Mesleki Sorumluluk Kurulu Bağımsız Yapılardan Oluşmalı

Bulut, malpraktis ile ilgili kurulması planlanan Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun bağımsız yapılardan oluşması gerektiğini söyledi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, Türk Tabipleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, Dişhekimleri Birliği’nin, ilgili meslek örgütlerinin, sendikaların, derneklerin bu yapının içinde olması gerektiğini kaydetti. Sağlıkta şiddetle ilgili düzenlemelerin görüşüldüğü Komisyon toplantısında öneri, AKP ve MHP milletvekilleri tarafından reddedildi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu’nda tali olarak görüşülen sağlık çalışanlarına yönelik şiddettin engellenmesi le ilgili kanun teklifine dair değerlendirmelerde bulundu. Kanun teklifiyle, malpraktis ile ilgili kurulması planlanan Mesleki Sorumluluk Kurulu’nun oluşturulmasının, hekimlerin yurt dışına gitmesi ya da mesleklerini yaparken sorumluluk alması konusunda yardımcı olacağını belirten Bulut, “Ancak Kurulun kurulması kadar bu Kurulda kimlerin olduğu da önemli. Çünkü, bu yapıda görev alacak olanlara baktığımızda Mesleki Sorumluluk Kurulu, Sağlık Bakanlığının bir parçası gibi görünüyor. Kuruldaki isimlerin çoğunluğunu Sağlık Bakanlığı belirliyor” dedi.

BOZULAN SAĞLIK SİSTEMİ ŞİDDETİN NEDENİ

Sağlıkta şiddeti yaratan unsurların her ne kadar toplumsal bir tarafı olsa da bozulan sağlık sisteminin, hekimlerin, sağlık çalışanlarının ağırlaşan çalışma koşullarının da büyük etkisi olduğunu kaydeden Bulut şöyle devam etti: Doğal olarak, Sağlık Bakanlığı sistem içerisinde bir eksiklik varsa o sistemin eksikliğini anlatmaz. Sistemden kaynaklı kusuru bireylerde aramak doğru olmaz. Denetimsizliğin bir benzeri de bu Kurulda görülecek. Kurul, doğal olarak sistemi koruyacak ve sistemin hatalarını görmeyecek. Kurulun bağımsız yapılardan oluşması gerekiyor ve olabildiğince daha çok kesimi kapsaması gerekiyor.

TTB, TEB, TDB OLMALI

Ne kadar eleştirseniz de varlığını inkâr edemeyeceğimiz Türk Tabipleri Birliği, Dişhekimleri Birliği, Türk Eczacıları Birliği, baro, Hasta Hakları Derneği, Sağlık Emekçileri Sendikası, Hemşireler Derneği’nin bu yapının içerisinde mutlaka bulunması gerekiyor.  Bu kurulun kendine ait bağımsız karar verici unsuru olması gerekiyor. Bir hasta düşünün, orada haksızlığa uğradığını düşünüyor. Sonuçta haksızlığa uğradığının kararını verecek kurul Bakanlığın kendisi. Kendisini haksızlığa uğrattığını düşündüğü kişiler zaten Sağlık Bakanlığı’nda. Ama bu kurulun başına Bakan Yardımcısı atandığında olmaz. Burada da bir not düşmek lazım, bugün tüm Sağlık Bakan Yardımcıları hekim değil, "Hekim Bakan Yardımcısı" diye de ibare koymakta fayda var.  Alt komisyonları açıklanmadığı, hangi alt komisyonların kurulacağı ya da ihtisas alanlarına ilişkin herhangi bir çalışma maddede olmadığı için böyle bir endişe doğuruyor.

 

O yüzden de bu kurula genel anlamı itibarıyla karşı olmamakla birlikte, bu kurulun mutlaka bağımsız olması ve yürütücüler tarafından etki içerisinde olmayan bir yapıya dönüştürülmesi şart olmalı.  

TEKLİF REDDEDİLDİ

Sağlık Bakanlığı bünyesinde kurulmak istenen Mesleki Sorumluluk Kurulu’nda meslek örgütlerine de yer verilmesi önerisi komisyonda CHP'li milletvekillerinin imzasıyla sunuldu. Teklif, AKP ve MHP’li üyeler tarafından reddedildi.

SİYASET Haberleri

Halkın Başkanı Halkın Yanında
Uçuş İptallerinin Nedeni Ne? CHP'li Bulut'tan Bakan Uraloğlu'na 7 soru
Türkiye 25 Yıl sonra Nüfus Sayımına Mı Gidiyor?
Deva Partisi Adana İl Başkanı Taner Özünal istifa etti
Kozan'da 6 şiddetinde deprem bekleniyor! Zeydan Karalar açıkladı