Konut fiyatları artacak

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım 2021 yılında sektörü bekleyen gelişmeler hakkında deperlendirmelerde bulundu.

İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, inşaat sektörünün zor bir yıl geçirdiğini belirterek arz sayısındaki düşüşe dikkat çekti.

Sözcü Gazetesi’nin aktardığına göre; Son iki yılda yeni proje başvurusunun yüzde 75 düştüğüne işaret eden Durbakayım, konut fiyatlarına 2021 yılında zam gelmesinin kaçınılmaz olduğunu söyledi. İNDER Başkanı’nın 2020 değerlendirmesi ve 2021 yılıyla ilgili beklentileri şöyle:

HAYAL KIRIKLIĞI

Büyük umutlarla girdiğimiz 2020 yılı hayal kırıklığı yaşattı. Pandemi ile ortaya çıkan ekonomik durgunluk, sektörde tam anlamıyla deprem etkisi yarattı. Özellikle devam eden projelerde bu depremin etkileri daha fazla yaşanıyor. Ancak asıl faaliyetleri inşaat olup bu sektör için taşın altına sadece elini değil vücudunu koyan çeşitli büyüklüklerdeki İNDER üyesi firmalar sağlam zeminlere inşa ettikleri sağlam binalar gibi bu deprem karşısında direnmektedirler.

KAZANIMLAR

Pandemi dönemi her salgının geçtiği gibi nihayetinde geçecek, ancak giderken verdiği zararların yanında bir takım kazanımları da bırakacak. Sektörümüzün kazanımlarını da sıralamak gerekirse; Öncelikle konut planlarında lüzumsuz alan olarak görülen balkonların yaşam kaynağı olduğunu, evlerimizin aynı zamanda iş yerimiz olabileceğini gördük. Bundan sonra bizler yeni projelerimizde böyle günleri de göz önüne alarak planlar yapacağız. Sosyokültürel tesislerde ara mesafeleri biraz açmayı, daha sağlıklı yaşayabilmek için tabiata daha özenle yaklaşmayı, gibi bu günlerin bizi mecbur ettiğinin farkındayız. Fakat sözün özü şu ki; sektörümüz son yıllardaki 1994, 2001, 2008 krizlerinden sonra nasıl güçlü çıktı ise bu krizden de güçlenerek çıkacaktır. Tüm sektör adına bunu inançla söylüyorum.

ASIL BÜYÜK KRİZİN FARKINA VARAMADIK

Son 3-4 yıllık konut satış rakamları sarmaşık gibi hepimizi büyüledi. 2017 yılında gerçekleşen 1,4 milyon adetlik rekor satış bayram havası yaşattı. Takip eden yıllarda yine rekor seviyede konut satışları gerçekleşti. -Yıkılmadık ayaktayız- derken, asıl büyük krizin farkına varmadık. Aynı dönemde yani 2017’den sonra alınan ruhsat sayısı diğer bir ifade ile hayata geçen projelerin büyüklüğü; her yıl bir önceki yıla göre yüzde 50 azaldı.

SATILAN KONUT SAYISINA TAKILIYORUZ

2017’de 1,4 milyon m²’lik ruhsat 2018’de % 48 azalarak 667 bin m²’ye 2019’da ise yine % 50 azalarak 324 bin m²’ye geriledi. İki yıl içinde ruhsat alınan proje büyüklüğü yani yeni proje miktarı yaklaşık yüzde 75 azaldı. Biz ise halen satılan konut sayısına takılıp kalıyoruz. Kaldı ki; gerçekleşen konut satışlarının % 60’tan fazlası ikinci el konut olduğu göz önüne alınırsa, son 2 yılda gerçekleşen satışlardan sektöre aktarılan sermayenin de kısıtlı olduğunu anlayabiliriz.

EKONOMİ Haberleri

Adana'da karpuz fideleri toprakla buluştu
Tarım sektörü temsilcileri ve elciler arasında 'Suriyeli işçi' polemiği
Adana’da 31 bin gıda denetimine 22 milyon 135 bin lira ceza
Haluk Levent: 'Coin reklamı yapmamış olsam da, bu süreçte kendimi sorumlu hissediyorum'
Adana'da mahallede 400 metrekareyle başlayan seracılık 30 dönüme ulaştı