Konuya ilişkin bir açıklamada bulunan Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Yusuf Özer (aynı zamanda Sarıçam Gönüllüleri Derneği Başkanı ve Sarıçam Kent Konseyi Kurucu Başkanı) şu görüşlere yer verdi:
“Her ne kadar eskiden Sofulu Çöplüğü olarak vahşi depolama alanı olan yere 2008 yılında Katı Atık Bertaraf Tesisi yapılmış ise de bu durum ÇÖPLÜK gerçeğini değiştirmemektedir.
Çöplüğün bulunduğu alan, 1880 dönümlük dev bir alan ve burasının tapusu, Adana Büyükşehir Belediyesi’ne ait.
2008 yılında yönetimde bulunan Adana Büyükşehir idaresi, bu yeri bedelsiz olarak 30 yıllığına ITC firmasına veriyor. Deyim yerindeyse; (Al sana geniş bir arazi. Buraya çöpten elektrik üreten bir tesis kur. Bu tesisin ham maddesi olan çöpü ben vereceğim. Üstüne verdiğim her çöp için ton başına 4,5 USD+KDV sana para vereceğim. Sen buradan enerji üret sat üste para kazan) ( Sözleşmenin 5 ve 9. Maddeleri)
Şimdi burada düşünmek gerekiyor. Tesisin kullanıldığı alan 300 dönümü geçmiyor ve ITC firması yabancı ortaklı dev bir şirket. O dönemin Büyükşehir yöneticileri, dünyanın hiçbir yerinde görülmeyen böylesine büyük avantajlı bir sözleşmeyi neden yapıyor?
Benzer sözleşmelerde 10 yıl, ya da en fazla 20 yıl iken burada neden 30 yıl ve bu süre de geçici kabul tarihinden başlamak üzere yapılıyor.
Benzer sözleşmelerde böylesine bir tesiste üretilen enerjiden belediye pay alıyor ve ayrıca verdiği çöp için de para alıyor.Çünkü çöp, enerji üretimi için hammadde niteliğinde
Bizim idarecilerimiz, böyle bir tesis için dünyanın en geniş arazisini tahsis ediyor. Belediyelerce getirilip teslim edilen çöpün (hammadde) tonu başına firmaya para veriliyor vefirma ayrıca ürettiği elektriği de devlete satıyor.
Tüm bu gerçekler ortada iken maalesef yerel ve merkezi yöneticilerimiz bu güne kadar sessiz kalmayı tercih etmişler.
Çöplüğün kaldırılması için bugüne kadar bir çok dernek, kişi ve oluşum çeşitli girişimlerde bulunmuş, eylemler yapılmış, davalar açılmış, açıklamalar yapılmıştır.
Sarıçam ilçe olduktan sonra ilk belediye başkanı olan ve halen Adana Milletvekili Sayın Ahmet ZENBİLCİ döneminde, 05.06.2013 Tarih ve 48458490-301-05/27 Sayılı kararı ile Sarıçam Belediye Meclisi Çöplüğün kaldırılması için karar almıştır. 2014 Seçimleri sonrasında Sarıçam Kent Konseyi Kurucu Başkanı olarak benim başkanlığımda Sarıçam Kent Konseyi de Çöplüğün kaldırılması için karar almıştır.
Alınan kararlar, iyi niyetli tüm çabalar ve eylemler maalesef bugüne kadar bir sonuç vermemiştir.
Peki, bu zamana kadar, bunca eylem ve çabalara rağmen Çöplük buradan kalkmadı da şimdi neden kalksın?
Şimdiye kadar birçok program yapılmış netice alınamamış! Neden bir program daha yapıyorsunuz? diyenler çok.
Evet haklılar.
Şimdiye kadar yapılan eylemler, basın açıklamaları, programlar ve hatta davalar hep
Halk ve çevre sağlığı gerekçe gösterilerek yapıldığı için sonuç alınamadığını düşünüyorum.
Çok üzülerek ifade etmeliyim ki, ülkemizde Önce Sağlık değil, Önce Para anlayışı hakim.
