Kimisi 7 yıllık kimisi 1. yılında olan belediye sözleşmeli memurları, her sene aralık ayının gelmesinden muzdarip. Zira, tek taraflı imzalanan İş Akdi Sözleşmesi’nin fesih edilmesi veya yenilenmemesi olasılığı bile görevini ifa etmeye çalışan sözleşmeli memurlarının hâletiruhiyesini bozmaya yetiyor.
Özellikle 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin akabinde, gerek el değiştiren gerekse aynı partinin farklı belediye başkanlarının görevi devralmasından sonra gelişen süreç, çalışanların iş hayatını zora sokmuş durumda.
Yaklaşık 1.400 sözleşmeli memurun sözleşmesi ya feshedildi ya da yenilenmedi. Görevini ifa etmeye çalışan yaklaşık 20.000 sözleşmeli memur da aynı sancıyı her yıl çekmekte.
Ayrıca 696 Sayılı KHK ile kadro sözü verilen belediye işçileri de yine bu süreçten nasibini alanlar arasında. Sadece Adana’da yaklaşık 400 belediye sözleşmeli memurun İş Sözleşmesi yenilenmezken yaklaşık 2.500 civarında şirket çalışanı da kapı dışına itildi.
İSMEK olarak bilinen İstanbul BŞB Meslek Edindirme Kursların da çalışıp evlerine ekmek götürme derdinde olan eğitmenlere de yine bu minvalde yol gösterilmiş durumda.
Ankara, Mersin, Uşak, Antalya, Afyon, Kahramanmaraş, Kastamonu, Ordu, Giresun, Sivas, Diyarbakır ve daha nice il ve ilçede aynı durum fazlasıyla söz konusu.
İş akidleri sonlandırılan sözleşmeli memurlar önce yasal haklarını mahkemeye taşıyor sonra da haklarında verilecek kararın biran önce verilmesini bekliyor.
İdare mahkemelerinin yoğunluğundan ötürü davaların sonuca bağlanması 1 yılı bulurken, sonucu lehine açıklanan birçok mağdur belediye başkanlarının keyfi uygulamasına maruz kalıp görevine hemen başlatılmıyor. Kısacası mahkeme kararı da çözüm olmuyor. Yine aynı şekilde 696 Sayılı KHK‘ ya tabi iken işinden olan işçiler için de durum farksız değil: 8 brüt maaş ile işe geri alınmıyorlar.
Yaşanan bu mağduriyetlerden dolayı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nce mobbinge maruz kalan Alev ASLANGİRAY kardeşimiz kalp krizi sonucu vefat etmiş, Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından işinden edilen 2 çocuğu engelli bir vatandaşımız ise Mersin BŞB önünde kısa süreli eylemi sonucunda sesini duyurmuş ve valilik tarafından kendisine sahip çıkılmıştır.
Özellikle Adana BŞB ile zirve yapan bu süreç maalesef AK Partili birçok belediyede de yaşanmaktadır.
Kamuda istihdam edilen, belediyeler dışındaki tüm sözleşmeli memurlar, sözleşmelerini ilgili bakanlıklar düzeyinde imzalarken belediyelerde durum farklı işliyor.
Özerk bir yapıya sahip olan yerel yönetimler, özerkliğin yanında keyfi uygulamaları da icra etmekten geri durmuyor.
Kamuda yaşanan bu dualitenin son bulması için mücadele eden Belediye Sözleşmeli Memurları Platformu da dertlerini anlatmak için kapıları aşındırmaya devam ediyor.
Geçtiğimiz Şubat ayında Ankara’da bir araya gelen 10 kişilik temsil grubu, birtakım temaslarda bulunmuş, sorunun çözümü için gerekli görüşmeleri yapmışlardı.
Ankara’da MEMURSEN Genel Başkan Yardımcısı aynı zamanda Bem-Bir-Sen Genel Başkanı Levent USLU ile bir araya gelen temsil grubu, başkandan, mücadeleye destek sözü almışlardı.
Ardından KAMUSEN Genel Başkanı Önder KAHVECİ ile görüşüp sorunlarını dile getiren heyet ve her iki konfederasyonun bir araya geleceği basın açıklaması için söz almışlardı.
Sorunun çözüm merkezi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de çıkarma yapan ekip, MHP milletvekilleri Baki ŞİMŞEK ve Olcay KILAVUZ, AK Parti milletvekili Hacı Bayram TÜRKOĞLU, CHP milletvekili Ayhan BARUT ile görüştükten sonra MHP Yerel Yönetimlerden sorumlu genel başkan yardımcısı Sadir DURMAZ’ı da ziyaret etmişlerdi. Akabinde Cumhurbaşkanlığı Yerel Yönetim
Politikalar Kurulu Üyesi Refik TUZCUOĞLU’nu ziyaret ederek Ankara temaslarını sonlandırmışlardı.
MHP Mersin Mv. Baki ŞİMŞEK MHP Mersin Mv. Olcay KILAVUZ
AK Parti Hatay Mv. H. Bayram TÜRKOĞLU CHP Adana Mv. Ayhan BARUT
MHP G. Başk. Yard. Sadir DURMAZ T.C. CUMHURBAŞKANLIĞI YEREL YÖNETİM
POLİTİKALAR KURULU ÜYESİ Refik TUZCUOĞLU
Pandemi yasaklarının kalkması ile kıyımın en fazla olduğu Adana’da eylem yapan MEMURSEN, mağdurların hakkını meydandan bir kez daha dile getirdi. 13 Haziran’da İstasyon Meydanı’nda haklarını aramak için Türkiye’nin farklı illerinden çok sayıda katılımcı eylemde hazır bulunmuşlardı.
BEM-BİR-SEN Genel Başkanı Levent USLU
Yapılan onca ziyaret, gerçekleştirilen eylem ve daha da önemlisi günümüz teknolojisinin sonucu olarak ortaya çıkan twitter aleminde seslerini duyurmaları bile onlara yetmedi. Zira haftada 2 kez sosyal medya etkinliği düzenleyen mağdurlar seslerini hem Cumhurbaşkanı Sn. Recep Tayyip ERDOĞAN’ a hem de devletin üst kademelerine duyurmaya çalıştılar. Atılan milyonlarca twite karşılık bulamayan mağdurlar verdikleri mücadelede pes edeceğe benzemiyorlar.
Özellikle bağlı oldukları Çevre ve Şehircilik Bakanı Sn. Murat KURUM ile Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sn. Zehra Zümrüt SELÇUK’ a ulaşmaya çalışıyorlar ama nafile.
2014 yılında yürürlüğe giren ancak sonuçları beklenildiği gibi olmayan yerel yönetimler yasasının, yeniden düzenlenmesi için hazırlıkların tamamlandığı ve önümüzdeki süreçte meclis gündemine gelmesi bekleniyor.
Yerel Yönetimler Yasası’nda kendilerine yer verilmeyi bekleyen belediye sözleşmeli memurları ve işçiler yasanın biran önce meclisten geçmesini umut ediyorlar.
Yine bir aralık ayının arefesinde olan belediye sözleşmeli memurları yaşadıkları sorunun son bulması için kadro veya iş güvencesi istiyorlar.