Özel Sektör Öğretmenleri Birlikteliği Derneği (ÖSÖB-DER) Genel Başkanı Şahin Kılınç, sektörün yıllardır kronikleşen sıkıntılarıyla boğuşan öğretmenler arasında 1 Mayıs’ta çalışmaya mecbur bırakılanlara dahi şahit olduklarını söyledi.
Şahin Kılınç, “29 Nisan Perşembe günü akşam 19.00 itibariyle ülke genelinde tam kapanma kararı alındı. Yöneticilerimiz uygun gördükleri için böyle bir çalışma başlattılar ki günlük vaka sayıları da bunu zorunlu kılıyordu. Halk sağlığını korumak ve salgınla mücadele etmek amacıyla yapılan çalışmaları görüyoruz. Bu gibi zamanlarda her zamankinden daha hassas davranmak ve devletimizin talimatlarını azami derecede yerine getirmek zorundayız.Devletimizin aldığı bu karara rağmen bizlere ulaşan öğretmenlerimizin çalıştıkları kurumların yöneticileri tarafından kurumlara çağrıldıklarına şahit oluyoruz. Hatta kurumların, öğretmenlerine gönderdikleri veya çalışmaları için çıkardıkları yazıları bizlerle paylaşan öğretmenlerimiz oluyor. Milli Eğitim Bakanlığı bu gibi durumlarda derslerin online yapılmasını belirtirken öğrenci olmamasına rağmen öğretmenlerimizi evlerinden çıkmaya zorlamak mobbing ve angaryaya girer ki bu durumun da kanunda yeri bellidir. İnternet ve bilgisayar imkânı olmayan arkadaşlarımıza kolaylık sağlanması amacıyla kuruma davet edilmesi haklı bir gerekçe olarak görülse de diğer durumların mantıklı bir açıklaması yoktur. Hele hele bazı öğretmenlerimiz idarecilerinin kendilerini okula çağırırken okul yolunda herhangi bir denetime yakalanmaları durumunda cezayı müeyyideyi okul olarak karşılamayacaklarını aktarıyorlar ki bu durum karşısında hayretler içerisinde kalıyoruz. ” diyerek tam kapanma sürecinde özel sektör öğretmenlerinin yaşadıkları mağduriyetleri anlattı.
Kılınç, ayrıca 1 Mayıs İşçi Bayramı’nın hem resmi tatil hem de tam kapanma uygulamasına denk geldiği halde öğretmenlere tatil günü bile işverenlerin zorla ders yaptırdıklarını, ders yapmayan öğretmenlere savunma yapmaları için resmi yazı gönderdiklerini dile getirdi.
Konuyla ilgili kanunlarımızın “Ulusal bayram ve genel tatil günü olarak kabul edilen günlerde çalışmazlarsa, bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücretleri tam olarak, tatil yapmayarak çalışırlarsa ayrıca çalışılan her gün için bir günlük ücreti ödenir, hükmü yer almaktadır. İşçinin, resmi tatillerde çalıştırılabilmesi için ya iş sözleşmesinde bu durumun kararlaştırılması gerekir ya da işçinin onayının olması gerekir. Böyle bir sözleşme hükmü ya da onay yoksa işçi, resmi tatillerde çalışmaya zorlanamaz.” şeklinde olduğunu belirten Kılınç, yöneticilere seslenerek devleti ve kanunları umursamayan özel eğitim kurum sahipleri hakkında gerekli işlemlerin yapılması gerektiğini belirtti.