Otomotiv devi kötü haberi verdi: 300 bin araba iptal!

Otomotiv endüstrisi, tüm dünyada “çip” kaynaklı krizle boğuşmaya devam ediyor. Küresel çip krizinden bir kötü haber de Toyota Motor'dan geldi. işte detaylar...

Dünya genelinde akıllı telefon ve tablet, 5G ağ ekipmanları ile oyun konsollarına yönelik artan çip talebi sonrası otomobil üreticilerinin tedarik sıkıntısı devam ediyor.

Buna göre Toyota, yarı iletken çip tedarik problemi ile Malezya ve Vietnam dahil Güneydoğu Asya ülkelerinde artan Kovid-19 vakalarının, üretim bantlarını olumsuz etkilediğini açıkladı.

Japon firmasından yapılan açıklamaya göre Toyota, çip tedariki ve salgının olumsuz etkileri nedeniyle, 2021 mali yıl kapsamında küresel araç üretim hedefini 300 bin düşürecek.

Üretici firma yeni projeksiyonla bu mali yılda küresel bazda yaklaşık 9 milyon araç üretimi hedefliyor. Bu hedef daha önce 9,3 milyon olarak açıklanmıştı.

Bu kapsamda bu ay, daha önce açıklanan 540 bin yerine 470 bin, gelecek ay ise 880 bin yerine 550 bin araç imal edilecek.

Japon firma kasım ayına yönelik mevcut planlamalarını sürdürdüğünü ancak "gidişatın belirsizliğini koruduğunu" bildirdi. Toyota, Mart 2022'de sona erecek 2021 mali yılı kar hedeflerini ise koruduğunu açıkladı.

Öte yandan Otomobilin yanı sıra ticari araç fabrikaları da çip nedeniyle üretim duraklamaları yaşarken, sorunun 2022’de de süreceği belirtiliyor.

Yeni tip koronavirüsün otomotiv sektörünün başına açtığı bir başka bela olan “çip krizi” bütün hızıyla sürerken, önemli çip üreticileri, bu durumun 2022 yılını da “esir alması”nın beklendiğini söylüyor.

Kovid-19 pandemisi nedeniyle yaşanan üretim duraklamaları, bazı tesislerdeki grev ve yangınlar, evden çalışma döneminde TV, cep telefonu ve tablet gibi elektronik ürünlere talebin artması, tüm dünyada çip krizi yaşanmasına neden olmuştu.

Dünyada çip üretimi yapan firmaların azlığı ve yeni nesil araçlarda kullanılan çip sayısının artması da buna etki etmişti. Her ne kadar bazı tesislerde çip arzı artmış gibi görünse de talebin aşırı şekilde artması, sorunun bir türlü aşılamamasına neden oluyor. Tabii bu parçaların üreticilere teslim sürelerinin uzaması da cabası...

Farklı çözüm aranıyor 

Bu da, pek çok üreticinin başta “üretim durdurma” olmak üzere farklı çözümlere yönelmesini kaçınılmaz hale getiriyor. Toyota’dan Volkswagen Grubu’na kadar pek çok üretici geçtiğimiz haftalarda üretimlerini geçici olarak durduracaklarını açıklamıştı.

Hatta Toyota, 14 fabrikasında üretime ara vereceğini açıklamıştı. Son olarak da Fiat, Peugeot, Citroen ve Opel’i bünyesinde bulunduran “Stellantis” bir açıklama yaparak, üç marka için tek çatı altında ticari araç üreten Sevel fabrikasında üretimin duracağını bildirdi. Bu kervana Daimler Grubu da katıldı.

13

Öte yandan Alman Porsche, araç sıkıntısı ve üretim aksaması yaşanmaması adına bazı araçlarında “kukla” çipler kullandığını açıkladı. Şirketin CEO’su Oliver Blum, “plasebo çipleri” diye de adlandırılan bu çiplerin, daha sonra, servislerde gerçekleriyle değiştireceklerini de kaydetti.

14

Bunun yanında otomotiv üreticilerinin, son dönemde ortaya çıkan “gerçekten de sahte” çipler nedeniyle zorluklar yaşandığı belirtiliyor. Bu çiplerin, gerçek üreticileri taklit eden ve sahte üretim yapan firmalarca dolaşıma sokulduğu, üreticilere yollandığı söyleniyor.

EKONOMİ Haberleri

Tarım sektörü temsilcileri ve elciler arasında 'Suriyeli işçi' polemiği
Adana’da 31 bin gıda denetimine 22 milyon 135 bin lira ceza
Haluk Levent: 'Coin reklamı yapmamış olsam da, bu süreçte kendimi sorumlu hissediyorum'
Adana'da mahallede 400 metrekareyle başlayan seracılık 30 dönüme ulaştı
Adana’dan 3 milyar 45 milyon dolarlık ihracat