"Adana'nın en önemli sorunu nedir diye araştırıldığında, elbette ki can yakıcı sorun olarak, işsizlik birinci sırada çıkar. Ekonomik sıkıntılar, pahalılık, trafik, tarım girdilerinin artışı, tarım alanlarının azalması,
aldığı aşırı göç? Köylerden kente göç, plansızlık, zayıf kentsel dönüşüm, imarsızlık, işsizlik, yeni yatırımların azlığı sayılabilir.
Bunun çözümü belli :
Yeni yatırımların yapılması, yeni işyerlerinin açılması işsizliğin önlenmesinin başlıca yollarıdır. Sabancı ailesinin fabrikaları başta olmak üzere bölgedeki güçlü sanayi ve tarımsal yatırımların zayıflaması, azalması, alınan niteliksiz ve haddinden fazla göç Adana' nın bütün üstün yanlarını tıraşlamış, sıralamalarda kayıp üzerine kayıp yaşamasına sebep olmuştur.
Bu kentin en üstün tarafları; tarım alanlarının fazlalığı, nitelikli tarımsal işgücünün varlığı, uzun yıllar öncesine dayanan güçlü sanayi altyapısı ve nitelikli sanayi çalışanlarının olması iken bu iki alanda çağın gerektirdiği değişim ve gelişimlere ayak uyduramamanın verdiği yanlış uygulamalar maalesef bu olumsuzluğu doğurmuştur. Tekstilden, güncel endüstriyel ve yazılımsal sektörlere geçiş bir türlü becerilermiş, devletin teşvik ve yol göstermesi ile yeni yatırım desenleri gerçekleşmemiştir. Doğalgazın gelişinin gecikmesi, liman ve demiryolu altyapısının zayıflığı, devlet yatırımlarının olması gerekenin çok altında olması, yapılan devlet yatırımlarının aşırı gecikmesi, Yumurtalık’ta kurulması düşünülen Özel Endüstri Bölgesi'nin 18 yıldan beri bir türlü hayata geçirilmemesi; Adana'nın sanayi ve tarım kenti imajından, işsizlik ve fakirlik ile anılmasına yol açmıştır.
Bir deniz kenti olan Adana'nın bu vasfının kent mensupları tarafından bile bilinmemesi, deniz kenti olmanın hiçbir avantajın kullanılmamış olması gerçekten üzücü bir durumdur. Deniz kenarında 2 tane ilçesi olan Adana'nın bu ilçelerinde limanı, demiryolu altyapıları yoktur. Yumurtalık ve Karataş ilçesine yapılacak demiryolu bağlantısı ve liman, birçok şeyi değiştirebilir.
Yumurtalık veya Karataş'a yapılacak konteynır limanı Adana 'da onbinlerce kişiye iş ve yatırım olanağı sağlar.
Yatırım ortamı oluşturma, küçük sanayi bölgeleri kurma, teşvik etme, sektörel kümelenmeler, başlı başına iş ve yatırım olanaklarını arttıracak, istihdama çok önemli katkılar sağlayacaktır.
Bu ve benzer önerilerin hayata geçirilmesi için sorumluların bir an önce harekete geçmesi sadece benim değil 2 milyonluk tüm Adanalının arzusudur."
Yukarıdaki dilek ve önerilerimiz çeşitli tarihlerde defalarca gündeme taşınmış, ilgililerin dikkatine sunulmuştu.
Çok şükür bugün olumlu haber geldi ve konteyner limanı için yumurtalık seçildi.
Adana İli, Yumurtalık İlçesi, Gölova Mahallesi, Deniz Mevkii’nde, T.C. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Altyapı Yatırımları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması planlanan “Adana (Doğu Akdeniz) Ana Konteynır Limanı”projesi ÇED dosyası ile ilgili süreç Adana Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünün 24 Haziran 2022 tarihli halkı bilgilendirme kapsamlı toplantı ilanıyla duyurulmuş, halkı bilgilendirme toplantısı ise 4 Temmuz 2022 günü Yumurtalık İlçesi, Gölovası Mahallesi, Gölovası
İlkokulunda saat 11’ de gerçekleştirilmişti.
Bugün ilgili komisyonda, projenin Yumurtalık’ta yapılması kesinleşmiş. Ülkemize ve bölgemize hayırlı olsun.
Uzun yıllar önce, İstanbul'da tıkanan gemi inşası için yapılan tersaneye alternatif tersane bölgesi, konteyner liman çalışması işi için ideal bir yerdi. Tersaneciler için yapımına başlanmış bölge ile ilgili tam olmasa da altyapı hazırlığının bir kısmı hazır denebilir.
20 bin konteyner taşıyan 400-500 metre uzunluktaki gemilerin yanaşacağı dev limanların ülkemizde olmaması, bu gemilerin hayli yüksek masrafları nedeniyle bekletilmesi de aşırı maliyete yol açmaktaydı.
Adana iş dünyası, siyasiler, gazeteciler bu limanın Adana'da yapılması için çok çaba gösterdiler. Ben şahsen bu konuyla ilgili hem makale hem haber yapmış biri olarak en rasyonel kararın alınmış olmasını sevinçle karşılıyorum.