Odeon'da Ne Oldu?

Turgay Develi yazdı...

Yaklaşık 1 yıl önce başlayan kongre takvimi süresince Genel Merkez Yönetimi, tek adaylı il kongrelerinde mahalle delegelerinden başlayarak ilçe, il ve nihayetinde de kurultay delegelerini emrivaki bir şekilde yazarak 37. Olağan Kurultay'da istediği sonucu aldı.

Baştan bu tespiti yapmazsak, Odeon'da yaşananlara ve ‘rızacı’ larına  hak ettiğinden fazla önem atfetmiş oluruz.

Dolayısıyla, kullanılan oyların siyasal, sosyal ve ideolojik temelleri üzerine derin analizlere girmenin anlamı olmadığı gibi, Sayın Kılıçdaroğlu'na firesiz verilen oylara bakarak bunun parti tabanındaki hangi sosyolojik değişim ve dengelere karşılık geldiğini anlama ve anlatmanın da bir hükmü yok.

Kurultay, partinin politika ve buna uygun da kadro oluşturma mekanizması iken, mevcut yönetim kurultayı işlevsiz bırakarak bunun tam tersini yaptı. Partinin yönünü ve kadrolarını tayin etmesi gereken delegeler, yönetim tarafından tek adaylı kongrelerle belediye başkanlarına tespit ettirilerek mevcut yönetimin meşruiyet sağlayıcısı yapıldı.

Ne için?

‘Erdoğan gidince her şey güzel olacak’ temelli politika, ‘yoldan’ çıkan Erdoğan’a karşı (ve Erdoğan'dan sonra) Türkiye’nin bağımlılık zincirinden kopmasını önleme programdır.

Bu program, 12 Eylül Faşist darbesinin süngü zoruyla uygulamaya koyulan Turgut Özal’ın 24 Ocak kararları, AB ile imzalanan Gümrük Birliği anlaşması, Ali Babacan’ın Kemal Derviş’ten teslim aldığı ve Sayın Kemal Kılıçdaroğlu, Sayın Faik Öztrak ve Sayın Selin Sayek Böke tarafından 8 yıl “başarıyla” uyguladıkları için yere göğe sığdırılamayan neoliberal ekonomik uygulamalar zincirinin devamıdır.

Sayın Kılıçdaroğlu, MYK’ da beraber çalıştığı arkadaşlarının tamamını (Sayın Böke takviyeli olarak) yeniden yönetime taşıyarak parti yönetimindeki neoliberal hattı daha da güçlendirdi.

Burada yeri gelmişken Sayın Böke için ayrı bir paragraf açmak şart oldu. Çünkü, Sayın Böke partinin sol unsurlarının yanılgısıyla ’Sol’ kabul edilse de, açık bir neoliberalizm kutsayıcısı; Ali Babacan ile AKP ekonomi yönetiminin, IMF ve Dünya Bankası çizgisi dışına çıkışışını şiddetle eleştiren ve o zamana (2008) kadar bu politikalara olan hayranlığını gizlemeyen eski bir küresel finans memurudur. Neoliberal uygulamaları açıkça savunmaktan imtina etmeyen kararlı, inanmış bir neoliberal.

Yani lafın kısası, yapılan 'kontrollü' kurultay sonucu oluşan CHP yönetimindeki isimler ve savundukları ekonomi politikalarına bakınca açıkça görülüyor ki, Sayın Kılıçdaroğlu'nın ittifak planları başarılı olup Cumhurbaşkanlığı seçimi kazanılsa dahi Türkiye nüfusunun acı verici bir çoğunluğunu oluşturan yoksulları için değişen hiçbir şey olmayacak.

'Bakın Büyükşehirleri de kazandık, ha gayret, Erdoğan'ı mağlup edecek sayıya ulaştık ulaşıyoruz, sesinizi çıkarmayıp bizi destekleyin, bize oy verin' tutumu,Türkiye'nin temel sorunlarının kaynağının Erdoğan'dan önce de Erdoğan'dan sonra da aynı alan Neoliberal sömürü zincirini en hafif tabiriyle ıskalamaktır.

Bize düşen ise partimizi, asgari ücretlilerin, ay sonunu zor gören ücretli çalışanların, borç içinde yüzen küçük işletme sahiplerinin hak ve çıkarlarını, bu ülkeyi sömüre sömüre doymayan yüzde 1’e karşı koruyabilecek bir politik hatta taşımaktır.

Herkesin yolu açık olsun.

Turgay Develi.
24. Dönem Adana Milletvekili.

YAŞAM Haberleri

Adana'da kaçakçılık operasyonu
Jose Mourinho'nun toplantıya geç kalmasına sebep olan kebapçı
Reçeteli ilaç alıp satan şüpheli yakalandı
Kozan Barajında Su Seviyesi Alarm Veriyor
Can Kaybı 66’ya yükseldi !