Şaban Acar imzalı müdafaayı Adanalıların takdirine sunuyoruz

600 Milyon Liralık şaibeli ihalenin tüm ayrıntılarına kucuksaat.com ulaştı

31 Mart 2019 yerel seçimleri arifesinde Adana Büyükşehir Belediyesi önceki dönem başkanı Hüseyin Sözlü tarafından gerçekleştirilen ihalenin ayrıntılarına kucuksaat.com yer vermiş ve kamuoyunda büyük ses getirmişti. (Haberi okumak için tıklayın)

Kucuksaat.com kurucusu Taner Talaş, Bilgi Edinme Yasası üzerinden konuyu araştırdırdı, sorguladı, Adana’nın 5 senelik geleceğini ipotek altına alınan skandal ihalenin ayrıntılarına ulaştı.

4982 Sayılı Bilgi Edinme Kanunu’na binaen ihalenin tüm ayrıntıları, İçişleri Bakanlığı’na dilekçe gönderilerek Adana Büyükşehir Belediyesi’nden istenildi. 4 ay süren sabırlı yazışmalar sonucunda 10 sayfalık Adana Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Şaban Acar imzalı izahat elimize ulaştı.

Tek bir kelime ile özetlense, “Minareyi çalan kılıfını hazırlar” atasözümüze tekabül eden cevabın ayrıntılarını sizlerle paylaşıyoruz.

İHALE NEDEN 21/B İLE YAPILDI? 21/B NEDİR?

Seçime kısa bir süre kala, son tango görüntüsü veren ihalenin, açık ihaleyle değil 21/B ile yapılması kuşkuları arttırırken 21/B’nin ne olduğunu ayrıca ifade etmekte fayda var.

Madde 21/B: Doğal afetler, salgın hastalıklar, can ve mal kaybı tehlikesi gibi ani ve beklenmeyen durumlar. (Ek ibare: 16/05/2018-7144/11 md: Mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedilikle yapılması gereken işler.)

Toplam 589 Milyon 877 Bin 227 TL’lik ihalenin 21/B usulü ile yapılmasının ne kadar isabetli(!) olduğunu uzun uzun anlatan genel sekreter Şaban Acar ve o günkü bürokratlara soruyoruz; Eliniz titremeden bu cevabı nasıl yazdınız? Adana’da 2018 yılında doğal afet, salgın hastalık oldu mu?

Ayrıca, mal güvenliğinin sağlanması açısından ivedi bir durum ne zaman gerçekleşti? Girne Köprüsü, Türkmenbaşı Otoyol Bağlantısı ne zaman ivedi bir durum oluşturdu? İvedi durum seçimi kaybetme ihtimaliniz miydi?

MAHKEME NEDEN RED KARARI VERDİ?

Konuya hassasiyet gösteren bir vatandaşın, adrese teslim olan bu ihalenin kamu vicdanını yaralaması nedeniyle mahkemeye gittiği konuşulmuş ve mahkemenin başvuruyu reddettiği söylenmişti. Ancak gelen evraklarda da görüldüğü üzere mahkeme, başvurucunun kişisel ve güncel bir menfaat ilişkisi bulunmadığından, davanın ehliyet yönünden reddine karar verdiği görülüyor. Tabi burada mahkeme kararını da anlamak mümkün değil, vergi veren bir vatandaşın vergisinin ziyan olduğu gerekçesiyle mahkemeye başvurması, vatandaş olarak yeterli bir menfaat ilişkisini sebep olarak ortaya koymuyor mu?

Şuana kadar ne kadar ödendi? Yapılan işler hangi aşamada?

Şaban Acar imzalı cevabi yazıya göre, takriben 590 Milyon TL’lik ihaleyi alan firmaya, 95 Milyon 616 Bin 218 TL’nin ödendiği görülüyor. Toplam fiziki gerçekleşme oranının da yüzde 18 olduğu ayrıca belirtiliyor.

Tüm bu kara tabloya göre, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin ihaleyi alan NATA firmasına Adana’yı yarım kalmış şantiye mezarlığına çeviren ihale konularını bitirmesi için 500 Milyon TL ödeme yapması gerekiyor. Resmi evraka göre, yapılması beklenen işlemlerin yüzde 82 oranında hala beklediği gerçeği gözler önüne seriliyor.

BÜYÜK SORU

21/B ile yapılan bu ihale, açık usul yöntemi ile gerçekleşseydi, gerekli rekabet şartları oluşsaydı, acaba ne kadara ihale edilecek, Adanalının cebinde kaç lirası kalacaktı? Buradan tüm oda ve STK’lara sesleniyoruz. Dosyaları büyükşehirde mevcut olan, ayrıntılarına çok rahatlıkla ulaşılacak bu işlemlerin hesaplanmasını sizlerden bekliyoruz. Hiç olmazsa haybeye Adanalının cebinden ne kadar parası çıktı, bunu bilelim.

GÜNDEM Haberleri

Kozan'da teknolojik budama dönemi başladı
Büyükşehir'den önemli duyuru
Galatasaray'a Ali Sabancı çağrısı: "Rahatsız eder..."
Adana Demirspor - Fenerbahçe maçının yabancı VAR hakemi belli oldu
Jandarma bir araçta 6 silah ele geçirdi