Karnaval kortejinde merakla beklediğimiz kostümler işte bu yarışmadan çıkıyor

Portakal Çiçeği Karnavalı’nın son gününde sahne alan Kortej Yürüyüşü’nde rengarenk görüntülere sahne olan ve binlerce kişiyi selamlayan bu kostümler Portakal Çiçeği Karnavalı komitesi tarafından düzenlenen kostüm yarışması ile ortaya çıkıyor.

Adana’da bu yıl 12. si gerçekleştirilen, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Yolu Festivali kapsamına alınan Portakal Çiçeği Karnavalı’nın son gününde sahne alan kortej yürüyüşü binlerce kişinin katılımı ile gerçekleşti. Rengârenk görüntülere sahne olan kortej yürüyüşünde yüzlerce ödüllü tasarım kostümler de burada görücüye çıktı.

Adana’da baharın gelmesiyle birlikte kenti saran portakal çiçeği kokusundan ilham alınarak 2012’den beri kutlanan ve bu yıl ilk defa Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesinde gerçekleştirilen kültür Yolu Festivali kapsamına alınan Portakal Çiçeği Karnavalı, binlerce konser, tiyatro, gösteri ve etkinliklerle ülkenin dört bir yanından gelen misafirlerini ağırladı.

Toplamda 9 gün süren karnavalı 1,5 milyon kişi ziyaret etmiş ve etkinliklerde katılım rekorları da kırılmıştı. Karnavalın son gününe damgasını vuran ve adeta görsel bir şölen sunan Portakal Çiçeği Karnavalı Kortej Yürüyüşü’ndeki süslenen araçlar ve kostümler göz kamaştırdı.

Dünyaca ünlü Rio Karnavalı’nın aratmayan Portakal Çiçeği Karnavalı’nda yürüyüşe katılan binlerce kişiyi selamlayan bu kostümler ise Portakal Çiçeği Karnavalı komitesi tarafından düzenlenen kostüm yarışması ile ortaya çıkıyor.

YARIŞMA HAZIRLIKLARI 1 YIL ÖNCESİNDEN BAŞLIYOR 

Kostümlerin hazırlık çalışmaları ise karnavaldan bir yıl önce başlıyor. Karnavalın 2. Yılından itibaren kortej Yürüyüşü Kostüm Yarışması’nın düzenlediklerini belirten Portakal Çiçeği Karnavalı Komite Üyesi ve Ziyapaşa Bulvarı Geliştirme ve Koruma Derneği Başkanı Naci Sezgek, tasarımdan kumaşa kostümlerin hikâyesini anlattı.

Uzun yıllar özel sektörde çalışan Karnaval Komitesi Üyesi Naci Sezgek 2016’da emekli olduktan sonra Portakal Çiçeği Karnavalı Komitesi’ne kostüm yarışmasını sunduğunu ve aynı yıl kostüm yarışması düzenlediğini aktardı.

O yıl yapılan yarışmadan sonra Karnaval Komitesi’ne seçildiğini aktaran Sezgek, bunun yanı sıra Çukurova Üniversitesi’nde tekstil, tasarım ve moda bölümünün açılmasına ve öncü olduğunu da ifade ederek öğrencilerin karnaval kostümleri tasarlamasında da finansman desteği sağladıklarını ifade etti.

“BU YARIŞMA BİR EKİP İŞİDİR” 

Kostüm yarışmasına her yıl büyük bir titizlikle hazırlandıklarını ifade eden Sezgek, “Karnavalın yapıldığı ilk yıllarda bu kadar büyük bir etkinlikte kostüm olayının çok zayıf kaldığını düşündüm ve komiteye bu yarışmayı sundum. Kostüm yarışmasının yapıldığı ilk yıllardan bugüne kadar çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Türkiye’nin ilk ve tek karnavalına bir katkı sunuluyorsa bunun için de büyük bir özveriyle çalışılması gerek.

Verilecek plaketten tutun ödülüne kadar her şey en ince ayrıntısına kadar düşünülmesi gerekiyor. Bu yarışma bir ekip işidir ve burada yıl boyu yarışma için çalışmalar yapılıyor” açıklamalarını sözlerine ekledi.

HER YIL BİR TEMA BELİRLENİYOR 

Her geçen yıl karnavala yenilik getirmek için çalışmalarına devam ettiklerini ifade den Sezgek, bu yıl yarışmanın temasını “Adana tarihi ve doğası” olduğunu ifade etti.

'KAPIMIZ HERKESE AÇIK' 

Sezgek, herkesin karnaval atmosferini tatmasını ve burada bulunmasını istemeleri olduğunu sözlerine ekledi. Yarışmaya katılmanın herhangi bir yaş ve eğitim sınırı olmadığını ifade eden Sezgek, “Yarışmacılar arasında ev hanımı olan da var öğrenci olan da akademik kariyeri olan da, kapımız her yaştan herkese açık” dedi.