Bu sefer biz de RANT diyoruz.
Bu Rant, sadece etraftaki apartmanların, iş yerlerinin, emlakçıların, arsa stokçularının rantı değil. Bu Rant; Sarıçam’ın, Adana’nın ve ülkemizin yararın olan bir Ranttır.
Düşünün, bu Çöplük kaldırıldığında, bu alan daha önce vahşi depolama alanı olduğu için çok katlı betonarme yapılar yapılamayacak. Burası 1880 dönümlük tek parça büyük bir alan, Türkiye’nin en büyük Millet Parkı yapılarak, hemen etrafındaki, Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi, Çukurova Üniversitesi ve yeni stadyum nedeni ile park içine Uzay Merkezi yapılabilir, bu yerin yüksekliği, Torosların havasını hemen doğrudan alması ve baraj gölüne yakınlığı nedeni ile Türkiye’nin en büyük Millet Parkı içindeki yürüyüş ve koşu parkurları ile antrenman ve çeşitli etkinlikler için merkez olacaktır. Sadece Sarıçam için değil, Adana’daki tüm emeklilerin vakit geçireceği Millet Kıraathanesi’nin de olacağı böyle bir Sarıçam’a Türkiye’den ve dünyadan saygın oteller ve markalar gelecek ve bu sayede Adana’nın istihdam oranı artacaktır. Böylesine bir dönüşüm, Sarıçam için, ekonomik, sosyal ve kültürel açıdan seviyesini arttırarak adeta SÜPER LİGE çıkartacaktır.
Çözüme odaklanmamız gerekirse; Çöplüğü buraya siyasi irade koymuş ve ancak siyasi irade kaldırabilecektir. Biz bunun farkında ve bilincindeyiz.
Çöplüğün kaldırılması için belediye meclisi kararı alarak bu dertten yakınan ve durumu en iyi bilen Adana milletvekilimiz Sayın Ahmet ZENBİLCİ, bugün ÇÖZÜM makamındadır. Kendilerinden bu konuda öncü rol oynayarak, Sayın Bakan ile bizleri görüştürüp çözüme katkı sunmasını bekliyoruz.
Her ne kadar, Çöplük alanı Adana Büyükşehir Belediyesinin tapulu yeri olsa da, gerek, Çevre ve insan sağlığı, gerekse şehircilik ilke ve hedefleri ve gerekse de sosyal ekonomik ve kültürel yönden bu tesisin buradan kaldırılması elzemdir. Bu konuda merkezi yönetimin kararı yerel yönetimi bağlayacaktır.
Bu Çöplük alanında kanunların ve hukukun da bertaraf edildiğini belirtmeliyiz. Şöyle ki; burada bulunan Katı Atık Bertaraf Tesisi, Adana Büyükşehir Bleediyesince GSM Ruhsatına tabi bir yerdir. GSM Ruhsatlı yerlerin en az 1.000 m yakınında yerleşim yeri, okul, yurt konut, iş yeri olamaz (Katı atık Kontrol yönetmeliği M:24)
Bu Çöplük tesisin hemen 150 m karşısında apartmanlar var. 300 m yakınlıkta 5.000 Öğrencilik Alparslan Türkeş BTÜ, 200 m yakınlıkta 1.500 Kişilik Kutul Amare Öğrenci Yurdu var. 1500 m yakınlıkta 33.000 kişilik yeni stadyum var.
Son 5 yılda doğrudan çöplükten etkilenen ve 2 Km alan içine kalan 30.000 yeni konut yapıldı.
Kısaca Ülkenin geleceği gençler, çocuklar, sporcular ve 200.000 nüfus çöplüğün göbeğinde kalmış durumda
Bu konuda Adana’mızın tüm siyasi parti il başkanlarını, Adana’mızın tüm ileri gelenlerini ve milletvekillerimizi en azından bu konuda birlik olmaya davet ediyoruz.
Bu amaçlarla, 9 Temmuz Pazar günü Saat 17.00’de Çöplük karşısında yapacağımız etkinliğe tüm halkımız davet ediyoruz.”