"Kıdem tazminatına göz dikeni ne işçi ne de Allah affeder"

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurul’da iktidarın pandemi sürecindeki politikalarını eleştirdi.

Salgında iktidarın vatandaşın yanında olmadığını söyleyen CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, “İktidarın bugüne kadar aldıklarının hiçbiri yeterli gelmemiş olacak ki şimdi de işçinin hakkına göz dikti. Emekçinin alın teri, emekçinin son kalesi kıdem tazminatına bu iktidar tenezzül eder de ama iktidarı ne işçiler ne de Allah affeder” dedi.

CHP Adana Milletvekili Burhanettin Bulut, TBMM Genel Kurul’da görüşülen torba yasa üzerinde yaptığı konuşmada iktidarın ekonomi politikalarını sert bir dille eleştirdi. Ne zaman biteceği belli olmayan bir salgın dönemi yaşandığını kaydeden Bulut, böyle olağanüstü bir dönemde vergisini veren vatandaşın da devletten beklentileri olduğunu, kendilerine sahip çıkılmasını istediğini söyledi. 

VATANDAŞ VERGİLERİNİN KARŞILIĞINI ALAMIYOR

Vatandaşın verdiği vergilerin karşılığını alamadığını kaydeden Bulut, gelecek endişesinin sürdüğünü, nüfusun ¼’ünü oluşturan temel ihtiyaçlarını bile karşılayamayan vatandaşlara bile yardım yapılmadığını kaydetti.  Sadece 5,5 milyon vatandaşa üç ayda bin liralık ödeme dışında herhangi bir yardım bir yardım yapılmadığını kaydeden Bulut,  “İşsizlik hissedilen oranıyla 10 milyonu bulmuş durumda. Sanayideki daralma geçen yılın bu ayıyla mukayese edildiğinde yüzde 30 daralmış, mobilyada yüzde 45'lerde, giyimde yüzde 60'ları bulmuş durumda. Krizin daha da derinleşerek devam edeceği açık” dedi.

KRİZDEN ÇIKMA REÇETESİ

Krizden çıkmak için sağlık, tarım ve üretime ve dolayısıyla emekçilere destek verilmesi gerektiğini kaydeden Bulut, şöyle devam etti:

Eğer bunlara yardım yapmayıp, istihdamda tutamazsak 1929 yılındaki büyük buhrandan daha büyük bir ekonomik krizle karşı karşıya kalacağız. Ancak baktığımızda, iktidarın yöntemi şu: İktidar sürekli vatandaşını borçlandırarak bu krizi aşmaya çalışıyor. Her açıklanan paket krediye mahsus. Türkiye'de son on sekiz yılda, devletin borçlanma oranı 5,5 katına çıktı.  Vatandaş da 100 kat daha çok borçlandı. 2002 yılında vatandaşın bankaya olan borcu 6,6 milyar iken şu anda 650 milyarı buldu. Vatandaşına iktidar: “üretme, tüket” diyor. Sürekli bir tüketim ekonomisi var. Bu da toplumu üretimden, emekten kaçar hâle getiriyor. Ekonomi, sıcak parayla ekonomi dönüyor.

ŞEHİTLERİN YARDIM PARALARINA GÖZ DİKTİLER

İktidarın kamunun tüm fabrikalarını ya kapattığına ya da kıymetli arsaları için şirketlere sattığına dikkat çeken Bulut,  İktidarın, Merkez Bankasının yedek akçesine, İşsizlik Fonu’na, 15 Temmuz şehitleri için toplanan paraya bile göz diktiğini, genel bütçenin içerisine aldığını bildirdi. İktidarın daha güçlü bir yönetim sağlama iddiasıyla tüm kârlı kamu kuruluşlarını Varlık Fonu’nun içine aldığını söyledi.

NE İŞÇİ NE DE ALLAH AFFEDER

Türkiye’nin gündeminde olan kıdem tazminatı ile ilgili de Bulut,  “Adını cafcaflı bir başlıkla "Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi" koydular. Bu modelle aslında yapılmak istenen, diğer fonlarda olduğu gibi, işçinin kıdem tazminatını genel bütçenin içerisine aktarmak. İktidarın bugüne kadar aldıklarının hiçbiri yeterli gelmemiş olacak ki şimdi de işçinin hakkına göz dikti. Emekçinin alın teri, emekçinin son kalesi kıdem tazminatına bu iktidar tenezzül eder de ama iktidarı ne işçiler ne de Allah affeder” dedi.

SİYASET Haberleri

AK Parti Sözcüsü Çelik: “Yan hakem kırmızı kart gösteremez”
Mustafa Sarıgeçili: ''Şimdi Dinlenme ve İkinci Döneme Hazırlanma Zamanı''
Erdoğan’dan muhalefete ‘Kırmızı kartlardan puzzle yapın’ tepkisi
Cumhurbaşkanı Erdoğan: “Bunlar kırmızı karttan kurtulamadı”
Cumhurbaşkanı Erdoğan Adana ve Mersin’e geliyor