salgınla mücadelenin yetersiz kaldığı açıkça görülecektir. Covid-19 pandemisi, zaten yetersiz olan sağlık çalışanına olan ihtiyacı daha çok arttırmıştır. Tüm bu gerekçelerle Türkiye’de acilen 200 bin sağlık emekçisinin ataması yapılmalıdır.”