Kaya Kartal, İnsan hakları bilinci ve Hak arama yolları konulu sunumunda; Mazlumder'in misyonunun, kim olursa olsun mazlumun yanında olup, kim olursa olsun zalimin karşısında olmak olarak özetlenebileceğini belirtti.
Av. Kaya Kartal; Mazlumder'in; işkence ve her türlü kötü muameleye karşı çıkmak görevlerinin yanında, can, mal, nesil emniyeti ve akıl emniyetinin de savunucusu olduğunu öne sürdü. Bunların sadece kendilerinin değil, tüm duyarlı ve ahlaklı insanların görevi olduğunu söyledi. Seminerde aşağıdaki görüşler dile getirildi.
Mazlumder Nerede Duruyor?
Günümüzde aslolan hazların değil, iradenin özgürleşmesidir. İnsanın özgürlükleri sınırsız değildir. Şehvet, mal arzusu, iktidar olmak fıtri olarak insanda vardır ve normaldir. Hırsla bunlara kendini kaptırmak büyük tehlikedir. Arzuların egemenliği özgürlük değil, aksine köleliktir. Akıl ve iradeyi baskı altında tutmaya zulüm gözüyle bakarız. Hak mücadelesi verenler, bunu sadece kendileri için ve belirlenen dönemler için değil, sürekli zulme karşı ilkeli duruş sergilemektedirler.
Ülkemizde zulüm görüp, şartlar değişince, iktidara hakim olup zalim uygulamalar yapması doğru bir tavır değildir. İnsan hakları mücadelesi yapanlar, tüm tarafları dinlemeli ve en adil kararlara vesile olmalıdır. Mazlumder; adil yargılanma hakkına inanır. Önyargılar, yalan yanlış haberler mağduru lekeleyebilir.
Sosyal medya kullanımında azami doğru ve hak üzere dikkatli olmak gerekir. Hakları yarıştırmadan olabildiğince tüm yanlışlara karşı çıkmalı.
Meşru görmediğimiz alanlar hariç işbirliğine açığız. Siyasal çalışmalar içinde olmamakla birlikte siyasi yapılarla fikrimizi ifade eder, ziyaret ederiz.
Mazlumder hiçbir ulusal veya uluslararası fonlardan yararlanmaz. Afganistan'daki kız çocuklarının okuma haklarıyla yakından ilgilenen batılı ülkelerin, Gazze'de bombalanan okullar için, öldürülen kızlar için, karşı bir tavır geliştirmediklerini üzülerek gördük.
Hak arama mücadelesi için hukukçu olmaya gerek yoktur. Her birey bu erdemli yolda olmalıdır.
Hak aramada; CİMER, dilekçe komisyonu, valilik insan hakları kurulu, kolluk güçleri, milletvekilleri, STK'lar, savcılıklar, avukat desteği alma, baro desteği alma sayılabilir.