Özer: Adana'da "Tarım Şurası" yapılmalı

Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Yusuf Özer’den Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi’ye çağrı var

Ülkemizin en verimli topraklarına sahip Adana’da, son dönemde ürün deseninde yaşanan değişikliğin tarımsal üretime ekonomik yönden etkisinin tartışılması isteniyor. 

Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Av. Yusuf Özer, eskiden sadece klasik buğday ve pamuk ekimi yapılan topraklarda; bugün tropikal meyvecilikle, endüstriyel hammadde olan mısır ve ayçiçeği üretiminin arttığını söyledi. Özer, Türkiye’nin önemli tarım merkezi Adana’da daha bilinçli ve sürdürülebilir bir tarım için Tarım Şurası gerçekleştirilmesinin şart olduğuna dikkat çekti. 

Pamuğun önemli bir merkezi olan Adana’da çiftçinin; Türkiye’nin büyük açığı bulunmasına rağmen pamuğa yeteri kadar yönelmeyişinin Tarım Şurası’nda konuşulması gerektiğini anlatan Özer, şunları kaydetti: 

“Özellikle karpuz, yerfıstığı ve narenciye gibi ürünlerde Türkiye 1’si iken endüstriyel bir hammadde olan mısırda Türkiye 3’sü muz gibi tropikal bir meyvede Türkiye 3.’sü olarak üretim yapılması çok önemli. Bereketli Çukurova topraklarında tropikal meyvelerin üretimi bir fırsat mıdır? Adana’da gerçekleştirilecek Tarım Şurası’nda akademisyenler, çiftçiler, uzmanlar, sektör temsilcileri bunu enine-boyuna masaya yatırmalıdır. Adana gibi yüksek ürün verimleri elde edilebilen topraklar, nasıl değerlendirilmeli, bunun çalışması yapılmalıdır” 

Tarımın artık dev bir endüstri haline geldiğine dikkat çeken Yusuf Özer, tarım makinaları, elektronik tarım aletleri, teknik ekipmanlarla birlikte artık tarımın ticaret ve sanayi de beraberinde getiren sürükleyici bir sektör olduğunun altını çizdi. 

Adana’da tarımın yıllar içinde,  özellikle de pandemi sürecinden sonra büyük değişim gösterdiğine vurgu yapan Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Eskiden pamuk, buğday ve narenciye bahçesine dayalı bir üretim modeli varken şimdilerde,  mısır ayçiçeği artış göstermekte ve özellikle mısır ülke ihtiyacının büyük kısmını karşılar hale gelmiştir. Pandemi sonrası Çukurova’da muz serası ile tropikal meyve bahçeleri artmıştır. Tropikal meyve bahçeleri, muz seraları ve mısır yetiştiriciliği Adana için bir fırsat mı yoksa tehdit midir? Adana’nın değişen tarım  üretimi konusunda Tarım Şurası yapılması gerektiğini düşünüyorum.”

Adana Aydınlar Ocağı Başkanı Yusuf Özer, toplulaştırma konusunda da adım atılması gerektiğine vurgu yaparak, bu sayede bölünmüş toprakların daha verimli hale getirilebileceğini bildirdi. Özer, “Özellikle köylerde çiftçilik yapmak hergeçen gün zorlaşıyor. Küçük alandaki çiftçilikten bugün para kazanmak daha zor. Tarımın daha bütüncül metotlarla ele alınmasıyla ve iyi hazırlanan projelerle önünün açık olduğunu tüm dünya görüyor. Bunu bizim de hayata geçirmemiz gerekiyor” ifadelerini kullandı. 

Adana’nın dünyanın sayılı bir ovasında olduğunu anımsatan Yusuf Özer, su sorunu olmayan bu toprakların daha verimli kullanılarak ekonomiye ve istihdama büyük katkısının olmasının mümkün olduğunu sözlerine ekledi.

Haber: Ejder Başaran - Egemen Gazetesi

EKONOMİ Haberleri

Adana’da 31 bin gıda denetimine 22 milyon 135 bin lira ceza
Haluk Levent: 'Coin reklamı yapmamış olsam da, bu süreçte kendimi sorumlu hissediyorum'
Adana'da mahallede 400 metrekareyle başlayan seracılık 30 dönüme ulaştı
Adana’dan 3 milyar 45 milyon dolarlık ihracat
Adana'da ıspanak hasadına başlandı