“Rantı Değil İnsan Yaşamını Gözetelim”

Adana Barosu’ndan 17 Ağustos Marmara Depreminin 21.Yılında Yetkililere Gerekli Tedbirleri Alma Çağrısı

Adana Baro Başkanı Av. Veli Küçük, 17 Ağustos 1999 Marmara Depremi’nin 21. yıl dönümü dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

17 Ağustos 1999’da saat 03.02 sıralarında 7,4 şiddetinde başlayıp 45 saniye süren, ardında büyük yıkım ve felaket bırakan Marmara Depremi’nin 21. yılında ne yaşanan depremi ne de depremde hayatını kaybedenleri unutmadıklarını belirtti.

17 Ağustos Marmara Depremi’nin yıl dönümünde, bir kez daha derin hüznü ve acıyı yüreğinde yaşadığını belirten Baro Başkanı Av. Veli Küçük, açıklamasında; “ Ülkemizi derin bir üzüntüye boğan, Merkez üssü Kocaeli'nin Gölcük ilçesi olan, 17 Ağustos 1999 tarihinde sabaha karşı saat 03.02'de meydana gelen 7.4 büyüklüğündeki depremde resmi raporlara göre 17 bin 480 kişi hayatını kaybederken, 500 binin üzerinde vatandaşımızın evsiz kalmış, 23 bin 781 yurttaşımız yaralanmış ve 505 kişi de sakat kalmıştır. 

285 bin 211 konut, 42 bin 902 işyeri hasar görmüştür. Yapım hatalarından çöken binaların müteahhitlerine 2100 dava açılmıştır. Bunlardan bin 800 ü hukuki boşluklar nedeniyle sonuçsuz kalmıştır.

300 davanın ise 110'unda mahkumiyet kararı verilmişse de cezalar ertelenmiştir. Geriye kalan davalar ise 16 Şubat 2007'de 7,5 yıllık zamanaşımı süresi dolduğundan düşme kararları verilmiştir.
Türkiye deprem gerçeğiyle yaşayan bir ülkedir. Ucuz maliyet, çarpık kentleşme ve denetim-gözetim sorumluluklarının yeterince yerine getirilmemesi sonucunda insanlarımız ölmektedir.
Ceza Yasasında kaçak inşaat yapan ve buna göz yumanlara dair verilecek olan cezaların daha da arttırılması gerekmektedir. Birey-yurttaşın en temel hakkı, yaşam hakkıdır. Sosyal devlet anlayışı gereğince, bireyin maddi ve manevi gelişimini sağlayan, insan haysiyet ve onuruna yaraşır bir düzeyde yaşamını devam ettirebilmesi için asgari koşulların hazırlanması ve yurttaşlarımızın daha da bilinçlendirilerek göz göre göre ölüme sürüklenmemeleri gerekir.

Yetki ve sorumluluk sahibi olanlardan, 21. Yılında bu büyük acıdan ders almalıdır.
‘Deprem öldürmez, ihmal öldürür' gerçeğini asla unutmamalıyız. Canımızın, malımızın ve binalarımızın güvenliği için plansız ve kaçak yapılaşmadan kaçınmalı, deprem yönetmeliğine uygun hareket etmeliyiz.

Çünkü deprem değil, alınmayan önlemler büyük acılar yaşatır.
Bu duygu ve düşüncelerle 17 Ağustos 1999 depreminde hayatını kaybeden tüm yurttaşlarımı rahmetle anıyor, böyle bir felaketin bir daha yaşanmamasını, depremde yakınlarını kaybeden yurttaşlarımıza ve ulusumuza bir kez daha başsağlığı diliyorum." İfadelerine yer verdi.

YAŞAM Haberleri

Adana Valisi Köşger: “Yangın başka yere sirayet etmesi önlenecek şekilde çevrelenmiş durumda”
Adana'da geri dönüşüm fabrikasındaki yangın havadan görüntülendi
Yangında canlarını hiçe sayıp, sosyal medyadan yayın yaptılar
Seyhan Belediyesi’nden toplu iş sözleşmesi tartışmalarına ilişkin açıklama
Kozan'da 9 hükümlü yakalandı