"Kan ağlayan çiftçilerimiz gülmeyi unuttu"

Ayhan Barut'tan 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü açıklaması

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Adana Milletvekili, TBMM Tarım, Orman ve Köy İşleri Komisyonu Üyesi Ayhan Barut, yüksek üretim maliyetleri altında ezilen Türk çiftçisinin kan ağladığını, desteklenmeyen üreticilerin gülmeyi unuttuğunu söyledi.

"ÇİFTÇİ KUTLAMA YAPMIYOR, KAN AĞLIYOR"

Uluslararası Tarım Üreticileri Federasyonu (IFAP) tarafından alınan kararla 1984 yılından bu yana her yıl tüm dünyada 14 Mayıs'ın Dünya Çiftçiler Günü olarak kutlandığını belirten Ayhan Barut, üretim maliyetleri sürekli yükselirken ürünleri para etmeyen üreticilerin kutlama yapmadığını, yaşamak için feryat ettiğini söyledi. "Kan ağlayan çiftçilerimiz gülmeyi unuttu" diyen Ayhan Barut, "Salgınla beraber tarımsal üretimin ve gıdanın önemi bir kez daha ortaya çıkarken desteklerle ayağa kaldırılması gereken çiftçimiz yine mağdur olmuştur. Tarımsal üretim ve üreticilerin acil destek çağrısına yanıt verilmelidir" dedi.

"CUMHURİYET TARİHİNDE BİR İLK"

Stratejik bir sektör olan tarımın Koronavirüs salgınıyla birlikte ne kadar 'hayati' önem taşıdığının yine görüldüğünü aktaran Ayhan Barut, şöyle devam etti:
"Tarımın önemi görülmesine rağmen ne yazık ki her geçen gün daha çok dışa bağımlı hale getirildiği bir süreci yaşamaktayız. Tarımda ithalat politikaları üreticilerimizi büyük zarara ve mağduriyete uğratmaktadır. 2006'da çıkarılan Tarım Kanunu'na göre, gayrisafi milli hasılanın yüzde 1'i tarıma destek olarak verilmeli ancak buna uyulmuyor. Yasaya göre bugünü kadar çiftçinin yaklaşık 318 milyar destekleme alacağı var ama bunun sadece 141 milyar lirası ödendi. Çiftçinin 177 milyar lirası verilmedi. 2002 yılında 2.8 milyon olan Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) kayıtlı üretici sayısı bugün 2.1 milyona gerilemiş, o dönem 4.5 milyar lira olan çiftçi borcu bugün 160 milyarı aşmıştır. Üreticilerin mazot, gübre, yem, ilaç, elektrik, sulama gibi temel girdileri, 2002 yılından bu yana en az 8-10 kat artmış, ancak çiftçinin ürünü aynı oranda artmadığı gibi yerinde sayıp oransal olarak gerilemiştir. Üretemeyen, ürettiğinden kazanamayan çiftçilerimiz hızla üretimi ve tarlaları terk etmiştir. Cumhuriyet tarihinde ilk kez tarım ekim alanları 20 milyon hektarın altına düşmüştür. 2019 yılında 4 milyon 687 bin kişi tarımda istihdam edilirken, bu yıl 530 bin kişi azalarak 4 milyon 157 bin kişiye gerilemiştir."

"YANLIŞTA ISRAR ETMEYİN"

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün 16 Mart 1923 tarihindeki Adana'da çiftçilerle yaptığı görüşmeden söz eden Ayhan Barut, şunları kaydetti:
"Büyük Önder Atatürk, ülke tarımının başkenti sayılan memleketimiz Adana'da , 'Milli ekonominin temeli ziraattır. Milletin efendisi çiftçidir, köylüdür. Dünyada fetihlerin iki aracı vardır, biri kılıç, biri sabandır. Zaferinin aracı yalnız kılıçtan ibaret kalan bir millet, bir gün girdiği yerden kovulur, küçük düşürülür, sefil ve perişan olur. Onun için gerçek zaferler yalnız kılıçla değil, sabanla yapılandır' demiştir. Onca yokluk ve yoksulluğa rağmen 'Tam bağımsız ve üreten bir Türkiye' yaratan Ulu Önderimiz Atatürk, kalkınma ve gelişmenin anahtarı olarak tarımdan sanayiye dek her alanda 'üretim' merkezli bir model benimsemiştir. Ne yazık ki bu 'üretim odaklı ekonomi modeli' yıllar içinde 'tüketim odaklı bir modele' evrilmiştir. Çiftçilerimiz de bu olumsuzluktan nasibini fazlasıyla almıştır. Tarımda tablo çok açıktır. Sorunlar derinleşmektedir. Yanlışta ısrar etmenin kimseye yararı yoktur. Ülkemiz çiftçisinin, köylüsünün, üreticisinin ve tüketicisinin çıkarları gözetilerek ulusal bir tarım politikası belirlenmeli, bu doğrultuda herkes elini taşın altına koyarak harekete geçmelidir."
 

SİYASET Haberleri

Halkın Başkanı Halkın Yanında
Uçuş İptallerinin Nedeni Ne? CHP'li Bulut'tan Bakan Uraloğlu'na 7 soru
Türkiye 25 Yıl sonra Nüfus Sayımına Mı Gidiyor?
Deva Partisi Adana İl Başkanı Taner Özünal istifa etti
Kozan'da 6 şiddetinde deprem bekleniyor! Zeydan Karalar açıkladı