Kamuoyunun az bildiği yaşamıyla; Nazım Hikmet

İsmail Tekin

Bazı kişilikler vardı ki, yaptıklarıyla ölüm sözcüğü yakışmıyor. Nazım Hikmet de
bu özgün kişilerden biri.

Nazım Hikmet'i anlamak isteyenler, öncelikle "iyilik" konusu üzerinde durmalılar, diyen yakınları "ne geldiyse başına iyiliğinden gelmiştir" sözleriyle ifade ediyorlardı.
      3 Haziran 1963'de Moskova'da sonsuz uykusuna yatan Nazım, "ben hürriyeti kulluğa satmam" diyen Nazım Paşa'nın torunuydu.
     
Nazım daha şiire başladığı ilk zamanlarda; haksızlığa karşı direnme, istanbul'un işgaline karşı şiirler yazmıştır. İlk şiir "YANGIN " sonra "FERYADI VATAN"  "BİR BAHRİYELİNİN AĞZINDAN" vatan sevgisini içerir.

    Balkan Savaşına katılan , Çanakkale Savaşına giden dayısı MEHMET ALİ'nin şehit olmasıyla başlayan "İNTİKAM" duygusu İstanbul' un işgaliyle iyice alevlenir.
      1918 sonbaharında HAMİDİYE KRUVAZÖZÜ'n de yazmıştı ,İNTİKAM şiirini. 

      İşgal altındaki İstanbul'dan ayrılmayı düşünen Nazim, Vâlâ Nurettin'le 1920 de Anadolu'ya kaçtı.
İnebolu'ya oradan da Ankara' 19 günde birçok zahmetten geçerek  ulaşabildi."ALEMDAR DERGİSİ"nde de şiirleri yayınlanıyordu.En dikkat çeken şiiri "KAÇIRILAN KIZ KARDEŞLER" şiiriydi.Konusu EDİRNE VE İZMİR'di. Kaçırılan sevgilisini bulmak için kan döken, bütün dünyayı dolaşan "AŞKININ ÖZLEMIYLE" efsaneleşen bir EFEYİ anlatan masalımsı şiirin son dörtlüğü ilgi uyandırmıştı.
  Onunsa kalbinde gizli bir yara/ Çalan ve çaldıran mağrur başlara/ Bir yıldırım gibi gökten düşecek/ Kıyamete kadar tek dövüşecek.
   Nazım artık eylemci bir dirençlikle yaşamını mücadaleye adayacaktı.
  Nazım, direniş şiirleri yazan şairlerin başında geliyordu.
   1920 yılının son dört ayında "KIRK HARAMİLERİN ESİRİ" , "EFENİN NASİHATI" , "KAÇIRILAN KIZ KARDEŞLER" ,"YARALI HAYALETLER" , "YOLCU YOLUN ŞARKSA" şiirleri yayınlanmıştı.

     Nazım Hikmet ve Vâlâ Nurettin Ankara'da bulunduklarında dönemin ileri gelenleri Nazım'dan İstanbul gençliğini ayağa kaldıracak bir şiir yazmasını istediler.
  Nazım "SİZDE Mİ SATILDINIZ" başlıklı şiir yazdı.Şiir çok beğenildi.Etkisi İstanbul gençliği üzerinde çok büyük oldu.Nazım artık direnmenin "VATAN ŞAİRİ" olmuştu.
  Önemli bir not: "1921'de yazılan."AÇLARIN GÖZBEBEKLERİ" sanki Anadolu insanına yazılmış olarak bizim gençlik dönemimizde biliniyordu.Oysa Nazım  Vâlâ Nurettin'le Sovyet Rusya'ya gittiğinde yolda gördüğü iç savaşın etkisiyle Rus Halkıydı.
   Hatta Mayakovski'nin etkisinde kalarak MERDİVEN şeklinde yazmıştır.
   Şiir bir dönem çok beğenildiği için küçük bir kısmını alıntı yapıyorum. 
"Değil bir kaç 
           Değil beş on
                    Otuz milyon
                              aç 
                                 bizim
                                    ..........
 ___________________
  
Bundan sonraki yazı Mayakovski ve Nazım
   Ayrıca Memleketimden İnsan Manzaraları kitabı /şiiri.

Alıntılar:NAZIM HİKMET'in yaşamı; Adam yayıncılık. Mehmet Fuat