Mahmut Çelikcan: Büyükşehir ölçeğinde kavşak yapmak başarı kriteri değildir

"Önceliğim kentsel dönüşüm, Adana potansiyel deprem bölgesi, hükümet ile uyumlu çalışarak çok ciddi yol kat edebiliriz. Kışla Mahallesi'nde yaptığımız 793 konut bunun en güzel örneği"

Yüreğir Belediyesi önceki dönem Başkanı Mahmut Çelikcan, Efsane Radyo canlı yayınında Recep Özcan, Hüseyin Bayrak ve Bülent Talaş'ın sorularını yanıtladı.

"ADANA'YA, ADANALILARA HİZMET ETMEK İSTİYORUM"

Adana, Cumhur İttifakı'nın özellikle üzerinde titrediği şehirlerimiz arasında yer alıyor. Henüz büyükşehir ve ilçelerin ittifak içerisindeki aday dağılımı netlik kazanmadı. Şuanda bir şey söylemem uygun olmaz ancak Adana Büyükşehir Belediyesi adaylığı AK Parti'ye bırakılırsa yine sorumluluk alarak Adana'ya, Adanalılara hizmet etmek istiyorum.

"BÜYÜKŞEHİR ÖLÇEĞİNDE KAVŞAK YAPMAK BAŞARI KRİTERİ DEĞİLDİR"

Yüreğir Belediyesi Başkanlık görevimden sonra Adana'da belediyelerin hizmet anlayışını 4 buçuk yıldır izleme şansına sahip oldum. Adana Büyükşehir Belediyesi'nin 4.5 yıllık süreçte iktidarla uyum içerisinde çalışıp bunu Adana'ya yansıttığını söyleyemeyiz. Önceki dönemin üstüne çok bir şey koyulmadığını hemşehrilerimiz de bizlere iletiyor. Asfalt dökmek, 3-5 kavşak yapmak büyükşehir ölçeğinde çok büyük işler olarak görülemez. Cumhur İttifakı Adana iktidarında Adana'yı hak ettiği şehircilik ile tanıştıracağız.

"ADANA BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANLIĞI AĞLAMA MAKAMI DEĞİLDİR"

Adanalılar hizmet bekliyor, bekleme tahammülü de kalmadı. Vatandaş borcun ödenip ödenmediğine bakmaz, hizmete bakar. Borçlar hizmet yapmak için gerekçe gösterilemez. "Öldük, bittik" gibi söylemlerde bulunacak başkanın baştan havlu atması gerekir. Tabir-i caizse orası ağlama makamı değil, çözüm makamıdır. Yüreğir Belediyesi'ni 2009 yılında 150 Milyon TL borç ile aldık. Bugünkü cari karşılığı 2 Milyar TL. Bir ilçe belediyesi için çok büyük bir borçtu. Mali disiplini sağlarsanız borcu öderken hizmeti de sürdürebilirsiniz. 2019 yılında kasası dolu bir belediye ve yatırımlarla dolu dolu bir belediye bıraktık.

"ADANA'DA TRAFİK İSTANBUL'U ARATMIYOR"

Adana'da son 10 yıla baktığınızda araç sayısı özellikle pandemiyle birlikte artış gösterdi. 10 yıl önce iş yerinize 10-15 dakikada giderken şuanda Adana trafiği İstanbul'u aratmıyor. Gün geçtikçe Adana'da trafik sorunu büyüyor. Adana metrosunun şuanda günlük kapasitesinin 600 bin olması gerekirken 40 binlerde kalmış durumda. Dünyanın en gelişmiş kentleri metro ve raylı sistemlere yatırım yapmakta. Karayolları Genel Müdürlüğü'nde uzun yıllar bölge müdürlükleri ve genel müdür muavinliği yapmış mühendis bir kardeşiniz olarak, metro 2. etabını Ulaştırma Bakanlığı ile birlikte çalışarak uzun vade ve uygun taksitlerle hemen başlatacağız. Metro 2. etabını stadyuma, hastaneye ve üniversiteye götüreceğiz. Adanalıların özlediği ucuz ulaşımı yeniden hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Vizyon projelerle Adana'da trafik sorununu bitireceğiz.

"ÖNCELİĞİM KENTSEL DÖNÜŞÜM! UCUZ VE DEPREME DAYANIKLI KONUTLAR YAPACAĞIZ"

Adana Büyükşehir Başkan Vekilliği dönemimde, gündemde hiç deprem yokken tehlikeye vurgu yaparak özellikle Adana'nın güneyinde kentsel dönüşüm yapılması gerektiğini söylemiştim. Deprem anında, sarsıntıyla birlikte zeminde sıvılaşma artıyor. Seyhan ve Yüreğir son Kahramanmaraş depreminde Adana'nın şanslı sayılabilecek ilçeleriydi. Deprem Adana'nın güneyini vursaydı sonuçları çok daha kötü olabilirdi. Güney Adana'da yaklaşık 80 bin konutun dönüşmesi lazım. Yeşil alanlarıyla, sosyal donatılarıyla, geniş bulvarlarıyla bir kentsel dönüşüm planlanması gerekiyor. Bilim insanlarıyla oluşturacağımız ortak akılla master plan dahilinde kentsel dönüşümü hayata geçireceğiz. Kentsel dönüşümü vatandaşımızı üzmeden, bina bazlı yerinde dönüşümle değil, bakanlık, TOKİ ve belediye arasında yapılacak iş birliği içerisinde süreci uyum içerisinde götüreceğiz. Yapılacak depreme dayanıklı ve ucuz konutları hem hak sahiplerine vereceğiz hem de ev sahibi olmayanlara imkan tanıyacağız. Belediye kaynaklarıyla bu projeyi hayata geçirmek mümkün değil, ancak devlet eliyle AK Parti belediyeciliğinde bunları yapabiliriz. Devlet belediye uyumunun en güzel örneğini Yüreğir Belediye başkanlığım dönemimde Kışla Mahallesi'nde TOKİ ile birlikte hareket ederek bitirdiğimiz 793 konutla gösterdik.

GÜNDEM Haberleri

Adana’da ormanlık alanda yangın
Gazeciler soracak, Ali Demirçalı yanıtlayacak
Adana Barosu başkanlık divanı belli oldu: Baroda bir ilk
Adana Gündemi TV A'da tartışılıyor!
Malatya'da deprem: Adana da depremden sallandı! İşte detaylar...