Sezgek, herkesin karnaval atmosferini tatmasını ve burada bulunmasını istemeleri olduğunu sözlerine ekleyerek, "Kostümlerin iyi ya da kötü olduğuna bakıp eleme yapmıyoruz sebebi de Karnavalın göz bebeği kortej yürüyüşü oluyor ve bu kortejin de renkli olmasını istiyoruz. Ne kadar çok kostüm olursa o kadar iyi. Adana’da yer alan ve bu şehre özgü kostümlerin olması hem görsel açıdan çok güzel oluyor hem de karnavala yakışır bir geçit töreni oluyor. Bu yıl rekor katılımla amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum.” dedi.

ÖĞRENCİSİNDEN EV HANIMINA HERKESİN TASARIMI MEVCUT 

Karnaval Komitesi, yaratıcılıklarını kostümlere taşıyacak herkesi, yarışmaya bekliyor ve kazansın kazanamasın birbirinden ilginç tasarımlar ile karnaval kortejine katılmaya davet ediyor.

Sezgek karnavalın ruhunu temsil edecek siyasi ve dini içeriği olmayan, baharı, bereketi, renkliliği, canlılığı, eğlenceyi, birlikteliği ve barışı temsil edecek her tasarımın kortejde yer almasını sağladıklarını ifade etti.

Sezgek her geçen yıl kostüm yarışmasında yeni deneyimler elde ettiklerini ifade ederek bu yılki yapılan Portakal Çiçeği Karnavalı Kostüm Yarışması’na katılımın hayli yüksek olduğunu ve geçmiş yıllara göre en fazla katılımın olduğu yarışma olduğunu dile getirdi.

İKİ AYRI KATEGORİDE YARIŞIYORLAR 

Sezgek, bu yıl 150’ye yakın kostümün yarıştığını sözlerine ekleyerek, yarışmanın bireysel ve takım şeklinde iki kategorisi olduğunu aktardı. Sezgek, “Bireysel kategoride yarışan yarışmacılar kendi kostümünü tasarlıyor ve isterse kendisi giyiyor, isterse de kostümü giyecek model ayarlıyor. Takım kategorisinde yarışan yarışmacılardan ise en az 3 kişi olmalarını istiyoruz.” dedi.

HER SENE İLGİ ARTIYOR 

Sezgek, yarışmaya katılımın her sene daha da arttığını belirterek, sadece Adana değil Türkiye’nin dört bir yanından katılımın sağlandığını aktardı. Bu yıl bireysel kategoride Sümeyye Coşkun, Takım kategorisinde İzmir Aşkına Derneği’nin birinciliği elde ettiğini sözlerine ekleyen Sezgek, yarışmanın herkese açık olduğunu söyledi. Sezgek, ‘Yarışmaya katılmak isteyen herkese kapımız sonuna kadar açık. Öğrenci, profesyonel kostüm dikici, ev hanımı hiç fark etmiyor. Kostümü kimin diktiğine kimin taşıdığına bakmıyoruz. Yarışmamızda dini ve siyasi içerik olmayan her türlü tasarımı kabul ediyoruz. her türlü kıyafeti temada halinde kabul ediyoruz” açıklamalarında bulundu.

STK’LARIN BU İŞE SAHİP ÇIKMASI LAZIM 

Sezgek, Kostüm Yarışması’nın bu yıl adını duyurduğunu ve önümüzdeki yıl katılımın daha fazla olacağını ön gördüklerini belirterek, bu yarışmaya başta Adana olmak üzere Türkiye’deki birçok Sivil Toplum Kuruluşu’nun desteklemesi için çalışmalar yürüteceklerini dile getirdi. Sezgek, “Bu yıl amacımıza ulaştığımızı düşünüyorum ve gelecek yıl çok çok daha fazla kostümün katılacağını düşünüyorum. Ancak bu işin yalnızda Adana ile sınırlı kalmaması lazım. Adana’daki ve Türkiye’nin dört bir yanında bulunan STK’ların bu işe sahip çıkması gerektiğini düşünüyorum. En azından Adana ve çevre illerdeki STK’ların bu yarışmaya önem vermesi ve destekleri ile katkı sağlamasını canı gönülden istiyoruz. Kostüm olmasa bile korteje veşehre destek vermeleri için STK’ların özel araçlar dizayn ederek ve üstlerinde kostümlerle tamamen güzel süslenmiş traktörlere dizayn edip geçit törenine katılmalarını istiyoruz.

TAMAMI AKADEMİSYEN OLAN JÜRİ KADROSU 

Kostüm yarışmasnını jüri üyelerinin tamamen akademik kadrodan oluştuğunu ifade eden Sezgek, “Jüri üyelerimizin tamamı tekstil ve moda tasarımı üzerinde çalışmalar yapan akademisyenlerden oluşuyor. Okan Üniversitesi Tekstil Tasarımı Moda Bölümü’nden hocamız var, bunun yanı sıra Çukurova Üniversitesinden Profesör, Doçent ve Doktor hocalarımız da mevcut” dedi.

GÜNDEM Haberleri

İstanbul-Çukurova Havalimanı uçuşu iptal edildi
AK Parti Karaisalı İlçe Başkanı Osman Kurdak bıçaklandı
Erdoğan'dan emekli aylığı ve asgari ücret açıklaması
Orhan Kemal’in evi satılıyor! Bu ayıba 'dur' diyecek kimse yok mu?