Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili Ayhan Barut, salgında sağlık emekçilerinin artan iş yükünü, yurttaşların mağduriyetini, işçi ve emekçilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıyarak iktidara 'çözüm bulun' çağrısı yaptı. Test sayısının arttırılmasını, özel sektörde çalışan işçi ve emekçiler için dönüşümlü çalışma ve izin gibi uygulamalara geçilmesini isteyen Barut, iş yükü artan sağlık emekçilerinin çalışma koşullarının iyileştirilmesini ve sağlık için acil atama yapılmasını talep etti.
"RİSK ARTIYOR"
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından yanıtlanması istemiyle hazırladığı soru önergesini Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanlığı'na sunan Ayhan Barut, "Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de aylardır Korona virüsü belası ile savaşılmaktadır. Son günlerde artan can kayıpları ve yeni vaka sayıları salgın riskinin ne derecede arttığını gözler önüne sermektedir. Açıklanan verilere göre ülkemiz dünyada vaka sayısında 9'uncu, ölüm sayısında da 12'nci sırada görünmektedir. Küçük bir ihmal, bir uçtan diğer uca tüm Türkiye'yi etkilemekte ve her geçen gün risk artarak devam etmektedir" dedi.
"İŞÇİ VE EMEKÇİLER İÇİN SORUN BÜYÜYOR"
Son günlerde vaka sayıları artarken test yaptırmak isteyenlerin karşılaştığı güçlüklerin ve iş yükü artan sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunların çözüm beklediğini aktaran Barut, şunları kaydetti:
"Özel hastanelerde test yaptırmak için paraso olmayan, kendi olanaklarıyla kamu hastanelerine gelen, sonucu pozitif çıksa bile ambulans yerine yine kendi olanaklarıyla evlerine gitmesi istenen yurttaşlarımız feryat etmektedir. İş yükü artan ve adeta köle gibi çalışan sağlık emekçileri için de çözüm bulunmamıştır.
Yaygın olarak test yapılmasının, hem salgında ikinci dalganın önlenmesi bakımından hem de yeni vakaların saptanması hususunda çok önemli bir role sahip olduğu bilinmektedir. Ancak pozitif olduğu kesinleşen hastalar ile aynı evde yaşayanlara dahi test yapılmadığı dile getirilmekte, bu durum vaka sayısındaki artışın önünü açmaktadır. Diğer taraftan, iktidar kamu personeli için dönüşümlü çalışmanın önünü açmış ancak özel sektörde çalışan işçi ve emekçiler için hiçbir adım atılmamıştır. Bu kapsamda bakıldığında, işçi ve emekçiler için risk her geçen gün daha da büyümektedir."
BU SORULAR YANIT BEKLİYOR
CHP Adana Milletvekili Ayhan Barut'un Meclis'e sunduğu önergede şu sorulara yanıt verilmesi istendi:
"1- Ülkemizde ilk vakanın görüldüğü tarihten bu yana pozitif vakaların yaş ve cinsiyete göre oranı nedir?
2- Pozitif vakaların ve ölümlerin il ve ilçelere göre dağılımı nasıldır?
3- Pozitif vakaların ve ölümlerinin sektörel dağılımı, özel sektör ve kamu sektörü oranı nedir?
4- Covid-19 tedbirleri kapsamında kronik hastalığı bulunan ve özel sektörde çalışan işçi ve emekçilerin herhangi bir hak kaybı yaşanmadan izinli sayılması sağlanacak mıdır?
5- Covid-19 tedbirleri kapsamında işçi ve emekçiler için dönüşümlü çalışma uygulaması düşünülmekte midir?
6- İlk vakanın görüldüğü tarihten bu yana test yapılan sağlık personeli sayısı kaçtır?
7- Temas ve risk içinde görev yapan sağlık emekçilerine ne kadar sürede bir test yapılmaktadır?
8- İş yükü oldukça artan sağlık emekçileri için çalışma koşullarıyla ilgili bir düzenleme yapılacak mıdır, yeni atama planlanıyor mu?"