Kanser hastaları ve aileleri “Umut Yolunda” bir araya geldi

“Kanserde Umut Yolunda” Oluşumunun 2. Etkinliği

Radyasyon Onkolojisi alanında faaliyet gösteren “Onko Onkoloji Merkezi” doktorlarından Fatma Akdoğan, Çukurova’da ilk kez yeni bir oluşuma önderlik ediyor.

Kanser hastaları ve hasta ailelerini “Umut Yolunda” adlı bir oluşumda birleştiriyor.

Kanserli hastaların tedavi süreçlerinde sosyal yaşamdan kopmamaları amacıyla kendi yeteneklerini değerlendirebilecekleri etkinlikler düzenlemektedir.

Çeşitli hastanelerden doktorlar ve psikologlar olmak üzere bir grup gönüllünün katkı verdiği “Umut Yolunda” oluşumunun 1. Etkinliği Çukurova Belediyesi Orhan Kemal salonunda, 2. Etkinliği ise 11 Aralık 2021 günü Medline Hastanesinde yapıldı.

BESLENME BİLİNCİ

Daveti aldığımda konu ilgimi çekti: “Kanser tedavisinde Beslenme Süreci”

Konuşmacı: Beslenme ve Diyet Uzmanı “Klinik Diyetisyen Melisa Kara”

Elbette ilginç. Normal zamanlarda bile maalesef, “Karın Doyurma”, “Karın Şişirme” ve “Beslenme” arasındaki farkı bilenimiz çok değildir. Şöyle mırıltılar duyuyorum, “Kardeşim besin buldukta biz mi beslenemedik?” Tabi ki ben beslenme uzmanı değilim, ama çevreme bakıyorum: Birçok kimse besin değeri olmayan pahalı yiyecekler tüketiyor.

Sözün özü: sağlıklı beslenmek için, eksik olan sadece para değil, biraz da bilinçtir.

Eğer kişi, kanser ise, bu bilince çok daha fazla ihtiyaç vardır.

Ben en iyisi sözü uzmanına bırakayım:

KANSERLİ HASTALAR NASIL BESLENMELİ

“Dünyada her yıl 14 Milyon kişini kansere yakalandığı rapor edilmektedir. 2030 yılında bu rakamın ikiye katlanacağı tahmin edilmektedir.

Kanser oluşumunu etkileyen çevresel faktörlerin başında sigara, hatalı beslenme alışkanlıkları, alkol ve enfeksiyonlar sayılıyor.

Özellikle hatalı beslenme alışkanlıkları % 25 – 30 oranında kanser oluşumuna neden olmaktadır. Bu tespit ardında hemen şöyle bir soruyu akla getirir: Kanser, beslenme Durumunu etkiliyor mu?

Sorunun yanıtı açıktır: “Evet”

Hastalığın kendisi ve tedaviye bağlı oluşan yan etkiler (ağırlık kaybı, iştahsızlık, bulantı, kusma, kabızlık, ishal vb.) nedeniyle beslenme yetersizliği oluşmaktadır.

Hastalığa bağlı beslenme durumu bozulabilir. Kanser tedavisi (cerrahi müdahale, kemoterapi, radyoterapi, immünoterapi vb.) sırasında tedaviye bağlı yan etkiler nedeniyle beslenme bozulabilir.

Bu yan etkiler tedavinin şekline, dozuna ve hastalığa bağlı olarak değişmekle birlikte, yan etkilerin biri veya bir kaçı bir arada yaşanabilmektedir.

Asıl amaç, yetersiz beslenmeye engel olmak veya yetersizliği geri döndürmek, hastalığın yan etkilerini azaltmak ve onları tedavi etmek ve yaşam kalitesini olabildiğince en üst seviyeye çıkartmaktır.

TEDAVİ SÜRECİNDE…

Kanser tedavisine başlarken, kemoterapi veya radyoterapi sürecinde genel olarak:

Kişilerin çoğunlukla sabahları iştah durumlarının daha iyi olduğu gözlenir. Bu nedenle sabah kahvaltısına özen gösterilmelidir. Kahvaltıda özellikle, peynir, yumurta süt tüketilmelidir.

Eğer iştahsızlı sabah ta devam ediyorsa sıvı olarak tüketilebilecek gıdaları tercih edilmeli. Bunlar taze sıkılmış meyve suları ya da süt olabilir.

