Necip Topuz Ve Türkeş Filik'e önerimdir

Ceyhan Nehri'nin Yumurtalık kıyısında Türkeş Filik, Karataş Kıyısında ise Necip Topuz durup birbirleri ile sohbet edebilirler. Ama yan yana gelmeleri için 40 Km'den fazla yol aşmaları gerek.

SEDAT MEMİLİ / KUCUKSAAT.COM

Yüreğir ve Karataş Ovası, bereket yönünden Allah'ın Çukurova insanına bir lütfudür.

Tarihte yapılmış savaşların başlıca nedenlerinde biri, böyle sulak ve  bereketli topraklara sahip olma isteğidir. Komşunun komşuya düşmanlığı, birinin sahip olduğu değere diğerinin yokluktan dolayı göz koymasıdır.

ZENGİNLİK İÇİNDE FAKİRLİK

Şüphesiz ki Tarım İl Müdürlüğü bu coğrafyada yetişen ürünlerin, ekonomiye katkılarını rakamlarla ortaya koyacak birikime sahiptir.

1923 yılında Adana'da valilik yapan Hilmi Uran anılarında "Adanalı, zenginliğin içinde züğürt yaşar" der.

Ceyhan Nehri'nin E-5'i geçip,Akdeniz'e dökülürken, onlarca köye bereket verir. Verdiği bereket sadece Çukurova'ya değil, ülkemizin tamamına yayılır.

Burada yaşayan köylünün traji komik bir yaşamı vardır.

KONUŞMA VE ULAŞMA MESAFESİ

Şimdi şöyle bir olay hayal edelim...

 Kızıltahta Köyünün karşı kıyısı Kırmızıdam köyüdür. Bu kıyı Karataş, karşı kıyı Yumurtalıktır.

Bu kıyıda Karataş Belediye Başkanı Sayın Necip Topuz, karşı kıyıda da Yumurtalık Belediye Başkanı Sayın Türkeş Filik olsa birbirleri ile konuşabilirler.

Necip Başkan eliyle selam verdikten sonra seslenir:

"Türkeş Bey Merhaba!" Türkeş Başkan'da selamı alır ve:

"Merhaba Necip Bey!" der ve ardından "Buyur Necip bey, bir kahve içelim" diye davet eder. 

Necip Bey bu davete icap etmek iste ve:

"Hemen geliyorum Başkanım" der...

Buraya kadar bir şey yok, karşılıklı konuşan iki başkan... Ne güzel...

NASIL ULAŞACAĞIZ

Sorun bundan sonra... Necip başkan'ın bir konuşma mesafesinde olan Türkeş Başkanın yanına gitmesi için, takip edeceği yola bakalım:

1 - Kızıltahta Köyü'nden Adana Karataş- karayoluna çıkacak, Karataş'a gidip, bebeli Köprüsü'nden karşıya geçip, Yeşilköy Kuzeye çıkacak ve Asmalı, Forlar derken bilmem kaç km yol alacak.

2 - Yine Adana - Karataş yoluna çıkacak ve Adana istikametine gittikten sonra, Ali Hocalıya giden köprüden (Çünkü ilk köprü orası) geçtikten sonra başlayacak Ceyhan Nehrinin Doğu yakasından aşapı doğru inmeye... (Sizi sıkmamak için köylerin adını yazmıyorum)

3 - Sala binip karşıya geçecek...

4 - Ya Allah deyip yüzerek karşıya geçecek.

Saydığım seçenekler şaka değil, gerçekten öyle. karşılıklı konuştuğunuz kişinin yanına gitmek için kilometrelerce yol almanız gerek. Çünkü, sözünü ettiğim noktaya güneyden en yakın geçiş yeri Bebeli Köprüsü, Kuzeyde ise Ali Hocalı tarafına giden köprüdür.

SAL SEÇENEĞİ

Yüzyıllar önce de insanlar sal ile geçerdi. Hayatımı kolaylaştırmayan teknolojinin bana ne yararı var. Ben hala bir nehirde karşıdan karşıya sal ile geçiyorsam, insanların uzaya gitmesinin benim için ne hükmü var.

NECİP TOPUZ'A VE TÜRKEŞ FİLİK'E ARZIMDIR.

Başkan, Çiftçinin kalbini kazanmanın üç ylu vardır.

Birincisi, üretim yaptığı yerin alt yapısının uygun olması...

İkincisi, bir çiftçi kendi topraklarının çevresinde ürünleri taşıyan araçların vızır vızır geçmesinden güven duyar. Yol, çiftçinin ürünü her daim pazarlayacağının ve yerine ulaştıracağının güvencesidir.

Üçüncü olarak da çiftçiye fiyat götürülmesi...  (belediye belki bu konuda etkin olmayabilir ama kendine güven kazanmış bir çiftçi, fiyatlandırma konusunda da rahattır)

İşte yüzlerce köyü birbirine bağlayacak, en kısa ve maliyeti en düşük olarak ürünleri pazara ulaştıracak bri köprüye acilen ihtiyaç vardır. Köprünün adını ne koyarsanız koyun. (15 Temmuz Demokrasi Köprüsü - Erdoğan Köprüsü - Bahçeli Köprüsü) Köprüyü yaptıranlara halk minnettar olacaktır.

Tahminimce köprü için en uygun yer "Kızıltahta - Kırmızıdam" arasıdır.

Merkezi yönetim ile yerel yönetimler arasındaki uyum daima halkın faydasınadır.

Sizlerin, (Sayın Türkeş Filik ve Sayın Necip Topuz) merkezi yönetim ile uyumunuz malumdur. Yumurtalık ve karataş merkezli bu hizmetinizin bütün Adana'ya yararı olacağı inancındayım.

Aynı yeri bir de şöyle düşünelim; Köprü yapılmış, bu kıyı ve karşı kıyıda, piknik yerleri, çocuk oyun alanları hobi bahçeleri ve belki de bir millet bahçesi...

Ayrıca buraya köprü yaptırarak üretim kapasitelerinin arttırılması Sayın Cumhurbaşkanımızın başlattığı "üretim seferberliği" hareketine de uygundur.

Buraya bir köprü yaptırmak, sizden, gelecek nesillere kalıcı ve hayırlı bir eser olacaktır.

Sözü uzatmıyorum

Naçizane arzımdır.

 

(*) Ceyhan Nehri'nden Salla Geçiş Fotoğrafı "Adana'nın Eski Fotoğrafları" grubundan alınmıştır. (Paylaşım Mehmet Ertaş) Teşekkür ediyorum.

GÜNDEM Haberleri

Adana'da geri dönüşüm fabrikasındaki yangın kontrol altına alındı
Kuş yuvasında uyuşturucu sakladılar
Adana - Tarsus yolunda trafik kazası! 1 Kişi hayatını kaybetti.
Adana’da geri dönüşüm fabrikasında yangın
Kozan'da teknolojik budama dönemi başladı