Bazen iştahsız olan kişilerin soğuk olarak tüketilen besinleri daha rahat tolere edebildikleri gözlenir. Bu durumda yoğurt, sütlü tatlılar, dondurma gibi gıdalar tercih edilmelidir.”

Dinleyicilerden: “Bu besinlerin kalori değerini nasıl yükseltiriz?” tarzında gelen soruya Klinik Diyetisyen Melisa Kara’nın yanıtı şöyle oldu: “Tercihiniz kalorisi yüksek besleyici besinler olsun veya yiyeceklerinizin kalorisini şöyle arttırabilirsiniz; Meyvelerinizin veya tatlılarınızın üzerine pekmez, bal, fındık, ceviz, badem... Makarnalarınız veya salatalarınızın üzerine peynir ve ceviz ekleyebilirsiniz.

Bazen yiyeceklerin sunumunu değiştirmek onları daha iştah açıcı yapabilir. Örneğin meyveyi bütün olarak tüketmekte zorlanıyorsanız meyve suyu, meyve püre, komposto, hoşaf veya meyveli tatlı olarak almayı deneyebilirsiniz.

Sütünüze, ceviz, bal ekleyerek sağlıklı bir ara öğün hazırlayabilirsiniz…”

Konuşmaya bundan sonra dinleyicilerin sorularına cevap verme şeklinde devam etti.

“Melisa Hanım, yemek sırasında sıvı almalı mıyız?”

“Yemek sırasında çok fazla sıvı tüketmemeye çalışın. Suyu öğün aralarında tüketerek öğünde daha fazla besin almaya çalışın.”

“Bazen yemek yiyemeyeceğimi düşünüyorum?”

 “Yemek yiyemeyeceğinizi hissettiğiniz zamanlarda sıvı ağırlıklı beslenmeye gayret edin. Bunlar taze sıkılmış meyve suları, komposto veya hoşaf, bal ilave edilmiş bitki çayları, süt, ayran, çorbalar olabilir.”

“Öğün saati olmadan acıktığımız zamanlar oluyor?”

“Öğün saatiniz olmasa bile eğer açlık hissediyorsanız hemen bir şeyler tüketin. Yanınızda tuzlu bisküvi, kraker, kek, kuru meyveler, leblebi gibi besinler bulundurun. Çok baharatlı ve soslu gıdalar tercih etmeyin.

Yemek zamanlarınızı mümkün olduğunca sakin ve keyifli geçirmeye çalışın.”

“Yatmadan önce yemeyin deniyor. Siz ne önerirsiniz?”

“yatmadan önce bir şeyler tüketmeye gayret edin. Böylece bir sonraki öğünde iştahınızın biraz daha iyi hale geleceğini göreceksiniz.

Hiç şüpheniz olmasın, kanser tedavisinin etkinliğini ve hastanın yaşam kalitesini yeterli ve dengeli beslenme planı ile güçlendirebileceğimizi biliyoruz.

FATMA AKDOĞAN’DAN TEŞEKKÜR VE MESAJ

Kanser hastaları ve hasta yakınlarını “Umut Yoluna” adlı oluşumda birleştiren Fatma Akdoğan, verdiği bilgiler için Klinik Diyetisyen Melisa Kara’ya teşekkür etti.

Buna benzer etkinliklerin devam edeceği müjdesini veren Dr. Fatma Akdoğan Kanser hastalarının ve Hasta yakınlarının kendi yeteneklerini ortaya çıkarıp üretim yapabilecekleri alanları oluşturma çalışmaları yaptıklarını ve: 

“Yalnız değilsiniz… Çaresiz değilsiniz” mesajı verdi.

Medline Adana Hastanesi Klinik Konukevi Konferans Salonunda gerçekleşen toplantıdan sonra, Hastalar ve Hasta yakınları samimi bir sohbet havası doğdu.

Başka etkinliklerde buluşma temennileri ile toplantı sona erdi.

GÜNDEM Haberleri

VAR kayıtları yayınlandı! Adana Demirspor-Fenerbahçe maçında ne konuşuldu?
Bolu'daki ateş Adana'ya düştü
Ferdi Tayfur Anma Gecesi ertelendi
Yangın faciası nedeniyle 1 günlük milli yas ilan edildi
Adana'da ekmeğe gelen zam uygulamaya girdi